ONG-urile de media condamnă acțiunile ilegale ale pădurarului Dorin Merzâncu, îndreptate împotriva jurnaliștilor

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile de intimidare și amenințare a unui jurnalist de la Ziarul de Gardă (ZdG), exercitate de către pădurarul Dorin Merzâncu, angajat al Ocolului Silvic Bujor.

În timpul documentării unei investigații jurnalistice referitoare la defrișările ilegale din fondul forestier, jurnalistul Victor Moșneag a devenit ținta intimidărilor și amenințărilor din partea  angajatului  Ocolului Silvic Bujor. Mai exact, comportamentul inadecvat al lui Dorin Merzâncu s-a manifestat prin încercarea de a tampona jurnalistul cu autovehiculul la volanul căruia se afla, adresând exprimări injurioase la adresa interlocutorului reporterului. Ulterior, echipa ZdG a fost urmărită de către pădurar pe o distanță de câțiva kilometri, el amenințându-i cu răfuială: „De ce filmezi? Vrei cineva să-ți dea într-o zi cu un lom (rangă, n.r.) în cap?”.

Organizațiile semnatare își manifestă indignarea în raport cu acest fapt și subliniază că acțiunile sfidătoare ale pădurarului Dorin Merzâncu contravin nu doar normelor de conduită general-acceptate într-o societate democratică, ci și prevederilor legislației în vigoare.  

Aducem la cunoștința angajatului Ocolului Silvic Bujor că acțiunile sale constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.

Menționăm că, potrivit art. 4 alin. (1) din Legea privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

Totodată, subliniem că amenințarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății constituie o faptă incriminată de Codul penal al Republicii Moldova.

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale pădurarului Dorin Merzâncu îndreptate împotriva jurnaliștilor și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.

Cerem pădurarului Dorin Merzâncu să exprime scuze publice la adresa jurnalistului  Victor Moșneag și să adopte un limbaj și comportament adecvat, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile de media.

Solicităm directorului Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură „Hîncești-Silva”, Gheorghe Apostolachi, precum și șefului Ocolului Silvic Bujor, Ion Candu, să ia act de comportamentul inadecvat al pădurarului și să vină cu o măsură sancționatoare în acest sens.

Totodată, solicităm organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a lui Dorin Merzâncu.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Asociația Media Guard 
Asociația Presei Electronice
Asociaţia Presei Independente
Centrul  „Acces-Info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei 
RISE Moldova