Declarație a ONG-urilor de media: Condamnăm decizia Guvernului de a numi în funcția de director al „MIR” o persoană comodă actualei guvernări

Organizațiile de media din R. Moldova califică decizia Guvernului, din 12 octombrie curent, de a propune demiterea lui Ion Terguță din funcția de director al Companiei Teleradio „MIR”, drept o reacție de răspuns la criticile pe care jurnalistul le aduce adesea la adresa actualei guvernări, la poziția tranșantă pe care acesta a luat-o în probleme stringente pentru mass-media din Moldova, cum sunt concentrarea presei în mâinile unui grup de oameni politici, monopolul de pe piața publicității etc.

Ne exprimăm îngrijorarea față de decizia de a propune Consiliului director al Companiei MIR să-l numească în această funcție pe Valeriu Reniță, jurnalist, fost purtător de cuvânt al ex-președintelui Vladimir Voronin. Din punctul nostru de vedere, această numire face parte din strategia actualei guvernări de a-și subordona cât mai multe instituții de presă și a le transforma într-o portavoce a puterii, contribuind la creșterea concentrării mass-media. 

Din anticamera președintelui Companiei ”MIR”, R.I. Batârşin, ni s-a comunicat că instituția nu deține nicio informație cu privire la demiterea lui Ion Terguță.

Cerem Guvernului să-și revadă decizia din 12 octombrie.  Compania „MIR” emite 24 din 24 de ore pe teritoriile majorităţii ţărilor din cadrul CSI, în fața a zeci de milioane de telespectatori, de aceea este foarte important ca postul să reflecte corect și echidistant realitatea din Republica Moldova.

Totodată, atragem atenția conducerii Companiei „MIR” că prin înlăturarea de către Guvern a jurnalistului Ion Terguță din postul de director al Companiei MIR s-a comis un act de inechitate, la baza căruia stau nu motive legate de profesionalism, ci interesul unor guvernanți de a-și subordona presa.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul "Acces-Info"
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliştilor Independenți