ONG-urile condamnă restricționările și atacurile la adresa jurnaliștilor din partea reprezentanților Partidului Șor

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu neadmiterea jurnaliștilor de la postul Jurnal TV la conferința de presă organizată de Partidul politic Șor.

La o conferință de presă, susținută pe 27 noiembrie curent, de către reprezentanții Partidului Șor, nu a fost admisă echipa de filmare a Jurnal TV, pe motiv că nu ar fi obținut acreditare. Purtătoarea de cuvânt a partidului, Alina Șargu, i-a comunicat jurnalistei Jurnal TV, Parascovia Spic, prin sms, că nu este admisă la eveniment „atâta timp cât nu sunteți o instituție media imparțială”.

În timpul conferinței propriu-zise, vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a atacat o altă jurnalistă. La întrebarea despre viza de reședință a primăriței de la Jora de Mijloc, aceasta a acuzat-o că ar fi fost plătită „din miliardul furat” pentru a adresa o astfel de întrebare.

Astfel, în mod repetat, reprezentanții Partidului Șor încalcă flagrant drepturile jurnaliștilor. Reamintim că aceștia au dreptul să participe la manifestații publice, să filmeze, să fotografieze, să obțină și să difuzeze informații. Precizăm că Codul penal prevede sancțiuni pentru împiedicarea intenționată a activității mass-media.

ONG-urile de media consideră inacceptabil un asemenea comportament care contravine atât legislației naționale, cât și standardelor internaționale.

Ne reînnoim apelurile către partidele politice și funcționarii publici să dea dovadă de mai multă deschidere față de presă și să renunțe la atacuri în adresa jurnaliștilor.

Solicităm organelor de drept să conștientizeze că asemenea cazuri afectează grav activitatea mass-media și pot crea precedente periculoase. Reamintim că este de datoria organelor pentru protecția normelor de drept să combată astfel de comportamente.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente 
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul „Acces-Info”
RISE Moldova