Valeria Vițu

Putin, la întrevederea cu Dodon: Relațiile bilaterale depind de viitoarea configurație a Parlamentului

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin susține că Rusia este interesată de rezultatele alegerilor din 24 februarie, cum va arăta viitoarea configurație a Parlamentului de la Chișinău întrucât relațiile bilaterale depind de acest lucru. Declarația a fost făcută la o întrevedere cu președintele moldovean, Igor Dodon, aflat într-o vizită oficială în Federația Rusă.

„Bineînţeles, noi, în Rusia, nu suntem indiferenți de modul în care va avea loc formarea Parlamentului în Moldova, ținând cont că Legislativul formează Guvernul, iar de această instituție depinde în mare măsură evoluţia de mai departe a relaţiile ruso-moldovenești”, a declarat Vladimir Putin la întrevederea cu omologul său moldovean, Igor Dodon.

Putin a reamintit faptul că Federația Rusă a luat măsuri suplimentare referitoare la fructele, legumele și vinurile moldovenești, care vor fi valabile până la sfârșitul lunii martie."Noi monitorizăm împreună modul cum se desfășoară această activitate și vom lua o decizie cum să acționăm în continuare în această direcție", a mai afirmat liderul rus.

La rândul său, șeful statului, Igor Dodon a precizat că instituția pe care o reprezintă nu se va implica în campania electorală. ”Neparticiparea președintelui în cursa electorală din Moldova este motivată prin dorința de a menține funcționalitatea instituțiilor statului din țară în timpul și după desfășurarea alegerilor, precum și de a-i sprijini pe concurenții electorali pentru ca alegerile parlamentare să fie organizate corect și democratic. În acest context, am specificat că m-am adresat celor mai importante organizații internaționale, inclusiv către OSCE, Consiliul Europei și CSI cu solicitarea de a spori numărul observatorilor lor, ceea ce va contribui la desfășurarea unor alegeri parlamentare libere și corecte în Moldova, în conformitate cu standardele internaționale. Mi-am exprimat încrederea că după alegeri, va fi format un Guvern care va avea printre sarcinile sale primordiale readucerea relațiilor cu Federația Rusă în albia unei colaborări reciproc avantajoase și a parteneriatului strategic”, spune Dodon.

Și Dmitrii Kozak, reprezentantul special al Președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, cunoscut drept autorul planului de federalizare a R.Moldova, s-a arătat interesat de alegerile parlamentare. Mai exact, a discutat cu Igor Dodon despre participarea moldovenilor din stânga Nistrului la scrutinul din 24 februarie, cei care în mare parte își dau votul pentru socialiști. 

”Președintele R.Moldova i-a adus la cunoștință dlui Dmitrii Kozak despre înțelegerile obținute anterior cu administrația Transnistriei cu privire la unele aspecte ale liberei participări la alegerile parlamentare a cetățenilor Republicii Moldova, care locuiesc în regiunea transnistreană”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției.

Mai mulți comentatori de la Chișinău susțin că în actualele condiții planul Kozak ar putea fi repus pe tapet. Potrivit proiectului propus în 2003 și respins în ultimul moment de Vladimr Voronin, regiunea transnistreană ar urma să devină o parte autonomă a Republicii Moldova, astfel încât, nicio decizie strategică a Chișinăului nu ar mai fi posibilă fără unda verde de la Tiraspol.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului