Moldovenii care au încălcat termenul de ședere în Rusia pot reveni acasă înaintea alegerilor parlamentare

Cetățenii moldoveni care se află pe teritoriul Federației Ruse, dar au depășit termenul legal de ședere, vor putea să revină în Republica Moldova, în perioada 1 ianuarie – 24 februarie. Astfel, autoritățile ruse promit să nu aplice sancțiunile administrative, prevăzute de legislație. Amnistierea migrațională vine înaintea alegerilor parlamentare din R.Moldova, din 24 februarie 2019.

Președintele moldovean, Igor Dodon susține că cetățenii moldoveni care din anumite motive au încălcat legislația imigraționistă a Rusiei, pot beneficia de anularea acestor încălcări, dacă vor părăsi teritoriul Rusiei în perioada ianuarie – februarie 2019 și vor reveni în Rusia nu mai devreme de luna martie anul viitor. Această decizie îi vizează și pe cetățenii R.Moldova care anterior au fost deportați din cauza acelorași încălcări.

”Exprim recunoștința față de conducerea rusă pentru măsurile concrete întreprinse cu privire la realizarea înțelegerilor la care am ajuns cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în timpul vizitei mele oficiale în Rusia, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie. Acum, Acest pas demonstrează deschiderea și interesul deosebit al conducerii Federației Ruse de a ajuta cetățenii noștri și de a dezvolta un parteneriat strategic cu țara noastră în toate domeniile de interes reciproc”,afirmă Dodon.

Potrivit lui Dodon, aproape 170 de mii de cetățeni moldoveni, ”care au încălcat prevederile art. 26, p. 4 și 8 ale Legii federale„despre procedura de ieșire și intrare în Federația Rusă”, precum și art. 27, p. 12, 13 și 14 ale aceleiași Legi”, pot scăpa de sancțiuni.

Trebuie spus că, Igor Dodon a confirmat că va participa la alegerile parlamentare din februarie, pe listele Partidului Socialiștilor din R.Moldova“Consider că legislația îmi permite, o voi face pentru a ajuta partidul sa obțină majoritate parlamentară”, a declarat Igor Dodon. Anterior, însă, președintele Parlamentului, Andrian Candu afirma că Dodon nu poate să candideze la scrutinul din februarie, întrucât nu-i permite legislația.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului