Comentator moldovean, la RFI: ”Următoarea guvernare, fragilă”

”Următoarea guvernare va fi una fragilă, iar partidul care va conduce majoritatea parlamentară nu va putea democratiza puterea, ci din contra va folosi principiile regimului politic din 2016-2018”, spune într-un interviu la RFI, politologul moldovean, Dionis Cenușă. În opinia expertului, „va fi o guvernare antrenată în implementarea Acordului de Asociere, deci indirect va fi una pro-UE. De facto, factorul rusesc a eșuat să împingă o agendă pro-rusă”, mai afirmă expertul.

”Un partid cotat cu 6 la sută, doi ani în urmă a reușit să se impună în alegeri, chiar dacă este asociat cu grupuri oligarhice.Alegerile au confirmat faptul că decizia democraților de a investi în votul mixt i-a beneficiat pe ei mai mult decât pe oricine.Rezultatele alegerilor au demonstrat că socialiștii și democrații au poziții mai puternice în sudul și nordul țării, iar Blocul electoral ACUM este mai prezent în centrul țării și în capitală. Este evident că opoziția anti-oligarhică va deveni principala forță de opoziție în legislativ”, a mai spus la RFI, comentatorul Dionis Cenușă.

Potrivit rezultatelor parțiale ale scrutinului, după procesarea a 98,18 la sută din procesele verbale, pe circumscripția națională, Partidul Socialiștilor e pe prima poziție cu 31,32 la sută din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS cu 26,25 la sută. Partidul Democrat obține 23,98 la sută din voturi și Partidul Șor vine cu 8,44 la sută.

În circumscripțiile uninominale, Partidul Democrat a obținut 19 mandate, Partidul Socialiștilor - 14, Blocul Electoral ACUM Platforma Da și PAS – 11 mandate, 5 candidați sunt independenți și 2 – de la Partidul Șor.

Președinte CEC: ”Scrutinul, fără incidente majore. CEC a dat dovadă de transparență, fără precedent”

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu susține că duminică procesul electoral a fost unul transparent și s-a desfășurat, fără incidente majore. Ba mai mult, afirmă Rusu, ”CEC a dat dovadă de transparență, fără precedent”. Pe de altă parte,  Maia Sandu și Andrei Năstase susțin că scrutinul de duminică a fost marcat de fraude masive. Cei doi au cerut observatorilor internaționali să nu recunoască alegerile în regiunea transnistreană.

Așadar, la scrutinul de duminică, peste 1 mln 450 mii alegători s-au prezentat la urne.În străinătate, peste 80  mii de alegătorii au mers la vot. Peste 37 de mii de cetățeni din stânga Nistrului și-au exercitat dreptul la vot.

Luni, la ora 12.00, CEC va prezenta bilanțul preliminar privind totalizarea alegerilor parlamenatre și a referendumului consulativ.

În total, duminică au fost depuse 18 sesizarări - 9 din partea Partidului Democrat, 6 de la socialiști, 2 contestații depuse de Blocul electoral ACUM DA PAS și o sesizare din partea Partidului Șor. 

Sandu și Năstase, plângere penală pe numele președintelui CEC

Copreședinții Blocului electoral ACUM DA PAS susțin că alegerile au fost fraudate masiv. Maia Sandu și Andrei Năstase nu au exclus că ar putea fi organizate proteste. Cele mai mari nereguli, semnalate duminică de candidați au fost la secțiile de votare, destinate cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului.

Andrei Năstase a prezentat zeci de încălcări, admise în timpul votării.” Fraudarea alegerilor de către PD, PSRM și Șor a avut loc de dimineață”. ”Buletinele au fost scoase din secțiile de votare, oamenii au fost aduși organizat să, au fost plătiți pentru fiecare vot cu câte 20-40 dolari, iar forțele de ordine nu au intervenit, nu au făcut nimic pentru a curma aceste ilegalități”, afirmă Andrei Năstase.

Copreședinții Blocului ACUM au anunțat că vor depune o plângere penală împotriva Alinei Rusu, președinta Comisiei Electorale Centrale, dar și pe numele șefului Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari pentru neglijență crasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru asigurarea votării corecte în cele două circumscripții, destinate cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului.

Promo-Lex: ”Au fost constatate sute de incidente în timpul procesului de vot”

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare a constatat peste 500 de incidentePrintre acestea tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor; votarea nejustificată în grup; prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare; agitație electorală sau PR negru la intrare sau în incinta secției de votare; transportarea organizată a alegătorilor; fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului.

Promo-Lex va susține luni, la ora 11:00, o conferință de presă la care va prezenta raportul privind încălcările din ziua scrutinului.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului