Un apel către reprezentanţii bussinesului din RM de a respecta şi susţine drepturile copiilor

Chişinău, 15 mai 2012- Un set de referinţă din zece principii a fost făcut public astăzi la Chişinău cu scopul de a asigura respectul şi sprijinul drepturilor copiilor de către mediul de afaceri. Organizatorii evenimentului - UNICEF, Pactul Global şi Asociaţia Businessului European- au lansat un apelcătre companii privind intensificarea eforturilor de susţinere a drepturilor copiilor la locurile de muncă, pieţele de desfacere şi în comunitate.

Acoperind o gamă largă de probleme-cheie, începând cu munca copiilor şi practicile de marketing şi publicitate, şi până la rolul afacerilor în sprijinirea copiilor aflaţi în situaţii de urgenţă, principiile îndeamnă întreprinderile comerciale să susţină drepturile copiilor prin angajamente politice, demersurişi măsuri de remediere.

Principiile identifică o gamă largă de acţiuni, care ar trebui să fie preluate de businessul privat pentru a preveni şi soluţiona efectele nefavorabile ale activităţilor comerciale, dar şi pentru a maximiza efectele pozitive ale acestora asupra vieţii copiilor. Aceste principii sunt destinate tuturor tipurilor de afaceri, transnaţionale şi altele, indiferent de dimensiunea, domeniul, locul, proprietarul şi structura acestora.

De asemenea, principiile se adreseazăşi altor actori sociali care stabilesc relaţii cu mediul de afaceri, în special guvernelor şi societăţii civile. Guvernele la toate nivelele au datoria de a proteja, respecta şi îndeplini drepturile copiilor. În acelaşi timp, toţi actorii sociali, inclusiv mediul de afaceri şi societatea civilă,trebuie să se supună legislaţiei naţionale în vigoare şi să respecte standardele internaţionale cu privire la drepturile copiilor. Principiile încearcă să identificerolul afacerilor pentru a răspunde apelului comunităţii internaţionale către toţi membrii societăţii de a adera la mişcarea globalăce contribuie la construirea unei lumi mai bune pentru copii.

Principiile se bazează pe rezultatele unui proces global de consultare, la care au participat peste 600 de oameni de afaceri, reprezentanţi ai societăţii civile şi copii. Procesul de consultare a cuprins câteva mii de persoane.

Principiile au fost dezvoltate de către UNICEF, UN Global Compact ”Salvaţi Copiii” lansat în martie 2012 la Londra. Multe companii internaþionale importante cum ar fi IKEA, H&M, KPMG, Marks & Spencer etc. au confirmatimportanţa respectăriiacestor principii în activitatea lor.

În Republica Moldova evenimentul este organizat de UNICEF, Pactul Global şi Asociaţia Businessului European. Peste 30 de agenţi economici au participat la eveniment. 

Pentru contact:
Irina Lipcanu, Ofiţer de Presă UNICEF Moldova, tel: 269 235; ilipcanu@unicef.org

IRINA LIPCANU 
Media Officer
UNICEF Moldova 
131, 31 August 1989 street, 
Chisinau, Moldova

Email: ilipcanu@unicef.org
Phone: +373 22 26 92 35
Fax: +373 22 22 02 44
Mobile: +373 691 62 304
Web: http://www.unicef.md