Linia fierbinte pentru o migrație sigură a împlinit 16 ani de activitate

Consilierii de la Linia fierbinte pentru o migrație sigură – 0 800 77777 primesc tot mai multe apeluri de la persoane care au o ofertă concretă de muncă peste hotare și care, înainte de a o accepta, vor să se informeze despre veridicitatea ei. Anunțul a fost făcut de Centrul Internațional ”La Strada”, care a mai menționat că recent serviciul a împlinit 16 ani de activitate.

Potrivit reprezentanților ”La Strada”, de la începutul activității Liniei fierbinți, în perioada septembrie 2001 – septembrie 2017, consilierii au recepționat 116 506 de apeluri. În majoritatea lor, cetățenii au sunat pentru a afla despre cum pot migra în siguranță, în timp ce 7 020 de apeluri au fost de tip ”SOS” și s-au referit la presupuse cazuri în care migranții au ajuns victime ale traficanților de persoane.

Prezumatele victime ale traficului au de obicei vârsta sub 30 de ani în cazul femeilor și peste 30 de ani în cazul bărbaților. În cea mai mare parte, acestea ajung să fie exploatate în țări precum Federația Rusă, Cipru, Italia, Polonia, Turcia și alte țări arabe.

La rândul lor, apelanții care au o ofertă de muncă și sună pentru a afla ce drepturi au odată ce emigrează, aleg cel mai des Germania. La fel, o destinaţie tot mai frecventă în apeluri devine Canada și țările nordice, procesul de emigrare a cetăţenilor din Republica Moldova spre aceste destinații cunoscând în ultimele luni o mare popularitate.

Din 2013, consilierii de la Linia fierbinte sunt implicaţi şi în activităţi de informare privind angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în Israel. Activitatea este urmare a implementării unui acord bilateral dintre Republica Moldova şi Statul Israel.

Până acum, au avut loc zece etape ale proiectului, în acest context fiind recepționate 70 419 de apeluri. Astfel, Centrul Internaţional “La Strada”, în parteneriat cu Centrul de Migraţie Internaţională şi Integraţie Israel şi cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, a facilitat angajarea în Israel pentru câteva mii de persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova.

Linia Fierbinte pentru o migrație sigură activează în Republica Moldova începând cu anul 2001. De pe teritoriul Republicii Moldova, serviciul poate fi apelat la numărul de telefon 0 800 77777, gratuit, între orele 8:00 și 20:00. Totodată, apelurile de peste hotare sunt aşteptate la numărul de telefon + 373 (22) 23 33 09.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului