Plahotniuc se retrage de la șefia PDM. Sandu: ”În fruntea partidelor nu trebuie să fie oameni care au comis abuzuri”

Vlad Plahotniuc se retrage de la șefia Partidului Democrat din Moldova. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a politicianului. Nu se știe deocamdată cine va fi viitorul lider al formațiunii. O decizie în acest sens urmează a fi luată la congresul formațiunii.

Vlad Plahotniuc susține că și-a depus mandatul de președinte al Partidului Democrat și le-a propus colegilor să organizeze cât de curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere și a aproba un nou program politic. Totodată, Plahotniuc precizează că a decis să nu mai candideze la acest congres pentru vreo funcție în partid.

”Am luat această decizie și pentru că Partidul Democrat are nevoie de un nou proiect politic în opoziție, un proiect care să fie elaborat după noile realități, de o nouă echipă de conducere”. ”Partidele pro europene din Parlament spun că au refuzat dialogul cu Partidul Democrat din cauza că au o problemă cu mine, eu fiind președintele partidului. Vreau să îndepărtez acest obstacol pentru viitor și vin cu o decizie prin care să fie clar că Partidul Democrat nu este dependent de un singur om, nu este dependent de mine. Partidul Democrat este ținut acum sub o presiune uriașă, din cauza că unii și-au greșit ținta. Vor să se lupte cu mine, dar o fac cu partidul, ceea ce consider că nu este bine atât pentru PDM, cât și pentru partidele pro europene din actuala alianță”, afirmă democratul.

Totodată, Vlad Plahotniuc spune că își păstrează mandatul de deputat. ”Acest mandat vizează în primul rând respectarea votului pe care l-au dat oamenii, fiind mandatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi în Moldova, la alegerile din februarie”. ”Nu doresc acest mandat pentru imunitate sau pentru altceva, este însă mandatul dat de oameni și orice decizie pe această temă urmează să fie luată de mine împreună cu ei, este mandatul care aparține cetățenilor din Nisporeni, nu mie sau altcuiva”, a precizat Plahotniuc. 

Maia Sandu: Sperăm ca în R.Moldova să avem doar partide autentice în care nu îşi au locul hoţii”

Premierul Maia Sandu a venit cu o reacție dură, după anunțul liderului PDM.

”În fruntea partidelor nu trebuie să fie oameni care au comis abuzuri şi ilegalităţi. E decizia unui partid politic, e treaba lor ce fac, noi sperăm ca în Republica Moldova să avem doar partide politice autentice în care nu îşi au locul hoţii şi cei care au comis aubuzuri şi ilegalităţi, cu atât mai mult în fruntea acestor partide să nu se găsească asemenea personaje”. Declaraţia a fost făcută de Maia Sandu în timpul conferinţei de presă susţinută împreună cu delegaţia deputaţilor europeni, condusă de Heidi Hautala.

Iar expertul moldovean, Dionis Cenușă susține că, de fapt, liderul PDM nu se poate întoarce in Moldova atât de ușor după cum pretindeau democrații că o va face.”Plahotniuc a plecat de 2 ori din ţară şi din partid. Este o decizie rațională de a pleca de la șefia PDM pentru că a încercat să-și salveze măcar unele investiții. Nimeni nu stie daca partidul se va transforma sau nu va rezista și se va descompune. Dar un lucru este sigur, niciun oligarh egocentric nu vrea să plece pentru totdeauna, ci pentru o perioadă”, afirmă comentatorul moldovean.

Vlad Plahotniuc a părăsit R.Moldova la scurt timp după demisia Guvernului Filip. Nici până astăzi nu se știe exact unde se află democratul și când va reveni în R.Moldova. 

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului