Miting de amploare, la Chișinău: ”Protestăm. Nu cedăm. Oprim dictatura!”
La Chișinău, oamenii sunt chemați duminică în stradă pentru a-și apăra votul, ”democrația, libertatea și independența”. Mitingul ”Protestăm. Nu cedăm. Oprim dictatura!”, inițiat de Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, vine după ce Judecătoria și Curtea de Apel Chișinău au invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase.
Noul edil ales al Chișinăului, Andrei Năstase a venit cu un apel și a îndemnat cetățenii moldoveni să iasă în stradă, atât la Chișinău, cât și în alte orașe europene.”Drepturile noastre au fost călcate în picioare. Viitorul copiilor noștri este într-un real pericol. Să le apărăm cu întreaga noastră ființă”.
”Nevalidarea mandatului de primar general este un prim pas spre fraudarea totală a alegerilor parlamentare din toamnă, ceea ce este de neconceput. Nu putem permite ca o justiție captivă, în realitate un instrument al oligarhului mafiot Plahotniuc să decidă abuziv și arbitrar în locul oamenilor”. ”Guvernarea oligarhică din Republica Moldova a depășit orice limită, declarând un adevărat război propriului popor. După jafuri și crime economice, după sărăcirea și alungarea din țară a circa un milion de oameni, regimul a confiscat până și voința alegătorilor, uzurpând definitiv puterea”, susține noul primar ales al Chișinăului.
Maia Sandu: Protestul, singurul lucru pentru a opri această guvernare nedemocratică
Și Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate a chemat oamenii la mitingul de amploare de duminică. ”Trebuie să protestăm pentru a ne apăra votul. Atunci când votul cetățenilor nu se respectă, protestul este singurul lucru care ne rămâne pentru a opri această guvernare nedemocratică, anticetățenească”.”Am crezut că votul nostru contează, că noi putem decide cine ne guvernează. Plahotniuc vrea să ne arate că votul nostru nu contează, că noi nu contăm. Ieșim la protest, astăzi, la ora 14:00, pentru că doar uniți putem opri dictatura pe care vor să o instaureze cei de la putere”.
”Acum este nevoie de fiecare persoană, așa cum la alegeri a fost nevoie de fiecare vot. Dacă noi nu ne apărăm astăzi democrația, înseamnă că cei care poate nu au fost la vot acum, data viitoare, când vor vrea să meargă la vot, votul lor nu va mai conta. Aici nu trebuie să fie doar cei care au votat pentru Andrei Năstase, aici trebuie să fie toți care cred că ei au dreptul la vot şi că votul lor contează”, a spus Maia Sandu.
La Chișinău, oamenii sunt deciși să protesteze până când alegerile nu vor fi validate. Oamenii spun că Andrei Năstase a fost votat de majoritatea populației și este nedrept să nu fie primar. În spatele deciziei de invalidare a scrutinului ar sta chiar liderul Partidul Democrat, Vlad Plahotniuc, spun locuitorii capitalei.
Andrei Năstase vorbește de eventuale provocări la manifestația de duminică. ”Ținând cont de faptul că pe parcursul anilor 2015-2018 şi mai ales în ultima perioadă au existat tentative de provocare a protestatarilor prin intermediul unor elemente infiltrate în mulțime sau a unor indivizi din grupările paramilitare ale lui Plahotniuc, solicităm presei libere și independente să delege propriii colaboratori pentru a monitoriza și reflecta în mod imparțial, de la fața locului, modul de desfășurare a manifestaţiei noastre publice, pașnice, democratice”, declară liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.
Poliția: Se pregătesc destabilizări în masă la mitingul de duminică
Inspectoratul General al Poliției anunță că a pornit o cauză penală ”în temeiul bănuielii rezonabile cu privire la pregătirea dezordinilor în masă”. Oamenii legii au identificat pe rețelele de socializare mai multe persoane care instigă la violență, pogromuri, distrugerea de bunuri, scrie ipn.md.
Grigore Moga, șeful Direcției generale urmărire penală, a declarat că au fost acumulate suficiente probe care confirmă acțiunile unor persoane îndreptate spre destabilizarea acțiunilor pașnice. Potrivit lui, unii dintre suspecți au fost deja citați pentru a fi audiați. Totodată, s-a constat că unii dintre suspecți au statut de inculpat în cadrul cauzei penale pe faptul dezordinilor în masă care au avut loc pe 24 aprilie 2016. Deocamdată nu poate fi făcută publică identitatea suspecților și nici numărul acestora, fiind invocat secretul anchetei, dar și imposibilitatea de a divulga date cu caracter personal.
”Acțiunile oamenilor legii nu sunt îndreptate în privința persoanelor care vor protesta pașnic. Dimpotrivă, scopul este de a-i proteja de eventuale acțiuni ale persoanelor rău-voitoare”, dă asigurări Grigore Moga.
CSJ examinează, luni, recursul avocaților lui Andrei Năstase
Luni, la ora 15.30, Curtea Supremă de Justiție va decide daca menține în vigoare decizia magistraților de la Curtea de Apel privind invalidarea mandatului primarului ales sau confirmă legalitatea alegerilor locale din 3 iunie.
Edilul nou ales susține că este pregătit pentru orice deznodământ și este determinat să meargă până la capăt. Potrivit lui Năstase, judecătorii care au invalidat mandatul său de primar, au executat de fapt o comandă politică, iar hotărârea instanței ”este o crimă împotriva locuitorilor Chișinăului și a R.Moldova. ”Acești indivizi se tem de forțele antidemocratice, vor folosi tot arsenalul pentru a ne opri. Această decizie este nedreaptă”.
La începutul săptămânii, Judecătoria Chișinău a declarat nule alegerile locale și a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase. Instanța a publicat hotărârea motivată din care aflăm că, postările video ale lui Andrei Năstase, pe Facebook, în ziua scrutinului, prin care oamenii au fost îndemnați să iasă la vot, au fost calificate drept agitație electorală. Ulterior, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, confirmând invalidarea scrutinului.
Se pare că în R.Moldova se aplică standarde duble atunci când e vorba de validarea alegerilor, fie locale, parlamentare sau prezidențiale. Spre exemplu, în 2016, la scrutinul prezidențial Igor Dodon a îndemnat cetățenii să meargă la vot, dar nu a fost taxat de instanță, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Năstase, scrie Ziarul de Gardă. „Vă îndemn pe toți, dragi concetățeni, haideți azi toți împreună să ieșim și să demonstrăm că Moldova are viitor, iar eu sunt sigur că ea are viitor”, declara Dodon în ziua alegerilor.
Potrivit Codului Electoral, până la alegerile locale ordinare din 2019, nu mai pot fi organizate scrutine noi. Dacă nu este validat mandatul lui Andrei Năstase, primăria va fi condusă de un primar interimar. Acum, această funcție o deține Ruslan Codreanu, din partea Partidului Popular European, formațiune condusă de fostul premier moldovean, Iurie Leancă, în prezent vicepremier pentru integrarea europeană.
După invalidarea alegerilor locale, Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc a venit cu o scurtă reacție.”Decizia este una sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice, pentru a înțelege ce a stat la baza ei. Decizia nefiind una definitivă, este supusă căilor de atac la instanțele superioare. PDM va urmări cu atenție modul în care vor evolua mai departe lucrurile pe acest subiect și va veni cu noi comentarii, a declarat Vitalie Gamurari, putătorul de cuvânt al Partidului Democrat.
Materialul a fost difuzat la RFI România.
Mai jos găsiți și varianta audio a corespondenței RFI.
Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.
Comentarii