Leancă:”Sandu și Năstase încearcă să antreneze și România în luptele politice din R.Moldova”

Vicepremierul moldovean pentru integrare europeană, Iurie Leancă susține că declarația liderilor opoziției neparlamentare, Maia Sandu și Andrei Năstase prin care au condamnat blocarea de către România a unei rezoluții critice a Uniunii Europene la adresa R.Moldova, ”este un gest de iresponsabilitate totală și denotă lipsa înțelegerii elementare a felului în care se iau deciziile privind politica externă a unui stat”.

Iurie Leancă afirmă că liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu și președintele Paridului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, ”care pretind a fi lideri ai opoziției filo-române și pro-europene, sunt în călduri electorale și delirează. E unica concluzie „optimistă” pe care pot să o deduc urmare a atacurilor celor doi lideri ai opoziției la adresa României”, declară fostul premier al R.Moldova.

”Poziția exprimată de Ministerul Afacerilor externe al României este poziția oficială a statului român. Ei ar trebui să știe că România nu e doar Dragnea, așa cum nici Ungaria nu e doar Orban, dar sunt instituții care își fac meticulos și profesionist meseria.Nimeni nu înțelege mai bine decât România și țările din vecinătate care este contextul geopolitic regional și care este miza alegerilor din februarie 2019 ”, mai afirmă Leancă.

Potrivit vicepremierului pentru integrare europeană, ”în loc să aducem mulțumiri statului român pentru toate proiectele desfășurate în Republica Moldova în beneficiul cetățenilor noștri, în loc să construim o interdepenendeță cât mai mare între ambele maluri ale Prutului, dânșii încearcă să antreneze și România în luptele politice interne.Oportunismul și lipsa de viziune nu trebuie să aibă loc în relația Chișinău-București, indiferent de temperatura politică de pe malul Bâcului”, conchide Iurie Leancă.

Să spunem că, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii opoziției neparlamentare de la Chișinău au făcut, marți, un apel la toate forțele politice din România ”să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor prin susținerea autentică a valorilor și standardelor europene în Republica Moldova, atenționând că interesele clientelare dintre Dragnea și Plahotniuc au întâietate”. 

”Devine deja legitate faptul că, ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internațională pentru fărădelegile și hoțiile din Republica Moldova, oligarhul Plahotniuc poate conta pe sprijinul necondiționat al lui Liviu Dragnea și Victor Orban. Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele anti-democratice de la Chișinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetățenilor – o încununare tristă a anului centenar”, se arată într-o declarație semnată de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Potrivit liderilor PAS și PPDA, ”după girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei pro-ruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău câștigate de forțele pro-europene și pro-românești, iată că guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău”, mai susțin Sandu și Năstase.

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe de la București a anunțat că România nu a considerat că sunt întrunite condițiile pentru un raport critic în Consiliul Afaceri Externe la adresa Republicii Moldova.” România va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova și să promoveze necesitatea implementării reformelor asumate în relația cu Uniunea Europeană. În același timp, în calitate de stat membru UE, România este deplin angajată în promovarea politicilor comune ale UE în relațiile cu Republica Moldova, contribuind cu propria expertiză și proiecte de asistență în procesul de consolidare a asocierii politice și integrării economice dintre UE și Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele reciproce asumate prin Acordul de Asociere si Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA)”, potrivit unui comunicat al MAE. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului