Anastasia Cucuruz

(infografic) Date alarmante privind violența sexuală în Republica Moldova

Centrul Internațional ”La Strada” face publice informații alarmante privind specificul violenței sexuale în Republica Moldova și modul defectuos în care reacționează instituțiile abilitate să intervină. Potrivit sursei, victimelor infracţiunilor cu caracter sexual adesea nu le sunt explicate drepturile într-un limbaj accesibil, fiind totodată revictimizate de către oamenii legii. Datele se conțin într-un infografic tematic publicat astăzi, 6 octombrie.

Astfel, jumătate dintre victimele violurilor au vârsta între 14 și 18 ani.

Deși adolescenta a reclamat că a fost violată, polițistul reacționează adesea mult prea lent, în medie peste 2-3 zile, timp suficient pentru ca unele probe să fie distruse.

Ulterior, mai constată experții, oamenii legii pornesc urmărirea penală pe un alt articol din Codul Penal – ”întreţinerea unui raport sexual cu o persoană  care nu a împlinit vârsta de 16 ani”. 

La fel, în unul din trei cazuri, când victima reclamă viol în grup, unele persoane sunt scoase  de sub urmărire penală. 

Nici ajunse în instanță, victimele violurilor nu pot fi sigure că le vor fi respectate drepturile. Practica arată că acestea sunt în continuare nedreptățite. Potrivit sursei, în instanță, jumătate dintre victime ajung să depună mărturii în prezența abuzatorului, ceea ce le face să retrăiască momentele abuzului la care a fost supusă. 

La fel, în 90 la sută din cazuri victima nu este prezentă la şedinţa preliminară sau la prima şedinţă de examinare a cauzei. Asta pentru că, fie acesta nu a fost înştiinţată despre examinarea cauzei, fie procurorul nu a a asigurat prezenţa victimei la şedinţa de judecată. 

Constatările se conţin într-un studiul tematic elaborat de experţii Centrului Internaţional „La Strada” cu denumirea ”Asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală”. Documentul conține și o serie de recomandări adresate autorităților pentru a remedia situația în domeniu.

Recomandările, 45 la număr, se referă la reabilitarea victimelor, instruirea profesioniştilor şi informarea publicului despre fenomen. La fel, legiuitorii ar urma să adopte amendamente la Codul penal şi Codul de procedură penală pentru a nu mai admite înlăturarea răspunderii penale în cazul împăcării victimei cu infractorul. În ceea ce priveşte lucrul nemijlocit cu victima unei infracţiuni cu caracter sexual, experţii insistă  să fie evitate atitudinile stigmatizante, iar oamenii legii să îşi motiveze mereu deciziile de clasare a cauzei sau de scoatere a presupusului abuzator de sub urmărire penală.

Pentru orice alte informații privind drepturile victimelor violenței sexuale apelați 0 8008 8008 – Telefonul de Încredere pentru Femei. Apelul este gratuit și anonim.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului