ONG-urile de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu agresarea echipei Jurnal TV

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media îşi exprimă protestul şi îngrijorarea în legătură cu agresarea echipei de filmare a postului de televiziune Jurnal TV. Astfel, luni, 5 martie curent, echipa de filmare Jurnal TV, care documenta o investigație jurnalistică, a fost agresată la poarta omului de afaceri Iuri Luncașu. Potrivit informației și imaginilor video postate pe site-ul postului tv, un paznic ar fi lovit operatorul cu lopata de curățat zăpada.

Condamnăm acțiunile violente la adresa jurnaliștilor aflați în exercițiul funcțiunii.  Precizăm, de asemenea, că Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează, în articolul 4, că mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilitățile sale, investigații jurnalistice.

Reamintim că vorbele sau faptele care lovesc în demnitatea persoanei sunt pasibile de răspundere contravențională conform art. 69 al Codului contravențional, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului sunt sancționate de Codul penal (art. 180 prim).

Solicităm autorităților să ia măsuri prompte pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate în acest caz. Facem apel către întreaga societate să nu împiedice desfășurarea investigațiilor jurnalistice pe subiecte de interes public.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente  
Asociația Presei Electronice 
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul ”Acces-Info”