Chișinău: PSRM și ACUM, gata să discute despre votarea unor proiecte de legi în Parlament

La Chișinău, după o lună și jumătate de la alegerile parlamentare, liderii partidelor care au acces în Legislativ, nu au lansat oficial discuțiile privind viitoarea coaliție de guvernare. Cu toate acestea, socialiștii și reprezentanții Blocului ACUM s-au arătat dispuși să voteze unele proiecte de legi în Parlament. Reprezentanții PAS și PPDA au menționat  totuși că discuțiile cu grupul parlamentar al socialiștilor sunt posibile doar pe ”platforma parlamentară transparentă”. Între timp, blocul ACUM a cerut și reluarea de urgență a ședinței Parlamentului. 

După ce Blocul ACUM i-a invitat pe socialiști la începutul săptămânii la discuții privind viitoarea coaliție de guvernare, miercuri, Partidul Socialiștilor a anunțat că invită blocul ACUM la consultări.

Secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban a ținut să precizeze că este vorba de o invitație cu caracter oficial, semnată de către președintele partidului, Zinaida Greceanîi, a fost înregistrată, la secretariatul parlamentului și la sediile partidelor PAS și DA.„Noi nu am învinuit în această perioadă pe nimeni, nu am făcut etichetări, nu am isterizat, nu am adus acuzații sterile și nefondate, dar încercăm să găsim o soluție rezonabilă pentru actul de guvernare ulterior”, a spus Ion Ceban.

Partidul Socialiștilor vrea să discute ”formarea majorității parlamentare, constituirea coaliției de guvernare și investirea unui nou guvern funcțional pentru Republica Moldova”.

Pe de altă parte, Blocul ACUM susține că este deschis pentru discuții pe marginea pachetului de inițiative legislative, înaintate anterior de PAS și PPDA și anume de dezoligarhizare a statului, inclusiv anularea sistemului electoral mixt,  fapt ce nu necesită crearea unei coaliții de guvernare cu PSRM. ”Aceste discuții cu fracțiunea PSRM sunt posibile pe platforma parlamentară transparentă și dacă există un angajament public ferm din partea PSRM în vederea demontării actualului regim mafiot”. ”În contextul invitației lansate miercuri de către fracțiunea parlamentară PSRM, Blocul ACUM rămâne consecvent angajamentului de eliberare a statului din captivitatea regimului oligarhic”.

Blocul ACUM cere în mod repetat reluarea de urgență a ședinței Parlamentului și revenirea în cadrul legal și constituțional. În acest sens, Blocul ACUM a înregistrat cererea adresată deputatului grupului parlamentar al PSRM, Eduard Smirnov, împuternicit să prezideze ședința de constituire a Parlamentului, întreruptă deliberat, pe o perioadă nedeterminată.

Între timp, Partidul Democrat a anunțat că a definitivat programul cu care va participa la formarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului. ”Partidul Democrat a pregătit un pachet social de iniţiative care va sta la baza negocierilor şi la baza activităţii partidului în perioada imediat următoare, dacă se va forma o coaliţie de guvernare cu participarea democraţilor”, a anunţat prim-ministrul şi prim-vicepreşedintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unui briefingul de presă.

Totodată, Partidul Democrat anunță că ”îşi va intensifica efortul de a găsi partenerul politic care să ajute Republica Moldova să evite o criză politică şi socială şi împreună cu care să realizeze o înţelegere bazată pe aşteptările şi nevoile oamenilor”.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului