În jur de 3 milioane de moldoveni își aleg deputații în viitorul Parlament

În R.Moldova duminică, 24 februarie, se desfășoară alegerile parlamentare. În jur de 3 milioane de cetățeni sunt așteptați la vot. Pentru prima dată la scrutinul parlamentar va fi aplicat sistemul electoral mixt, promovat de socialiști și democrați, dar criticat de opoziția neparlamentară, societatea civilă și oficiali europeni. Așadar, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 51 pe circumscripții uninominale. Duminică, pe  lângă alegerile parlamentare, va fi organizat și un referendum consultativ, inițiat de Partidul Democrat, privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și revocarea din funcție a aleșilor poporului.

Comisia Electorală Centrală anunță că secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00, fără incidente. Alegătorii pot să-și exercite dreptul la vot până la ora 21.00. Moldovenii din diasporă, prin intermediul aplicației Diaspora.voteaza.md, pot afla unde este cea mai apropiată secție de votare, unde pot merge.

Cetățenii moldoveni, aflați atât în țară, cât și în străinătate în ziua scrutinului își vor putea exercita dreptul la vot la cele 2.143 birourile electorale. În stânga Nistrului, sunt deschise 47 secții de votare, alte 123 în străinătate. Aproape 625 de mii de cetățeni din diasporă vor putea participa la vot. Pentru alegerile din acest an, în secțiile de votare din străinătate vor fi distribuite aproape 2 mln de buletine, un număr record, susțin reprezentanții Guvernului de la Chișinău.

Pentru cetățenii moldoveni, aflați în România, duminică sunt deschise 12 secții de votare. Alegătorii își vor putea exercita dreptul la vot la prezentarea pașaportului valabil sau a livretului de marinar. În fiecare secție de vot vor fi repartizate maxim 5 000 de buletine de vot.

La București, cetățenii moldoveni vor putea vota la două secții de votare, deschise la ambasadă și consulatul R.Moldova. De asemenea, moldovenii sunt așteptați la vot la Iași, (Str. Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A, zona Copou), Galați,  (Sediul Universităţii „Dunărea de Jos”, str. Domnească nr. 47), Timișoara, Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu, str. Cluj nr. 12, Brașov, Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului nr. 39, Cluj – Napoca,Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, Constanța, Universitatea „Ovidius”, bd. Mamaia nr. 124, Aleea Universității nr.1, Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti 158, Suceava, Universitatea “Ştefan cel Mare”, str. Universităţii 13,  Craiova, Universitatea Craiova, str. Alexandru Ioan Cuza 13 și la Sibiu,Școala ”Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1.

Totodată, în diasporă, în ziua alegerilor parlamentare din R.Moldova, alte 29 secții de votare vor fi deschise în Italia, în SUA- 12, Rusia 11, Franța – 7, Portugalia – 5, Spania – 5, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 4, Ucraina – 3, Canada – 3, Turcia – 3, Israel – 2, Belgia – 2, Cehia – 2, Belarus – 2, Germania – 2, Grecia – 1, Irlanda – 2, China – 1, Letonia – 1, Azerbaidjan – 1, Polonia – 1, Suedia – 1, Estonia – 1, Lituania – 1, Ungaria – 1, Austria – 1, Bulgaria – 1, Elveția – 1, Regatul Țărilor de Jos – 1, Qatar – 1, Japonia – 1, Croația – 1, Georgia – 1, Emiratele Arabe Unite – 1, Norvegia – 1.

50 deputați aleși pe liste de partid, alți 51 – pe circumscripții uninominale

În viitorul Parlament, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid și alți 51 pe circumscripții uninominale.În circumscripția națională, Comisia Eelectorală Centrală a înregistrat 14 partide și un bloc electoral, cu un total de 628 candidați. Alți 321 candidați găsim în circumscripțiile uninominale - 57 de candidați la funcția de deputat sunt independenți, iar 264 reprezintă o formațiune politică. Cei mai mulți candidați la funcția de deputat, câte 13, se atestă în circumscripția uninominală nr.50 la Vest de Republica Moldova și în circumscripția uninominală nr.51 SUA și Canada. Cei mai puțini au fost înregistrați, în circumscripția uninominală nr.4 or Râșcani, doar 3 candidați.

În circumscripția națională, în buletinul de vot, pe prima poziție găsim Partidul Democrat din Moldova, urmat, pe locul doi de Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova se află pe a treia poziție în buletinul de vot, urmat de Partidul Socialiștilor din R.Moldova. Pe locul 5 Partidul Șor, iar pe 6 - Partidul ”Mișcarea Populară Anti-mafie”. Locul 7 revine Partidului Nostru, urmat de Partidul Național Liberal, Partidul Politic „Voința Poporului”, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul „Democraţia Acasă”, Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa – Надежда”. Partidul ”Patria” ocupă locul 13 pe buletinul de vot, urmat de Partidul Verde Ecologist și Partidul Liberal, pe locul 15, ultimul pe buletinul de vot.

Peste 4000 observatori monitorizează alegerile parlamentare

CEC a acreditat 3412 observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 170 vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării. De asemenea, CEC a acreditat 776 de observatori internaţionali din partea a 58 de instituții internaţionale printre care de la

Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegația Uniunii Europene, Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Comisia Electorală Centrală atrage atenţia că în incinta secţiei de votare, în ziua alegerilor, observatorii şi reprezentanţii mass-media pot efectua înregistrări video şi audio, pot fotografia derularea procesului electoral doar cu înștiinţarea prealabilă a președintelui organului electoral şi fără a pune în pericol secretul și securitatea votării.

Duminica, peste 8 mii de polițiști vor supraveghea mersul alegerilor. La fiecare secție de votare se vor afla câte doi polițiști, iar alții vor fi gata sa intervină în caz de necesitate. Poliția îndeamnă cetățenii să raporteze încălcările sesizate în ziua alegerilor parlamentare.

Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie, pentru secțiile de votare din țară au fost tipărite circa 12 mln buletine de vot. La urne, alegătorii vor primi patru buletine de vot. Acestea au fost tipărite pe hârtie mată și se vor deosebi prin culoare. Cele pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale sunt de culoare violet, iar în circumscripția națională - culoare gri afumat. În cazul referendumului republican consultativ, buletinul care conține întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” - are culoarea galben pal, iar cel pe care este imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” - are culoarea bej.

Cei care nu doresc să participe la referendum, pot refuza cele două buletine, oferite la plebiscit.

CEC interzice observatorilor Promo-Lex să facă declarații publice privind încălcările admise în procesul de vot

Să spunem că, observatorii Asociației Promo-Lex au anunțat că în ziua scrutinului nu vor face declarații privind încălcările admise în procesul de vot, așa cum ne-au obișnuit și la alte scrutine. Comisia Electorală Centrală a adoptat un regulament prin care interzice observatorilor să facă declarații publice în timpul votării. Observatorii Promo-Lex promit să publice, după închiderea secțiilor de votare, mai exact după ora 21.00, trei rapoarte privind desfășurarea scrutinului, iar luni, la ora 11:00, vor susține o conferință de presă pe marginea alegerilor parlamentare.

„Promo-Lex nu va prezenta încălcările constatate, întrucât avem o măsură restrictivă, care din punctul nostru de vedere este absurdă. Într-un regulament CEC menționează că observatorii sunt obligați să se abțină să facă orice fel de comentarii în public, în prezența mass-media sau în prezența altor persoane interesate despre observările care le-au efectuat”, a menționat directorul de programe Promo-Lex, Pavel Postică.

În timpul campaniei electorale, observatorii Promo-Lex au semnalat mai multe probleme, printre care utilizarea resurselor administrative, intimidare și prezența discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, oferirea cadourilor cu tentă electorală, dar și amplasarea publicității în locuri neautorizate. De asemenea, observatorii Promo-LEX au constatat includerea persoanelor decedate și erori de adrese în listele electorale.

Premierul a dispus ”crearea Celulei pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor”

Prim-ministrul moldovean, Pavel Filip a dispus crearea Celulei pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare din 24 februarie curent. Din componența acesteia fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Protecție și Pază de Stat, Agenția Servicii Publice, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. ”Celula va funcționa începând cu deschiderea secțiilor de votare și până la prezentarea rezultatelor finale ale scrutinului și va asigura implicarea instituțiilor vizate pentru eliminarea eventualelor deficiențe”.

De asemenea, a fost instituită linia fierbinte pentru apeluri 022 250888, 022 255063, unde cetățenii vor putea semnala situațiile care periclitează buna desfășurare a scrutinului. Și Comisia Electorală Centrală are un Centru de apel pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ, cu numărul unic de telefon 022 880101, la care alegătorii pot afla răspunsuri la întrebările legate de procedura de vot.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului