Delegația UE în R.Moldova:”Deși alegerile au fost competitive, deficiențele constatate trebuie soluționate”

Delegația Uniunii Europene la Chișinău susține că deși alegerile din R.Moldova au fost ”competitive și drepturile fundamentale au fost în general respectate”, au fost înregistrate mai multe nereguli în ziua alegerilor și în timpul campaniei electorale.Toate aceste deficiențe, identificate de observatori, trebuie soluționate, susține delegația UE în R.Moldova. Între timp, Comisia Electorală Centrală anunță că în viitorul Legislativ ajung patru partide și trei independenți.

Misiunea de observare a alegerilor OSCE / ODIHR a constatat că în campania electorală, dar și în ziua alegerilor parlamentare au fost semnalate mai multe încălcări, printre care și “acuzații de presiune asupra angajaților din sectorul public, indicii serioase de cumpărare a voturilor și utilizarea rezurselor administrative in campanie. Și pentru că politicienii controlează mass-media, alegătorii au acces limitat la informții, opinii politice”. ”Toate neajunsurile identificate de misiunea de observare trebuie rezolvate, ținând cont de recomandările  OSCE/ODIHR, in perspectiva tuturor scrutinelor urmatoare, de toate nivelurile”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației Uniunii Europene la Chișnău.

Uniunea Europeană va urmări evoluțiile post-electorale, ”pentru a evalua impactul acestora asupra democrației si a pluralismului în R.Moldova”. ”UE sprijină eforturile de consolidare a democrației in Republica Moldova, iar respectarea voinței alegatorilor este unul din principiile democratice fundamentale”. ”Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu toți cei care susțin procesul de reformă din R. Moldova pe care se concentrează Acordul de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției, indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și de-politizarea instituțiilor statului”.

În viitorul Parlament de la Chișinău, Partidul Socialiștilor va avea cele mai multe mandate, 35 la număr, urmat de Partidul Democrat cu 30 de mandate. Blocul electoral ACUM DA PAS obține 26 de mandate, Partidul Șor 7 mandate, iar 3 deputați vor fi independenți, după prelucrarea a 100% din procesele verbale.Alți 51 de deputați au fost aleși în circumscripții uninominale. 

Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare, pe circumscripția națională, Partidul Socialiștilor e pe prima poziție cu 31,15 la sută din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS cu 26, 84 la sută. Partidul Democrat obține 23,62 la sută din voturi și Partidul Șor vine cu 8,32 la sută. În circumscripții uninominale, PDM a obținut 17 mandate, la fel ca și PSRM. Candidații Blocului electoral ACUM au câștigat alegerile în 12 circumscripții uninominale. Partidul Politic Șor a învins în două circumscripții.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului