Procurorii moldoveni au pus sechestru pe mai multe proprietăți ale lui Vlad Plahotniuc

Lovitură de teatru pentru capul de afiș al democraților. Mai multe proprietăți înregistrate pe Finpar Invest SRL, companie de bază în imperiul imobiliar a lui Vladimir Plahotniuc, au fost sechestrate de oamenii legii în cadrul unui dosar pornit pentru spălare de bani, scrie Rise Moldova. Miza în scenă a fost pusă de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale pe 26 iunie curent, la două săptămâni de la plecarea subită din țară a liderului democrat.

RISE Moldova a reușit să identifice câteva dintre proprietățile sechestrate. Printre ele se numără hotelul de lux Nobil și studiourile în care activează posturile TV: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.

La 26 iunie, în scenă intră Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), o subdiviziune din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) specializată pe investigații financiare paralele și identificarea bunurilor obținute pe căi ilegale. Instituția emite actul nr. 21/1-3645 prin care pune sechestru, pe o perioadă de 15 zile, pe mai multe proprietăți deținute de compania Finpar Invest SRL.

La 27 iunie, în scenă își fac apariția și ofițerii CNA. Aceștia obțin mandat judecătoresc și aplică și ei sechestru pe bunurile Finpar, conform extraselor cadastrale. Angela Starinschi, purtătorul de cuvânt al CNA, a declarat pentru RISE că sechestrul a vizat nu doar imobilele Finpar, dar și conturile companiei, măsurile respective fiind luate în cadrul unui dosar penal pentru spălare de bani.”Au fost aplicate sechestre pe bunurile mai multor persoane juridice. Ulterior se va veni cu o informație mai detaliată”.

RISE Moldova a reușit să identifice câteva dintre proprietățile înregistrate pe Finpar și sechestrate la cererea ofițerilor CNA. Acestea au o valoare totală de circa 100 de milioane de lei.

Finpar Invest SRL a fost fondată în 1993 și avea inițial denumirea de Centrul de profilaxie a infracțiunilor MINOR. Printre asociații inițiali s-au numărat Oxana Childescu și Vera Morozan – fosta soție și, respectiv, sora lui Vladimir Plahotniuc.

Ulterior Finpar a fost preluată de companii din zone offshore, dar care erau reprezentate prin procură de persoane din anturajul lui Plahotniuc, inclusiv Andrian Candu, fostul speaker al Parlamentului.

De-a lungul anilor Finpar și-a crescut un capital social de aproape jumătate de miliard de lei și a devenit o piesă de bază în imperiul imobiliar a lui Vladimir Plahotniuc. După debutul lui Plahotniuc pe scena politică și preluarea șefiei PD, compania a vândut pe bandă rulantă mai multe dintre ele.

Rise Moldova a încercat să obțină o reacție și de la Vladimir Plahotniuc, dar fără succes. La telefon acesta nu a răspuns, iar pagina sa de Facebook pe care și-a făcut publice ultimele reacții, nu are opțiunea de a expedia mesaje. 

Materialul a fost publicat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului