Maia Sandu, după întrevederea cu John Bolton: ”În acest an, va fi discutat un nou plan de acțiuni Moldova – NATO”

Consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton, face o vizită în R.Moldova. În dimineața zilei de joi, oficialul american a avut o întrevedere cu premierul moldovean, Maia Sandu care a și anunțat că, în acest an, va fi negociat un nou Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului Moldova – NATO. 

Șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, Maia Sandu susține că fortificarea și modernizarea sectorului de securitate și apărare are un impact nemijlocit asupra asigurării independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Asistența SUA pentru modernizarea sectorului de securitate și apărare ajunge astăzi la aproximativ 15 milioane de dolari anual.

„Anul acesta vom negocia un nou plan individual de acțiuni al parteneriatului Moldova – NATO și vom trece la cea de-a doua fază a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare pentru Republica Moldova, susținerea SUA în aceste sens fiind fundamentală. Doar așa putem contribui la consolidarea capabilităților militare și la fortificarea sistemului de securitate național, abil în gestionarea amenințărilor atât convenționale, cât și hibride. Doar așa putem deveni un partener stabil care nu doar consumă, dar și oferă securitate”, a subliniat Maia Sandu.

Şefa Executivului a accentuat fermitatea Guvernului în ce privește implementarea unor reforme structurale şi a exprimat recunoştinţa față de Statele Unite ale Americii, un partener strategic pentru R.Moldova, ”care a susținut eforturile noastre de restabilire a proceselor democratice și protecției drepturilor omului după o perioadă în care Republica Moldova a căzut pradă unui regim oligarhic, fiind catalogată drept stat capturat”.

Totodată, Maia Sandu și John Bolton au discutat despre evoluțiile economice recente și politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității în ţară, asigurarea bunei guvernări, dar şi subiecte ce țin de dezvoltarea Republicii Moldova ”într-un moment de maximă importanță atât pentru ţara noastră, cât și pentru regiunea Europei de Est”.

John Bolton a reconfirmat determinarea SUA de a continua colaborarea cu R.Moldova în domenii, precum reforma justiției, lupta împotriva corupției și a spălării banilor, dialogul bilateral strategic.

„În numele Guvernului SUA, vă asigur că aveţi toată susţinerea noastră pentru a combate corupția, un obiectiv extrem de important pentru potențialii investitori și parteneri de afaceri din Statele Unite ale Americii. Succesul dumneavoastră în acest domeniu va avea implicații serioase pentru Moldova, dar și pentru parteneriatele cu alte țări ale lumii. SUA cred cu tărie în suveranitatea și independența Republicii Moldova și este decizia țării voastre ce viitor va alege, fără a fi influențată din exterior”, a declarat consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională.

Oficialii s-au referit, de asemenea, la vizita ce urmează să o întreprindă în SUA, şefa Executivului de la Chişinău împreună cu alți membri ai Guvernului, în perioada 31 august – 4 septembrie.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului