Chișinău: Amânarea validării mandatului noului primar scoate oamenii la protest

Judecătoria Chișinău a amânat, vineri, ședința la care urma a fi validat mandatul noului primar ales, Andrei Năstase. Indignați de acest lucru, zeci de membri și simpatizanți ai Platformei Demnitate și Adevăr au protestat în fața Judecătoriei Chișinău. Ei au acuzat magistrații că tergiversează intenționat luarea unei decizii, la aproape două săptămâni de la scrutinul local.

Oamenii au venit la manifestație de la primele ore ale dimineții și au continuat să protesteze și după ce intanța a amânat ședința. Participanții au scandat „Validați mandatul, respectați poporul!”, „Vrem justiție corectă!” și „Năstase, primarul poporului!”. Susținătorii noului edil sunt gată să continue protestele, dacă mandatul lui Andrei Năstase nu va fi luni validat.

”Andrei Năstase a fost votat de popor și ei trebuie să țină cont de asta”

”Am venit pentru a-l susține pe noul primar. A trecut mult timp și nu se ia nici o decizie. Nu este corect așa. Andrei Năstase a fost votat de popor și ei trebuie să țină cont de asta. Pe el nu-l iubește nici Plahtoniuc, nici Dodon. Pentru ei totul este bine și cald în beci”, spune protestatara Iulia Grumeza din Chișinău.

O nouă ședință privind confirmarea rezultatelor  alegerilor locale va avea loc luni, ora 9.00.

Motivul pentru care a fost amânată ședința de vineri este că mai sunt contestații ale Partidului Socialiștilor privind neregulile din ziua scrutinului la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). De asemenea, magistrații susțin că la Judecătoria Chișinău nu au ajuns mai multe documente pe care trebuiau să le aducă reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr.

Vicepreședinte PPDA:”Argumentul intanței este unul ridicol”

Potrivit vicepreședintelui Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, juriștii PSRM depun contestații după contestații. ”O contestație a fost depusă joi, când deja se știa că vineri va avea loc ședința privind validarea mandatului. Joi, după amiază, a fost depus recursul la Curtea Supremă de Justiție, astfel încât juridic să fie dificil procesul de validare a mandatului. Argumentul precum că nu am adus toate actele necesare este unul ridicol. Judecătoria a avut la dispoziție aproape cinci zile pentru a se documenta și a vedea dacă lipsesc sau nu documente. Se vede clar tendința și intenția de a mai aștepta încă o zi, încă două, încă trei până când toateschemele au fost finalizate sau mușamalizate. Noi însă vom depăși și această situația, iar toți cei implicați în aceste scheme vor fi deconspirați”, a declarat Alexandru Slusari.

Zilele trecute, Curtea de Apel Chișinău a admis contestația socialiștilor, depusă împotriva primarului ales Andrei Năstase. Potrivit PSRM, îndemnul liderului PPDA de a ieși la vot, în ziua scrutinului, a fost calificat drept agitație electorală.

„Cursul logic ar fi ca instanța să se pronunțe asupra validării mandatului doar după ce CSJ se va pronunța”

Potrivit secretarului Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, Vitalie Miron, „cursul logic”, ar fi ca instanța să se pronunțe asupra validării mandatului doar după ce Curtea Supremă de Justiție se va pronunța asupra sesizărilor PSRM privind scrutinul din 3 iunie. Acesta susține că legea prevede un termen de zece zile, din momentul recepționării materialelor de la Consiliul Electoral, în care majistrații CSJ trebuie să pronunțe o decizie, scrie Ziarul de Gardă.

Noul primar ales al Capitalei, Andrei Năstase susține că validarea mandatului său este tergiversată intenționat astfel încât în această perioadă să continue ilegalitățile în municipiul Chișinău.

”Haosul de la nivelul Primăriei Chișinău a fost amplificat în ultimele luni de o asemenea manieră, încât să nu mai poți descurca acolo. Dar asta nu înseamnă că nu voi depune toate eforturile cu echipa pe care vreau să o instalez la Primărie, să reușim, în scurta perioadă de timp de un an de zile”, a declarat Andrei Năstase, noul primar ales, într-un interviu la RFI.

”Sigur că este un mandat destul de dificil. Deja am constat că există foarte și foarte multe deficiențe la nivelul managementului Primăriei. Există foarte multe locuri vacante, foarte mulți oameni pleacă de la Primărie, din cauza unor salarii foarte proaste, iar salarizarea nu depinde în mare măsură de edilul capitalei. Sunt multe probleme legate de cheltuirea banului public. Acest buget va trebuie să suporte anumite rectificări. Dar până în prezent, mulți bani care erau destinați unor activități imperios necesare pentru Chișinău, au fost deja cheltuiți. Aici sunt lucruri care îmi dau de bănuit foarte, foarte mult. Fără bani, fără oameni va fi foarte complicat”, a conchis Andrei Năstase.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului