R.Moldova: Prezența la urne la ora 21.00 este de 49 la sută.Secțiile de votare s-au închis

Cetățenii moldoveni și-au ales astăzi deputații în viitorul Legislativ, pentru următorii patru ani. În acest an, în premieră, oamenii au votat în baza sistemului mixt de vot - 50 de deputați, aleși pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. Pe  lângă alegerile parlamentare, a fost organizat și un referendum consultativ, inițiat de Partidul Democrat, privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și revocarea din funcție a aleșilor poporului.

Secțiile de votare s-au închis la ora 21.00.Prag de validare a alegerilor parlamentare nu există.

Aproape 1,5 mln cetățeni moldoveni sau 49 la sută dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la secțiile de votare la alegerile parlamentare din R.Moldova. Cele mai active au fost persoanele de vârsta a treia, iar la celălalt pol, cei mai pasivi tinerii.

Pe parcursul zilei, observatorii care au monitorizat alegerile, nu au făcut declarații publice privind procesul de vot. Comisia Electorală Centrală a adoptat un regulament prin care a interzis observatorilor să facă declarații. Observatorii Promo-Lex au promis să publice, după închiderea secțiilor de votare, trei rapoarte privind desfășurarea scrutinului, iar luni, la ora 11:00, vor susține o conferință de presă pe marginea alegerilor parlamentare.

Cele mai mari nereguli, semnalate însă de candidați au fost la secțiile de votare, destinate cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului.Copreședinții Blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase cer organizațiilor internaționale să nu recunoască rezultatele alegerilor din cele două circumscripții, deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Andrei Năstase a prezentat zeci de încălcări, admise în timpul votării, chiar de la primele ore ale dimineții”. ”Fraudarea alegerilor de către PD, PSRM și Șor are loc de dimineață”.”Buletinele sunt scoase din secțiile de votare, oamenii sunt aduși organizat să voteze și la această oră, sunt plătiți pentru fiecare vot cu câte 20-40 dolari, iar forțele de ordine nu intervin, nu fac nimic pentru a curma aceste ilegalități”.

Copreședinții Blocului ACUM au anunțat că vor depune o plângere penală împotriva Alinei Rusu, președinta Comisiei Electorale Centrale, dar și pe numele șefului Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari pentru neglijență crasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru asigurarea votării corecte în cele două circumscripții, destinate cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului