Sandu:”Cerem nerecunoașterea alegerilor în regiunea transnistreană. Avem o fraudă fără margini”

Copreședinții Blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase cer organizațiilor internaționale să nu recunoască rezultatele alegerilor din cele două circumscripții, deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului. ”Aceste alegeri se desfășoară cu încălcări grave, cu numeroase fraude, iată de ce vom depune o plângere penală la Procuratura Generală pe numele președintelui CEC, Alina Rusu”, declară Maia Sandu.

”Zeci de mii de oameni sunt aduși la secțiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Acești oameni sunt plătiți, nu cunosc absolut nimic despre partidele politice din R.Moldova, despre programele formațiunilor. Nu recunoaștem valabilitatea alegerilor din aceste două circumscripții.Vorbim de o fraudă fără margini din partea Comisiei Electorale Centrale. Chemăm misiunile de observare să le declare drept contrare standardelor OSCE și să nu le recunoască”, a declarat Maia Sandu, la un briefing de presă.

”Oameni buni ieșiți la vot, astfel riscăm să ne pierdem țara”, i-a îndemnat Maia Sandu pe moldoveni.

La rândul său, Andrei Năstase a prezentat zeci de încălcări, admise în timpul votării, chiar de la primele ore ale dimineții”. ”Fraudarea alegerilor de către PD, PSRM și Șor are loc de dimineață”.Buletinele sunt scoase din secțiile de votare, oamenii sunt aduși organizat să voteze și la această oră, sunt plătiți pentru fiecare vot cu câte 20-40 dolari, iar forțele de ordine nu intervin, nu fac nimic pentru a curma aceste ilegalități.

Copreședinții Blocului ACUM au anunțat că vor depune o plângere penală împotriva Alinei Rusu, președinta Comisiei Electorale Centrale, dar și pe numele șefului Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari pentru neglijență crasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru asigurarea votării corecte în cele două circumscripții, destinate cetățenilor moldoveni din stâna Nistrului.

Și la această oră, oamenii din Transnistria continuă să vină organizat într-un număr mare la secțiile de votare. În satul Doroțcaia, raionul Dubăsari o femeie a intrat pe geam, doar ca să voteze. Și la Varnița multă lume. La Malcoci, Oxentia oamenii primesc câte 20 de dolari în schimbul unui vot, susțin oamenii care au venit să-și exercite votul.

Aproape 1,3 mln de cetățeni au votat la ora 17.30. Birourile electorale se închid la ora 21.00

Aproape 1,3 mln de cetățeni moldoveni s-au prezentat la urnele de vot până în prezent sau 45 la sută dintre cetățenii cu drept de vot. Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00, iar ulterior Comisia Electorală Centrală va procesa procesele verbale, venite din secțiile de votare.Primele rezultatele preliminare ale alegerilor ar putea fi anunțate până la miezul nopții.

Sute de moldoveni fac coadă la secțiile de votare din diasporă. La Londra se votează masiv, în mai multe orașe din Italia, Germania. La București, însă la Ambasada R.Moldova nu e prea multă lume. Fiecare al treilea moldovean, ajuns aici, face cale întoarsă întrucât pașaportul moldovenesc cu care ar trebui să voteze, este expirat, ne spune un membru al biroului electoral de la București.

Unii experți de la Chișinău vorbesc deja de o eventuală invalidare a scrutinului de duminică, ”democrații și socialiștii având deja scenariul pregătit”. ”Astăzi, deși au fost depuse la CEC mai multe contestații, atât de Partidul Democrat, cât și de Partidul Socialiștilor, acuzându-se reciproc de încălcarea prevederilor electorale, scenariul cu invalidarea scrutinului le-ar conveni. Atât de multe încălcări nu au mai fost până acum la vreun scrutin în R.Moldova. Și cel mai grav că forțele de ordine nu intervin”. 

Democrații l-au acuzat și pe Andrei Năstase de agitație electorală, în incinta secției de votare și au depus o sesizare la CEC în acest sens. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului