69 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste

Astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord. În noaptea de 5 spre 6 iulie, peste 35 mii de oameni au fost urcați în vagoane pentru vite și trimiși în Siberia sau Kazahstan. În R.Moldova este astăzi zi de doliu național. Drapelele au fost coborâte în bernă, în memoria victimelor deportărilor staliniste.

Ca în fiecare an, foști deportați, rude ale acestora, politicieni s-au adunat în scuarul Gării Feroviare, unde au depus flori la monumentul în memoria victimelor represaliilor staliniste și au participat la un miting de comemorare. Foștii deținuți au vorbit despre problemele cu care și astăzi se confruntă. „Nu ne se întorc averile părinților și ale bunicilor. Averile care au fost făcute prin muncă, din fiu în tată și la urmă au fost distruse, au fost furate. Nu se găsește astăzi nici un document care ar demonstra ce avere au avut gospodarii”. Acum Guvernul s-a întors cu fața la noi și credem că o să ne facă și viața mai ușoară, să ne mai dea niște indemnizații, niște bani în plus”.

Întâmplător sau nu, autoritățile moldovene au anunțat, într-un an electoral, că Guvernul a aprobat un pachet social, care include facilități suplimentare: examene medicale profilactice gratuite, reduceri de 50% la biletele de sanatoriu și perfectarea legitimațiilor de tip nou. De asemenea, s-a majorat alocația lunară, de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material a crescut până la 1000 de lei (cca 50 euro). 

„Pentru noi este important să aveți parte de asistența necesară și să știți că ne gândim la dumneavoastră. Pentru mine sunteți adevărata noastră inspirație”, susține premierul, Pavel Filip.

Iar președintele Parlamentului, Andrian Candu afirmă că ”astăzi este o zi tristă în istoria noastră zbuciumată - mii de basarabeni au fost luați cu forța peste noapte, obligați să-și lase casele și duși în trenuri de vite în Siberia. Acesta a fost al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste”.

Președintele R.Moldova, prorusul Igor Dodon nu a venit deocamdată cu vreun mesaj legat de evenimentele de acum 69 de ani. Nu a făcut-o nici la 13 iunie când s-au împlinit 77 de ani de la primul val al deportărilor.

Printre cei deportaţi se aflau 10.000 bărbaţi, 14.000 de femei şi 12 mii de copii. Vizaţi de operaţiune au fost în special chiaburii, ţărani înstăriţi care trebuiau eliminaţi în contextul colectivizării forţate.De obicei, o echipă formată din doi-trei militari înarmați și un lucrător al securității bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii. ”Într-un sfert de oră să fiți gata!” era ordinul care li se dădea oamenilor cuprinși în spaimă de cele întâmplate, neînțelegând unde merg și de ce. Deseori, printre cei care veneau să ridice oamenii se găsea și ”binevoitorul sau binefăcătorul” care a denunțat familia și, astfel, ajuta NKVD-ul să depisteze ”elementele periculoase”.

Materialul a fost difuzat la RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului