ONG-urile de media califică apelul PPEM la adresa jurnaliştilor drept imixtiune în activitatea instituțiilor de presă

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu tentativa Partidului Popular European din Moldova (PPEM) de a face presiuni pe unele instituții media și de a le oferi „lecții de jurnalism”.

Reamintim că PPEM a publicat la 13 martie 2018, pe pagina sa oficială de Facebook, o scrisoare deschisă prin care face un apel către jurnaliștii de la TV8, Jurnal TV, Unimedia să echilibreze formulările ce-l vizează pe Iurie Leancă (viceprim-ministru) pentru o informare corectă a publicului”.

Membrii partidului ar fi deranjați de faptul că în backgroundul știrilor pe care le prezintă ”aproape de fiecare dată, Iurie Leancă este etichetat, într-o notă negativă, cu decizia (colectivă!) pe care a luat-o în perioada în care era prim-ministru vizavi de acordarea garanțiilor de stat pentru cele trei bănci devalizate.” În aceeași scrisoare sunt oferite informații și detalii pentru un background de alternativă, care îl arată pe politician într-o lumină favorabilă.

O astfel de atitudine poate fi calificată drept imixtiune în activitatea jurnalistică, o tentativă de a face presiuni asupra jurnaliștilor. Subliniem că rolul presei este de a veghea asupra subiectelor de interes public și de a informa publicul despre acestea, iar Legea cu privire la libertatea de exprimare (Art.9) prevede că ”persoanele care exercită funcţii publice pot fi supuse criticii”.

Totodată, atragem atenția că instituțiile de presă au propriul organ de autoreglementare – Consiliul de Presă. Persoanele care consideră că au fost lezate în drepturi în urma publicării unui material de presă se pot adresa fie la Consiliul de Presă, fie pot aplana situația, discutând cu reprezentanții redacțiilor.

Îndemnăm partidele politice să nu se implice în activitatea instituțiilor de media, să lase jurnaliștii să-și facă meseria fără ingerințe externe.  

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente  
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți   
Centrul  ”Acces-Info”