PNUD anunţă concurs pentru cele mai bune investigaţii pe teme de corupţie

PNUD-Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție (CNA) invită jurnaliştii de investigaţie să participe la un concurs în care vor fi premiate cele mai bune anchete jurnalistice pe teme de corupție. Concursul este deschis tuturor jurnaliştilor din presa scrisă, online, radio şi TV, iar termenul limită pentru depunerea dosarului este 30 octombrie 2016.

Articolele expediate în concurs trebuie să vizeze fapte de corupţie, trafic de influenţă, conflicte de interese, gestionarea frauduloasă a banilor publici şi a patrimoniului public, integritatea demnitarilor, averi şi afaceri nedeclarate, scheme de crimă organizată şi spălare a banilor.  

Organizatorii anunţă că vor fi admise investigații jurnalistice publicate sau difuzate pe parcursul anului 2016 (ianuarie – octombrie), iar la evaluarea lor se va ține cont de complexitatea investigaţiei, calitatea documentării, originalitatea subiectului, instrumentele de prezentare şi vizualizare a datelor, impact, schimbările produse, dar și de respectarea  standardelor jurnalistice de etică şi profesionalism.

Vor fi acordate câte trei premii la categoriile PRESĂ SCRISĂ (pentru investigaţii publicate în ziare şi pe pagini web), RADIO(pentru investigaţii realizate în varianta audio) şi TV (pentru investigaţii realizate în varianta video), iar printre premii se numără o cameră  video, un laptop performant, un aparat foto profesional.

Materialele de investigație pot fi expediate în variantă electronică (link), print, audio și video la adresa de e-mail olga.crivoliubic@undp.org cu subiectul “Concurs pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție”. De asemenea, acestea pot fi trimise prin poștă sau aduse într-un plic sigilat la adresa str. 31 august 131, UNDP-Moldova cu inscripția “Concurs pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție”. 

Un juriu format din profesioniști mass-media şi experţi anticorupţie va examina lucrările admise în concurs și va desemna investigațiile câștigătoare. Ceremonia de premiere va avea loc în cadrul Conferinței anuale anticorupție, desfășurată tradițional pe data de 9 decembrie 2016, de Ziua Mondială Anticorupție.