Organizațiile de media condamnă comportamentul agresiv al persoanelor care au atacat-o pe fotoreportera Jurnal de Chișinău

Organizațiile neguvernamentale de media califică drept inadmisibile acțiunile de agresare a fotoreporterei Jurnal de Chișinău de către proprietarul unui magazin de la Ciocana, după ce a fotografiat un produs.

Astfel, potrivit publicaţiei „Jurnal de Chişinău”, fotoreportera Nadejda Roşcovanu a intrat într-un magazin pentru a-şi cumpăra ceva de mâncare, însă după ce a fotografiat eticheta produsului expirat și a părăsit localul, a fost ajunsă din urmă și agresată fizic și verbal, fiind lovită în mod repetat de către proprietarul magazinului şi de vânzătoare. Imaginile au fost surprinse atât de fotoreporteră, cât și de trecători.

Condamnăm comportamentul agresiv al reprezentanților unității de comerț implicate în acest incident. Solicităm organelor de drept să investigheze rapid acest caz și să ia măsurile prevăzute de lege în raport cu persoanele care au atacat-o pe fotoreportera Nadejda Roșcovanu.

Totodată, cerem Agenției pentru Protecția Consumatorilor să examineze faptele și să acționeze pentru a proteja drepturile cetățenilor.

Solicităm autorităților publice autorizate să reglementeze activitatea instituțiilor de comerț și prestare servicii și să informeze în mod suplimentar gestionarii de instituții cu privire la obligația de a permite cetățenilor, inclusiv jurnaliștilor, să monitorizeze calitatea produselor și a serviciilor, explicându-le că îngrădirea dreptului cetățenilor la verificarea calității unor bunuri vândute în instituțiile de comerț public este o acțiune ilegală, iar agresarea cetățenilor, inclusiv a reporterilor, constituie infracțiune penală.

Precizăm că, în condițiile în care jurnalismul civic devine tot mai mult o parte integrantă a peisajului mediatic, iar practica de a fotografia un produs suspectat de consumator din diferite motive -- tot mai curentă, utilizarea aparatului foto / telefonului se înscrie în limitele unui comportament civic responsabil atât din partea jurnaliștilor profesioniști, cât și din partea oricărei persoane care face jurnalism cetățenesc.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul „Acces- Info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei