Integritate

Canicula ante-electorală din Chișinău

Cu aproape trei luni înainte de scrutinul local, candidații desemnați de partide pentru funcția multrâvnită de primar al municipiului Chișinău s-au avântat în lupta electorală. Chiar dacă agitația nu este permisă în această perioadă, toate mijloacele sunt bune pentru a atrage viitorii votanți. Actualul primar, Ion Ceban, care aspiră la un nou mandat, uzează din plin de resursele admnistrative și își promovează proiectele în instituțiile subordonate, pe facturile emise cetăţenilor sau chiar... în spitale. Imaginea candidatului PAS, Lilian Carp, este parte a campaniei de raportare a rezultatelor formațiunii, la doi ani de guvernare. Astfel că, în corturile instalate în diferite cartiere ale capitalei, reprezentanții PAS își laudă cum pot mai bine candidatul desemnat. În același timp, Comisia Electorală Centrală (CEC) sugerează că va sancționa orice tentativă de „agitație prematură”, amintind că startul pentru astfel de activități se va da cu o lună înainte de scrutin.

 

La intrarea în Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chişinău, un stand cu sloganul de-o șchioapă „Noi facem ca aşteptările să se realizeze” nu poate rămâne neobservat de cei care trec pe alături.  Toate pliantele şi ziarele de acolo povestesc despre... proiectele de succes ale Primăriei.

Analizând conținutul acestor pliante informative, aflăm că Primăria Chișinău a implementat peste o mie de proiecte în domenii precum infrastructură, transport public, educaţie etc.

Pe o altă pagină, aidoma unui raport electoral, sunt enumerate alte reuşite: „şcoli şi grădiniţe construite şi modernizate, spitale reparate, străzi, trotuare şi spaţii verzi construite şi reabilitate, gestionarea deşeurilor”.

Din declarațiile a două angajate de gardă ale spitalului, zilnic, „ungheraşul informativ” este completat cu materiale de către... un bărbat, care ultima dată a fost văzut câteva zile în urmă. Acesta ar veni atunci când este anunțat că materialele informative s-au epuizat. Angajatele nu au putut însă să ne spună cine sunt persoanele din spital cu care acesta comunică.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Tatiana Onofrei, a comentat pentru Anticoruptie.md că pliantele au scop exclusiv informativ iar, din momentul în care spitalul este unul municipal şi a beneficiat de proiecte de la Primărie, este „un lucru evident să i se facă publicitate”. Ea nu ne-a putut spune de ce acest stand a fost amplasat tocmai acum, înaintea scrutinului electoral şi nici dacă Primăria are contract cu Spitalul pentru servicii de promovare.

„Aceste pliante au doar scop informativ. Noi suntem un spital municipal și în aceste pliante sunt ilustrate doar proiectele municipale. Doar atât. În spital au fost implementate proiecte cu ajutorul Primăriei Chișinău. Referitor la contract, nu știu”, a declarat Onofrei.

Şi în acest an, Primăria Chişinău a amplasat corturile anti-caniculă în toate sectoarele orașului. Doar că, în comparație cu anii precedenți, oamenii sunt îndemnați să combine măsurile de protecție cu... citirea acelorași pliante și ziare, care povestesc despre victoriile primăriei și, implicit, ale primarului în funcție. Și dacă la punctul din fața Ministerului Muncii, de pe strada Hîncești, cei trei asistenți ne-au spus că sunt voluntari, la cortul de pe strada Docuceaev, apa era oferită de angajatele Regiei Autosalubritate a Primăriei Chișinău.

Angela Moscovciuc a fost detașată să aibă grijă de cort, de la Autosalubritate. Femeia spune că materialele ilustrate de pe masă nu sunt electorale, ci au drept scop informarea populației. Potrivit ei, în ceilalți ani nu erau împărțite materialele informative deoarece nu erau atât de accesibile. „Noi suntem municipalitatea și servim populația cu apă pentru hidratarea populației. Nu este electorală, este ca o informare. Noi activăm la Autosalubritate”, a spus femeia

Unele corturi anti-caniculă cu materiale informative au fost montate și în zilele mai puțin călduroase, atunci când termometrele au arătat +20 de grade și periodic a plouat. Astfel, cel puțin un cort ambulant a fost instalat în fața cimitirului de pe strada Armenească. Potrivit martorilor, acesta a stat acolo până la ora 13. Când am ajuns acolo, l-am găsit deja dezasamblat, pe teritoriul cimitirului, după poartă.

Într-un sms, directorul Regiei “Autosalubritate” a Primăriei, Ion Gîrlea ne-a spus că punctele anti-caniculă activează în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului. Persoanele impliicate sunt angajați, plătiți conform unei zile de muncă, dar și voluntari. Totodată, potrivit lui, acele pliante nu au nicio legătură cu intenția lui Ion Ceban de a candida pentru un nou mandat de primar de Chișinău.

Purtătoarea de cuvânt a primarului Ion Ceban, Natalia Ixari, a declarat că în broșurile sau ziarele distribuite în instituțiile publice și pe străzile din Chișinău nu vom găsi mențiuni în adresa primarului Ion Cebane. Ea a dat  asigurări că aceleași ziare și pliante au fost pe mesele corturilor anti-caniculă și anii trecuți. Fotografiile din 2021 și 2022, arată că, la unele puncte, nici mese nu erau.

Mai mult, nici publicitatea primăriei pe facturile eliberate de întreprinderea municipală Infocom, potrivit lui Ixari, nu este plătită și nu necesită contracte. „Instituțiile publice nu fac campanie electorală, Nici într-o broșură, ziar al Primăriei, nu veți găsi nici măcar primarul mun. Chișinău. Sunt doar informații despre servicii. –Dar în spitale? –E tot aceeași. Sunt spitalele noastre. Ei nu au nevoie de contracte. Acolo la fel sunt distribuite informații pentru cetățeni. Pe verso la facturile infocom, la fel sunt distribuite info de interes public.”, a explicat Ixari.

VIZITE INFORMALE, NICIDECUM ELECTORALE

Exact peste drum de cortul Primăriei Chișinău de pe strada Vasile Alecsandri 1, sâmbătă dimineața, în data de 29 iulie, câțiva membri PAS, după cum s-au prezentat, amplasau un alt cort, cu un banner imens pe care era imprimată fotografia și sloganul electoral al lui Lilian Carp, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de edil al capitalei.

„Supraveghetorii cortului” s-au arătat deranjați de întrebarea dacă fac campanie electorală pentru Carp, în timp ce aranjau niște ziare PAS pe masă, declarând că e vorba despre un raport al formațiunii ce se conține în acele ziare, însă nu au putut justifica prezența imaginii lui Lilian Carp pe banner.

Cu o zi înainte, Lilian Carp a postat pe pagina sa de facebook mai multe fotografii de la o întâlnire cu locuitorii de pe strada Maria Drăgan din Chișinău. El a scris că după discuțiile pe care le-a avut cu oamenii, a înțeles că de mulți ani această zonă a fost și este ignorată de către Primăria Municipiului Chișinău. Locuitorii adună an de an semnături și solicită intervenția autorităților municipale, în speranța unor schimbări, dar problemele cu care se confruntă așa și nu sunt auzite. Totodată, potrivit postării, oamenii i-au comunicat despre problemele din curțile blocurilor nerenovate de zeci de ani și despre sentimentul pe care-l trăiesc atunci când sunt ignorați de Primăria Chișinău.

L-am întrebat, la telefon, pe actualul deputat PAS dacă aceasta din urmă a fost o acțiune electorală. Lilian Carp a răspuns că doar a consultat problemele oamenilor și nu a chemat la nimic. Mai mult, el a precizat că le-a interzis să vorbească despre politicieni.

„- Așa cum am promis, voi merge să consult problemele care sunt. Păcat că n-ați fost acolo. Poate chiar ați fi auzit despre ce am vorbit. Din contra. Eu am interzis să se vorbească despre politicieni, doar despre problemele care se confruntă oamenii în sectorul dat. Am vorbit doar despre problemele cu care se confruntă oamenii în sectorul dat. –Faptul că ați postat pe facebook comentariul acesta… nu vedeți o problemă? –Nu văd o problemă. Este o chemare la ceva? Este o chemare la postarea pe care am făcut-o?  Nu este chemare la nimic, este doar vorba de problemele identificate, pe care le-au expus oamenii”, a menționat Carp.

În data de 14 iulie 2023, Comisia Electorală Centrală a avertizat deja Partidul Acțiune și Solidaritate pentru încălcarea legislației electorale, prin desfășurarea acțiunilor de agitație electorală în afara perioadei stabilitede lege. Acțiunile s-au referit la distribuirea de pliante cu mesaje electorale în favoarea lui Lilian Carp. Plângerea a fost depusă de Mișcarea Alternativă Națională (MAN), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Național Moldovenesc (PNM).

În ședința CEC de atunci, membrul Comisiei, Pavel Postică a menționat că “pliantul conține imaginea dl Lilian Carp și textul „Pentru un Chișinău european”, pe verso este tipărit un text unde se accentuează experiența și activitatea desfășurată de o persoană cu funcție de demnitate publică. Aceste aspecte pot fi încadrate în categoria de publicitate politică, întrunind atât elementul de subiectul publicității, cât și cel de promovare a unui proiect”.

Totodată, Postică a menționat că textul pliantelor conține îndemnuri pentru susținerea candidaturii lui Lilian Carp.

ÎNAINTE DE ALEGERI, TOT MAI GRIJULII

Săptămâna aceasta, și fostul pretor al sectorului Buiucani al Capitalei, Vadim Brînzaniuc, a anunțat că intră în cursa pentru fotoliul de primar al Chișinăului. El a fost delegate de Partidul Social Democrat European din Moldova. Și Brînzaniuc a postat pe pagina sa de socializare un mesaj însoțit de mai multe fotografii în timp ce face cumpărături la o piață din Chișinău, printre oameni, alături de fostul președinte CEC, Iurie Cecan.

În postarea sa, Vadim Brîzaniuc își exprimă admirația față de agricultori și spune că ei “trebuie susținuți și încurajați, pentru că de ei depinde ce vom pune pe masă. Trebuie să le creăm condiții să poată să-și vândă liber și în condiții normale fructele și legumele, zarzavaturile, carnea, brânza și laptele. În Chișinău avem o mare problemă de infrastructură la acest capitol, pe care autoritățile insistă să nu o rezolve, fie din neputință, fie din rea-intenție. Singura soluție este crearea unor piețe municipale în fiecare sector al Capitalei. Fără intermediari, fără prețuri exagerate, fără mită și protecționism. Acest lucru este posibil și poate fi făcut într-un timp relativ scurt. Iar bani pentru astfel de proiecte pot fi găsiți ușor din fonduri europene. E nevoie doar de dorință și implicare”, mai scrie fostul pretor.

L-am întrebat și pe el dacă a început campania electorală, prin această acțiune. În replică, Vadim Brînzaniuc ne-a spus că acțiunea respectivă a avut loc în data de 16 iulie, cu mult mai devreme de a fi anunțată candidature sa la funcția de primar și nu are vreo legătură electorală.

„Despre intenția de a candida am anunțat abia joi. Postarea e din data de 16 iulie, acum vreo două săptămâni. Nici nu era vorba despre o campanie electorală. Chiar nu am făcut nicio acțiune de campanie sau precampanie”, a comentat Brînzaniuc,

 

NOUL COD ELECTORAL DECLARĂ RĂZBOI ABATERILOR VECHI

Menționăm că, alegerile locale generale se vor desfășura pe întreg teritoriul R. Moldova la 5 noiembrie. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei Electorale Centrale din 4 iulie. Pentru organizarea celor două tururi de scrutin din bugetul de stat au fost alocate 178 de milioane de lei.

CEC precizează că aspiranții la funcții pot începe campania electorală nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării.

„Dacă vorbim de candidații înregistrați la alegeri pentru municipiile Chișinău și Bălți, înregistrarea nu poate avea loc mai devreme de 6 septembrie. Respectiv, până la data de 6 septembrie nu putem vorbi de candidați în alegeri și nu putem vorbi de agitație electorală. Agitația electorală nu poate avea loc mai devreme de 30 de zile de data alegerilor”, a explicat secretarul CEC, Alexabr Berlinschii. 

Secretarul CEC a mai informat că, până la înregistrarea oficială a candidaților în cursa electorală, acțiunile reprezentanților partidelor politice sunt examinate prin prisma Legii privind partidele politice și a Legii privind publicitatea politică.

De cealaltă parte expertul Igor Boțan a calificat acțiunile de distribuire a pliantelor drept încălcare a normelor legale.

„Părerea mea este că această e o încălcare. Depinde ce este scris în pliante. Dacă acolo e șmecherie și nu este scris că e candidat, da asta este un fel de promovare, dar toată lumea înțelege că e agitație electorală. Nu cred că merită să ne ascundem după deget. Pur și simplu e informare, așa vor zice, dar eu consider că dacă partidul de guvernământ face ordine între celelalte partide, impune standarde înalte de comportament și de respectare a legislației trebuie să o facă, altfel mie mi se pare incorect”, a menționat expertul pentru Radio Moldova.

Codul Electoral al Republicii Moldova, reînoit în decembrie anul trecut, prevede reguli clare pentru candidații electorali, restricții noi precum și sancțiuni mai dure, pentru fiecare abatere.

Conform articolului 16, primarii, pretorii, consilierii și alți funcționari publici care se vor înscrie, de exemplu, în cursa electorală din 5 noiembrie sunt obligați să-și suspende activitatea pe perioada campaniei electorale, adică din data de 5 octombrie. Totodată, potrivit articolului 70 privind agitația electorală, toți candidații au interzis la organizarea sau participarea la concerte sau manifestații. Noile prevederi presupun sancțiuni draconice care pot duce până la excludere din cursă, dacă, de exemplu, candidații își continuă activitatea de primar sau depășesc plafonul sumelor de promovare cu 1%.

 

BANI MURDARI, CHELTUIELI NETRANSPARENTE - CAMPANIE OTRĂVITĂ

„Dacă în campaniile electorale sunt folosiți bani murdari, atunci și democrația este una otrăvită”. Este una dintre opiniile experților Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) în cadrul prezentării celui de-al treilea raport cu tematica: Banii care câștigă alegerile. Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în Moldova. Pe lângă opinii, experții au venit și cu 52 de recomandări care vor facilita procesul de realizare a obiectivelor privind cerințele de dezvăluire a informațiilor, supravegherea finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice și a finanțării de stat. Concluziile au fost formulate la o nouă ședință a clubului Jurnaliștilor de Investigație, organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) cu suportul GIZ Moldova.   

Experții care au monitorizat gestionarea banilor de către politiceni în campaniile electorale, începând cu anul 2007 până în prezent, au ajuns la concluzia că supravegherea strictă a finanțării politice este practic o misiune imposibilă. Principalul motiv, care lipsește instituțiile responsabile de stimulente, este schimbarea frecventă de guvern și a peisajului politic. 

Membrul CCIA, Drago Kos, a menționat că raportul reprezintă rezultatul analizei făcute asupra a 60 de partide politice, implicate în campaniile electorale începând cu 2015. Totodată, analizei a 55 de rapoarte ale campaniilor electorale și desfășurării a aproape 30 de interviuri cu reprezentanți ai partidelor politice, instituțiilor statului, societății civile și experți. 

Expertul a precizat că, deși au fost făcute anumite schimbări în codul electoral, ultimul pachet de amendamente a fost introdus în decembrie 2022, iar la capitolul legi ne apropiem de nivelul mai multor state europene, Republica Moldova rămâne a fi vulnerabilă la capitolul finanțarea partidelor politice. 

„Așa cum am făcut evaluarea în diferite etape, una dintre cele mai mari probleme pe care le-am identificat în sistem este manifestarea interesul de grup sau cel individual, influența externă, utilizarea resurselor finaciare cash sau criptovaluta. (...) Indiferent de schimbările care sunt făcute, la nivel legal, instituțional, dacă implementarea acestui proces nu va fi monitorizat și nu se va vedea un rezultat prompt, atunci lucrurile nu se vor schimba”, a specificat membrul CCIA, Drago Kos. 

În consecință, au fost formulate 52 de recomandări, a căror implementare vor facilita procesul de realizare a obiectivelor privind cerințele de dezvăluire a informațiilor, supravegherea finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice și a finanțării de stat. 26 dintre acestea au fost făcute pentru Comisia Electorală Centrală (CEC), 21 pentru Parlament, iar alte 5 către alte instituții. 

Experții s-au referit în cadrul prezentării raportului la rolul președinților comisiilor electorale de cicrcumscripții. Odată cu modificările făcute la Codul Electoral aceștia vor fi responsabili inclusiv de monitorizarea finanțării campaniilor electorale și raportarea informațiilor la CEC. 

„În teritorii vor activa în curand președinții comisiilor electorale de circumscripții care, la fel, vor avea în mandatul lor supravegherea finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice. Capacitatea CEC, ca organ de control, trebuie fortificată și asta este o linie roșie pe tot raportul. Este cea mai importantă poartă de combatere a tuturor schemelor care au fost folosite în ultimii ani de unii actori politici și am văzut deja că CEC și-a asumat un rol activ în a combate aceste fenomene”, a precizat experta în finanțarea partidelor, Natalia Iuraș

Natalia Iuraș spune că schimbările depind nu doar de CEC, dar și de implicarea altor instituții, în caz contrar rezultatele vor fi nule.  

„Este o recomandare din partea Comitetului de a monitoriza și a reduce numerarul în finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice, iar o altă recomandare, la fel de importantă, rămâne fortificarea structurilor de stat în a depista la timp, în termeni utili și rezonabili, toate aceste scheme sau încercarea finanțării ilegale a campaniilor electorale. În cazul alegerilor locale generale unde vor fi, după cum se presupune, cel puțin 55 de mii de candidați, este un lucru enorm pus pe spatele CEC, dar nu doar CEC este organul care trebuie să fie în alertă și să fie pus să-și fortifice capacitățile sale. Ministerul de Interne, Poliția, Procuratura Anticorupție, Serviciul Intern de Securitate, Centrul Național Anticorupție, toate au un rol deosebit, iar dacă se lucrează și se dorește să se facă un sistem mai transparent, mai curat, atunci este în mâinile lor să o facă”, a comentat Iuraș. 

Pe lângă prezentarea raportului, CCIA va monitoriza rezultatul implementării recomandărilor. CCIA este o structură independentă alcătuită din experți internaționali și naționali, înființată în iunie 2021, prin decret prezidențial. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție. Următorul raport va analiza corupția de nivel înalt din întreprinderile cu capital de stat.

 

Investigația este realizată în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova.  Conținutul investigației este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii