Plângerile depuse de Vlad Filat la CEDO, examinate în mod prioritar

Plângerile depuse de Vlad Filat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) vor fi examinate în mod prioritar. Președintele Secțiunii II l-a informat pe reprezentantul lui Vlad Filat că a acceptat solicitarea depusă și a decis examinarea ambelor cereri în mod prioritar.

Potrivit prevederilor Regulamentului CEDO, la examinarea cererilor, Curtea va lua în considerație importanța și urgența problemelor invocate de reclamanți. În cazul cererilor lui Vlad Filat, Președintele Secțiunii II a decis ca plângerile invocate să fie tratate în mod prioritar.

Avocatul fostului premier moldovean susține că Vlad Filat a fost reținut contrar normelor prevăzute de legislație, în clădirea Parlamentului Republicii Moldova, la 15 octombrie 2015. Potrivit lui Victor Munteanu, ”a urmat o execuție publică, care a avut ca finalitate aplicarea unei pedepse cu închisoarea în cadrul unui proces de judecată, pe care organizațiile internaționale l-au calificat ca fiind un proces motivat politic și justiție selectivă. Sentința lui Vlad Filat nu s-a bazat pe probe obiective, condamnarea acestuia la închisoare a avut ca temei, fie declarațiile unor persoane aflate sub presiunea dosarelor penale, fie riscul condamnării acestora”.

Fostul premier moldovean Vlad Filat a contestat condamnarea sa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în august 2017. Fostul prim-ministru al R.Moldova a mai depus o plângere la Curtea Europeană în 2015, ”Filat contra Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

După un proces de judecată de mai bine de opt luni, fostul premier moldovean, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de detenție. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova a fost reținut la 15 octombrie 2015 după ce a fost denunțat de omul de afaceri, Ilan Shor. Potrivit Procuraturii Generale, Vlad Filat este acuzat că în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Vlad Filat a respins acuzațiile și susține că dosarul său este unul fabricat, iar în spatele acestuia ar fi controversatul om de afaceri și politician, democratul Vlad Plahotniuc.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului