Conferința regională din Kiev: „Ca să lupți cu corupția trebuie confiscate toate bunurile dobândite ilegal, indiferent pe numele cui sunt scrise”

Moldova trebuie să pună în aplicare prevederile Codului Penal despre confiscarea averii dobândite în mod ilegal. Declarația a fost făcută de Galina Bostan, președinte al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) din Moldova, în cadrul Conferinței regionale privind schimbul de experiență pentru jurnaliștii de investigație, bloggeri și activiști în domeniul luptei cu corupția, care se desfășoară la Kiev.

Galina Bostan a spus că din practica CAPC a constatat că cea mai slabă verigă în prevenirea corupției în Moldova este opinia eronată a unor cetățeni că totul le este permis. „Din păcate oamenii nu înteleg că dreptul fiecăruia dintre noi se termină acolo unde începe dreptul altui om. Corupția apare atunci când omul își doreste mai mult decât prevede legea. Cetățenii vor niște beneficii privilegiate ce nu sunt prevăzute de lege și atunci apare problema”, a subliniat președintele CAPC.

Referindu-se la legislația în domeniul combaterii corupției, experta a menționat că trebuie pusă în valoare confiscarea extinsă a averilor. „Ca să lupți cu corupția trebuie confiscate toate bunurile dobândite în mod ilegal. Orice funcționar corupt este gata să stea 5 ani după gratii dacă miliardele furate îi vor rămâne. Dacă nu vom pune în aplicare confiscarea extinsă, nu vom reuși nimic. Orice persoană trebuie să știe că va fi sancționată dacă va încălca legea, iar averea dobândită ilegal va fi confiscată, indiferent dacă este scris pe numele lui sau al rudelor”, a subliniat Galina Bostan.  

Experta s-a mai referit la contribuția jurnaliștilor în mediatizarea procesului de elaborare  a legilor prin intermediul expertizării coruptibilității legislației pe care o face CAPC. „Această expertiză este o bază bună pentru jurnaliștii de investigație, care prin intermediul analizelor efectuate de noi pot urmări interesele unor fracțiuni parlamentare sau ale unor deputați, și are un adevărat impact asupra politicienilor noștri”, a declarat Galina Bostan.

Cât despre cooperarea jurnaliștilor de investigație cu organizațiile neguvernamentale, experta a menționat că rolul presei este unul decisiv în combaterea corupției. „Presa este un fel de traducător, în sensul că adaptează mesajul nostru pe înțelesul cetățenilor, pentru că, din păcate, organizațiile neguvernamentale profesionale deseori complică mesajul, care este foarte clar pentru autorități, dar mai puțin clar pentru cetățenii de rând”, a precizat Galina Bostan. Ea consideră că jurnaliștii ar trebui să fie specializați „pentru a avea un mesaj mai coerent și mai clar pentru autorități și pentru a educa populația”. Galina Bostan s-a referit la unele practici pozitive de cooperare între organizațiile neguvernamentale și presa din Moldova, în special proiectul Interese.md, un portal care conține informații despre interesele, veniturile și averile funcționarilor.

Conferința regională de la Kiev reunește jurnaliști de investigație, bloggeri și activiști în domeniul luptei cu corupția din Moldova și Ucraina. Evenimentul este organizat de Freedom House, în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) și Institutul Mass-Media din Ucraina (IMM).