Doi dintre cei șapte profesori turci, expulzați din R.Moldova, au fost condamnați la închisoare

Doi dintre cei șapte profesori turci, reținuți și expulzați la începutul lunii septembrie 2018 din R.Moldova, au fost condamnați la 6 și, respectiv 9 ani de detenție în Turcia. Informația a fost făcută publică de administrația rețelei de licee ”Orizont” de la Chișinău. 

Rudele celor doi profesori condamnați au aflat despre sentință dintr-o scrisoare trimisă de către o instanță din Turcia. „Scrie că e legat cu terorismul. Pentru ei, pentru Turcia nu mai trebuie nimic altceva. Ei cred că noi suntem teroriști și gata. Atât. Suntem profesori la liceu”, a declarat pentru Pro TV Said Durmus, profesor la Liceul „Orizont”.

„În document, însă, nu este indicat clar pentru ce acțiuni au fost condamnați profesorii. Cei doi vor petrece șase și, respectiv, nouă ani după gratii. Despre soarta celorlalți cinci dascăli nu se știe nimic. Colegii de la liceul „Orizont” spun că nu au de unde să obțină informații, mai ales că avocații lor nu le vorbesc. Ei se tem”, a mai spus Said Durmus.

Expulzarea profesorilor turci a avut loc înaintea vizitei lui Recep Erdogan la Chișinău. La mijlocul lunii octombrie, președintele Turciei a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii Președinției, instituție devastată în timpul protestelor din 2009, dar restaurată din banii Turciei. Șapte milioane de euro a fost suma donației pe care a făcut-o Turcia, iar multe voci spun că expulzarea profesorilor a fost răsplata lui Dodon pentru reabilitarea instituției prezidențiale. 

La 6 septembrie 2018, angajați ai liceului moldo-turc „Orizont” au fost reținuți de reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, iar ulterior expulzați de pe teritoriul R.Moldova. Ulterior, SIS a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Zeci de părinți, elevi, profesori au protestat în fața Parlamentului, cerând eliberarea urgentă a angajaților liceului moldo-turc. Totodată, mai mulți eurodeputați, printre care și Monica Macovei au solicitat eliberarea conducerii liceului ”Orizont”, reținută abuziv. Amnesty International Moldova a cerut autorităților centrale ”investigarea cât mai promptă și eficientă a încălcărilor comise față de angajații liceului moldo-turc. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului