Consilier: R.Moldova nu va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău neagă informațiile apărute în presă precum că R.Moldova intenționează să-și mute Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Până în prezent, autoritățile nu au luat nici o decizie în acest sens, spune la RFI purtătorul de cuvânt al Externelor de la Chișinău, Alexandru Roitman.

”Autoritățile moldovene au luat act de poziția diplomației israeliene, care promovează la toate nivelele subiectul relocării sediilor ambasadelor de la Tel-Aviv la Ierusalim. În acest moment, ca și în cazul altor state, nu există nici o decizie luată de statul moldovean. Totodată, R.Moldova susține intenția Israelului de a deschide o Ambasadă la Chișinău și precizează că ”o atare decizie nu are nicio legătură cu statutul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel”, a declarat Alexandru Roitman.

”MAEIE tratează cu mare atenție relația moldo-israelită și în sectorul de aspecte bilaterale se regăsesc foarte multe subiecte de interes reciproc. O parte din procese se regăsesc în acorduri bilaterale în curs de negociere, iar o altă gamă de subiecte sunt în faza preliminară, necesitând o analiză profundă, inclusiv din perspectiva oportunității”, mai spune la RFI, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Alexandru Roitman.

Potrivit Agenției Mediafax, Ministerul israelian de Externe a purtat discuţii cu R.Moldova despre posibilitatea transferării Ambasadei acestei ţări de la Tel Aviv la Ierusalim, existând şanse foarte mari în acest sens, afirmă surse citate de presa israeliană. Emanuel Nachshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, a confirmat că un director din cadrul instituţiei, Yuval Rotem, s-a deplasat în Republica Moldova, unde a discutat despre tema mutării Ambasadei, informează postul public de radio israelian IPBC/Kan, citat de cotidianul israelian Hamodia.

Potrivit unor surse politice, Republica Moldova ar fi acceptat transferul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim dacă Israelul va deschide ambasadă în Chişinău.

Până în prezent, Statele Unite, Guatemala şi Paraguay au anunţat mutarea ambasadelor în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului