Prima tranșă din asistența macrofinanciară a UE pentru Moldova, amânată din cauza invalidării alegerilor

Alocarea primei tranșe din asistență macrofinanciară a Uniunii Europene în valoare de 100 mln euro pentru R.Moldova a fost amânată. Decizia vine după ce magistrații moldoveni au invalidat alegerile locale din Chișinău. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al Comisiei Europene pentru portalul newsmaker.md care a expediat o scrisoare la Bruxelles.

În răspunsul oferit jurnaliștilor moldoveni se menționează că amânarea primei tranșe din asistența macrofinanciară este determinată de hotărârea Curții Supreme de Justiție prin care alegerile locale au fost declarate nule și prin urmare mandatul primarului ales, Andrei Năstase a fost invalidat. Banii din partea Uniunii Europene urmau să ajungă în R.Moldova, în această lună.

Totodată, Comisia Europeană a precizat că debursarea banilor depinde de mai mulți factori. Este vorba de realizarea cu succes a unor măsuri economice și punerea în aplicare a condițiilor politice: respectarea mecanismelor democratice, respectarea statului de drept și respectarea drepturilor omului, scrie jurnal.md.

”Departamentul european consideră că Moldova și-a îndeplinit obligațiile privind măsurile economice, însă cele politice nu. Evaluarea efectuată de Comisia Europeană în colaborare cu Serviciul European de Acțiune Externă a arătat că nu sunt respectate condițiile politice. La această concluzie s-a ajuns în baza recentelor evoluții din Republica Moldova și, în special, în baza deciziei Curții Supreme de Justiție din 25 iunie legată de invalidarea rezultatelor alegerilor din Chișinău. Prin urmare, acordarea primei tranșe de asistență macrofinanciară a fost amânată", susține serviciul de presă al Comisiei Europene.

Recent, înalți oficiali europeni au calificat hotărârea privind invalidarea alegerilor ca fiind netransparentă, menționând că decizia "subminează încrederea poporului R.Moldova în instituţiile statului". Iar departamentul de Stat al SUA a avertizat că aceasta reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei. ”Independența judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de invalidare a scrutinului a întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar al R.Moldova, se arată într-un mesaj al ambasadei SUA în R.Moldova.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului