Andrei Năstase, despre finanțarea PPDA, ancheta din SUA privind fraudele bancare din Republica Moldova și recenta condamnare a lui Viorel Țopa

Dacă ar ajunge președinte, Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la alegerile prezidențiale, nu i-ar grația pe oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, condamnați în cadrul mai multor dosare penale. Potrivit politicianului, acest lucru ar însemna că cei doi businessmani își recunosc vina. Subiectul a fost abordat în cadrul unei dezbateri, parte a Campaniei „Prezidențiale transparente”. Andrei Năstase a anunțat că Viorel Țopa a fost condamnat din nou joi, 29 septembrie, la nouă ani de închisoare pentru uz de fals și spălarea banilor în proporții deosebit de mari. ​Instanța a cumulat însă acest termen cu o condamnare anterioară, în total fiind vorba despre 15 ani de detenție.

„Ei nu vor apela la grațiere pentru că se consideră victime. Ar însemna că își recunosc vina. În prezent sunt la CEDO care își va da verdictul”, a spus Andrei Năstase. 

Totodată, liderul PPDA a negat că cei doi oameni de afaceri ar finanța formațiunea. „Tot din ce se alimentează partidul este public. Există cotizații, deși am spus clar că membrii PPDA sunt oameni din toate segmentele sociale așa că să oblig pe cineva să plătească cotizația ar fi nedrept. Lumea moare de sărăcie. În cea mai mare parte, beneficiem de donații: cele ale membrilor acestui partid și ale simpatizanților noștri. Acum, în vâltoarea evenimentelor s-au găsit niște oameni mai înstăriți și au făcut donații. De exemplu, Aliona Mandatii, deținătoarea unor livezi la nordul Moldovei și Alexanru Machedon, proprietarul companiei Star Net”, a precizat politicianul.

Andrei Năstase a vorbit și despre fraudele bancare. El a subliniat că Victor și Viorel Țopa ar urma să depună mărturii în cadrul anchetei care ar fi fost pornită în SUA pe marginea dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova, așa cum a făcut-o și Mihail Gofman. Liderul PPDA susține că, în ultima sa depla­sare în SUA, a fost audiat la Washin­gton, expe­diind mai multe docu­mente impor­tante. „Astăzi am pre­gă­tit un set de docu­mente, hotă­râri scri­sori, unele au fost făcute publice, altele nu. Aces­tea țin de tra­iec­to­ria, de cro­no­lo­gia  fur­tu­lui. În cali­tate de avo­cat eu am decon­spi­rat foarte multe lucruri, le-am obți­nut, fie din anu­mite surse, fie atunci când tri­me­team scri­sori la Con­si­liul Supe­rior de Secu­ri­tate. Există în sis­tem și oameni care îți fur­ni­zează niște docu­mente, pen­tru că și ei, adică o bună parte din oame­nii din sis­tem, se sufocă și ar vrea odată și pen­tru tot­dea­una să scape”, a mai spus Andrei Năs­tase.

Potrivit lui, beneficiari finali ai „Spălătoriei rusești” sunt Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. „Măsura în care s-au înfruptat trebuie verificată de către un procuror general liber, dar este de la sine înțeles că niciun transfer nu putea trece fără instituțiile controlate de Vlad Plahotniuc. Fără Platon, Plahotniuc putea face  «Laundromatul», fără Plahotniuc – imposibil”, a mai spus candidatul PPDA.