Recep Erdogan, într-o vizită oficială în R.Moldova

Președintele turc, Recep Erdogan este așteptat, miercuri, în R.Moldova într-o vizită de două zile, la invitația lui Igor Dodon. Oficialul turc va avea întrevederi cu șeful statului, premierul moldovean, dar va merge și în Găgăuzia, în sudul țării. La Chișinău, Erdogan va participa la inaugurarea clădirii Președinției, devastate în timpul protestelor din aprilie 2009, dar reparată din banii oferiți de turci. 

Vizita lui Erdogan are loc la o lună după ce șapte profesori turci au fost expulzați de pe teritoriul R.Moldova, iar în prezent sunt deținuți în penitenciare din Istanbul. În timpul vizitei oficialului turc, la Chișinău sunt anunțate măsuri sporite de securitate, anticipând eventuale proteste alte opoziției și societății civile.

Forfotă mare la Președinție, unde astăzi urmează să aibă loc ceremonia de inaugurare a clădirii, după renovare. Cu o zi înainte de venirea la Chișinău a lui Recep Erdogan,  Igor Dodon a venit să se asigure că totul este pus la punct pentru marele eveniment, așa cum îl numesc socialiștii. Orchestra prezidențială făcea ultimele repetiții, în timp ce mai mulți municitori montau și curățau pavajul, finisau lucrările de amenajare a scărilor din fața clădirii. Și gazonul din apropiere a fost îngrijit. Acum, șeful statului, dar și oaspeții săi vor putea admira și un havuz multicolor de la intrarea în clădire. Oamenii de rând însă îl pot vedea la distanță, după gardul de fier instalat, mai nou, în jurul Președinției.

Ceremonia de inaugurare ar urma să aibă loc în jurul ore 12.00, în prezența președintelui Turciei. Reparația Președinției a costat 10 mln de euro, bani oferiți de Agenţia guvernamentală turcă pentru Cooperare și Coordonare (TIKA).

Între timp, Mișcarea de Rezistență ACUM anunță o acțiune de protest, în fața Ambasadei Turciei, „Stop dictaturii”, începând cu ora 12:15.

Aproape de ora 15.00, Erdogan ar urma să se întâlnească cu premierul moldovean, Pavel Filip. Cei doi oficiali vor face o fotografie de protocol comună, iar ulterior vor avea o întrevedere. Presa nu va avea acces.

Trebuie spus că, deși cu prilejul altor vizite importante, președinția venea cu detalii pe marginea agendei, acum nu se știe nici ora la care ajunge Erdogan la Chișinău, când va avea întrevedere oficială cu Dodon, ce va mai face miercuri în capitala R.Moldova. Nici pe pagina oficială a Președinției, nici pe pagina de Facebook, unde deobicei Dodon postează mesaje, nu găsim informații despre vizita lui Erdogan.

Măsuri sporite de securitate, în jur de 30 de străzi blocate parțial în Chișinău

În jur de 30 de străzi vor fi parțial blocate, în legătură cu vizita lui Erdogan, lucru ce îi nemulțumește pe chișinăueni. Mulți internauți au și scris pe Facebook că deși am mai avut vizite importante, cu oficiali de rang înalt, asemenea măsuri de securitate nu au mai fost luate. Practic, orașul va fi paralizat pentru două zile. În unele zone, nici pietonii un vor avea acces.

Potrivit Primăriei municipiului Chişinău, decizia de a limita temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală a fost luată la solicitarea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. Astfel, restricţii temporare de circulaţie vor exista pe mai multe străzi printre care Bucureşti, Ciuflea, la Porţile Sfinte, în Scuarul Catedralei, Piaţa Marii Adunări Naţionale, Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Conducătorii auto care traversează aceste zone sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.

Pe străzile unde se va deplasa cortegiul președintelui turc va fi interzis comerțul stradal și nu vor putea fi defrișați arbori.Automobilul cu care se va deplasa oficialul turc în R.Moldova a ajuns, marți, la Chișinău cu un avion militar Airbus Military A 400.

Erdogan va vizita și Găgăuzia

Președintele Turciei va merge, joi, în Găgăuzia unde de altfel, locuitorii vor avea zi liberă, potrivit unei dispoziții semnată de bașcanul, Irina Vlah. În sudul țării,  Recep Erdogan va participa la inaugurarea a șase instituții sociale.

Restricții de circulație pe durata vizitei lui Erdogan vor fi impuse și în Găgăuzia. Mai exact, este interzisă circulația transportului în centrul orașului Comrat, a fost stopată activitatea piețelor, iar circulația transportului public a fost redirecționată temporar

Politologul Dionis Cenușă spune la RFI că în pofida faptului că este compromițătoare, vizita președintelui Erdogan este una importantă, atât pentru agenda politică a președintelui Igor Dodon, cât și pentru guvernarea condusă de Partidul Democrat. ”În situația lui Igor Dodon, întrevederea cu liderul turc va fi un transfer de imagine benefic, chiar dacă aceasta este controversată din cauza autoritarismului spre care acesta tinde. În tandem cu factorul rusesc,socialiștii folosesc Turcia pentru a substitui dialogul cu alte țări importante din cadrul UE și cu SUA. Acest aspect devine și mai important înainte de alegerile parlamentare. Pentru democrați, vizita lui Erdogan se va roti în jurul oportunităților economice și investiții private de origine turcă, pe care va încerca să le ademenească guvernarea de la Chișinău. Importanța acestui evenimente sporește odată cu declinul în dialogul cu UE. În fond, apropierea de Erdogan va spori senzația că PDM merge spre o complicitate tranșantă cu practicile anti-democratice practicate de Erdogan, similare expulzării ilegale a profesorilor turci, coordonate de serviciul de securitate moldovenesc”, conchide la RFI, comentatorul politic, Dionis Cenușă.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului