Filip, la întrevederea cu Tusk: ”Integrarea europeană, prioritatea strategică a R.Moldova”

”Integrarea europeană și realizarea prevederilor Acordului de Asociere este o prioritate strategică a Republicii Moldova. Din 2016, când am preluat mandatul, am promovat consecvent reformele bazate pe Acordul de Asociere”. Declarația îi aparține premierului moldovean, Pavel Filip și a fost făcută la Bruxelles, la o întrevedere cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk. Oficialii au discutat despre evoluțiile politice din Republica Moldova și realizările obținute în implementarea agendei europene.

Premierul moldovean, Pavel Filip susține că a avut o discuție deschisă și pragmatică cu Donald Tusk, președintele Consiliului European. De altfel, un bun prieten al Republicii Moldova, spune Filip. ”Am reconfirmat determinarea noastră fermă de a promova agenda europeană în beneficiul cetățenilor”. ”Este important ca reformele începute de actualul Guvern să fie continuate, iar viitoarea coaliție de guvernare să fie ferm angajată pe realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, declară premierul moldovean.

Șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău s-a referit în mod special și la rezultatele înregistrate în domeniile economic, bugetar-fiscal și financiar-bancar. ”Vom continua eforturile de consolidare în domeniul justiției și implementarea principiilor bunei guvernări”, a promis Pavel Filip la Bruxelles.

Prezent la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), organizată cu ocazia aniversarii a 10 ani de la lansarea PaE, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat că este necesară elaborarea unei viziuni comune cu privire la viitorul cooperării, aceasta fiind bazată pe aspirații, ambiții și necesități existente.

”Reformele realizate în ultimii 10 ani au făcut vecinii estici mai puternici și mai pregătiți pentru viitor, dar pentru progresul continuu este nevoie de un nou nivel de cooperare între UE și statele partenere, în special, dezvoltarea dialogului între cei trei parteneri asociați cu UE pe subiecte de interes comun”.

Amintim că, prim-ministrul R.Moldova, Pavel Filip face o vizită la Bruxelles, unde participă la evenimentele consacrate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic PaE reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, fiecare dintre partenerii estici are libertatea să-şi determine gradul de cooperare cu UE. Astfel, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au ales gradul maxim de apropiere semnând Acordurile de Asociere şi implementând toate condiţionalităţile pentru liberalizarea regimului de vize. 

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului