Valeria Vițu

Fiul fostului președinte moldovean, dat în urmărire de Poliția Română

Poliția Română l-a dat în urmărire pe Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean, Petru Lucinschi. La începutul lunii aprilie, fiul ex-președintelui R.Moldova a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru șantaj, trafic de influenţă, fals în declarații.

Poliția Română anunță că ”în perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul a exercitat acțiuni de costrângere asupra părții civile H.A., pentru a-l determina pe acesta să-i dea suma de 4.000.000 euro, pretinzând că are influență asupra organelor  judiciare implicate în instrumentarea cauzelor penale care-l priveau pe  acesta”.

Primele acuzații la adresa lui Sergiu Lucinschi au fost făcute în 2015. Sergiu Lucinschi şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş. 4 mln de euro ar fi cerut Lucinschi pentru a retrage o plângere de la DIICOT. Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că poate determina anchetatorii să ridice sechesterul pus pe bunurile acestuia şi să soluţioneze favorabil dosarele, indiferent de probele existente.

Radu Pricop, soțul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului lider de la Cotroceni era suspectat de complicitate, dar Curtea de Apel București și-a pronuntat decizia – Radu Pricop a fost achitat, iar Sergiu Lucinshci a primit trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, el a fost obligat să presteze munca neremunerată în folosul comunității pe o perioada de 90 de zile și să aschite 50 de mii de euro despagubiri omului de afaceri, scrie protv.md. Decizia însă nu este definitivă.

Și fratele lui Sergiu Lucinschi, Chiril Lucinschi, are probleme cu justiția, dar în R.Moldova. Fostul deputat liberal-democrat de este vizat în dosarul fraudelor bancare. Chiril Lucinschi pledează nevinovat. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului