ACUM nu va participa la consultările lansate de Dodon

La Chișinău, liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat că nu vor merge marți la consultările inițiate de președintele moldovean, Igor Dodon privind constituirea viitoarei coaliții de guvernare. Totodată, liderii Blocului ACUM i-au invitat ”la discuții transparente pe deputații, care nu sunt controlați de regimul oligarhic”. ACUM a refuzat și dialogul cu democrații și socialiștii. Astfel, la mai bine de o lună de la alegerile parlamentare, liderii partidelor care au acces în Parlament, nu au ajuns la un consens.

Maia Sandu și Andrei Năstase anunță că Blocul ACUM nu va participa la niciun fel de ”consultări” cu actuala conducere a Partidului Democrat din Moldova, deoarece ”acest clan se face responsabil de capturarea statului, de izolarea externă a țării”. ”Blocul ACUM reiterează faptul că dezoligarhizarea instituțiilor statului este condiția primordială pentru restabilirea funcționalității acestuia și întoarcerea încrederii cetățenilor în Republica Moldova. În acest sens, discutarea și adoptarea în regim de urgență a pachetului de inițiative legislative anti-oligarhice sunt prioritare pentru actualul Legislativ”, susțin liderii Blocului ACUM.

Potrivit lui Andrei Năstase, ”Blocul ACUM constată, cu regret, că procesul de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului este tergiversat în mod artificial și, prin urmare, este blocată discutarea și adoptarea pachetului de legi antioligarhice, înregistrat de către blocul ACUM la Secretariatul Parlamentului”. ”Anunțarea deliberată de către președintele ședinței de constituire a Parlamentului a unei pauze pentru o perioadă nedeterminată, urmată de inițierea de către Igor Dodon a întâlnirii tripartide anunțate pentru 2 aprilie, creează incertitudini și lasă loc de interpretări”, mai spune Năstase. 

În același timp, Maia Sandu afirmă că Blocul ACUM insistă în continuare pe discuții constructive în vederea îmbunătățirii, adoptării și implementării pachetului antioligarhic. 

Între timp, Igor Dodon a reiterat că îi așteaptă la negocieri pe liderii formațiunilor care au intrat în noul Legislativ. ”Reiterez disponibilitatea mea de a aproba crearea unei majorități parlamentare care să fie constituită din fracțiuni parlamentare, însă fără utilizarea șantajului, amenințărilor sau cu „transfugi”. Ori să accept dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. A trecut aproape o lună și jumătate din ziua alegerilor parlamentare. E timpul să luăm decizii responsabile pentru țară și cetățeni, fie prin crearea majorității parlamentare legitime, fie prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, susține Igor Dodon.

Reprezentanții PSRM, PD, PAS și PPDA au fost invitați marți, la ora 12.00, la consultări cu șeful statului, la Reședința de Stat.

În condițiile în care liderii Blocului ACUM refuză să negocieze cu democrații și socialiștii, experții de la Chișinău vorbesc tot mai mult de o alianță PD - PSRM, dar și candidații independenți, iar Blocul ACUM în opoziție. Totodată, scenariul alegerilor anticipate trebuie luat în calcul dacă nu se ajunge la un consens, cred politologii moldoveni. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului