Sandu și Năstase condamnă blocarea de către România a criticilor UE la adresa R.Moldova

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu și președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase condamnă blocarea de către România a unei rezoluții critice a Uniunii Europene la adresa R.Moldova. ”Se pare că interesele clientelare dintre Dragnea și Plahotniuc au întâietate. Facem apel la toate forțele politice din România să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor prin susținerea autentică a valorilor și standardelor europene în Republica Moldova”, se arată în declarația liderilor opoziției extraparlamentare de la Chișinău.

”Devine deja legitate faptul că, ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internațională pentru fărădelegile și hoțiile din Republica Moldova, oligarhul Plahotniuc poate conta pe sprijinul necondiționat al lui Liviu Dragnea și Victor Orban. Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele anti-democratice de la Chișinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetățenilor – o încununare tristă a anului centenar”, se arată în declarația semnat de Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii viitorului bloc ACUM.

Potrivit celor doi lideri PAS și PPDA, ”după girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei pro-ruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău câștigate de forțele pro-europene și pro-românești, iată că guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău”, mai susțin Sandu și Năstase.

Proiectul documentului spune că "angajamentul față de principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului se află la baza" Acordului de Asociere UE-RM, iar evenimentele din Republica Moldova din acest an, "inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului", au "provocat îngrijorări semnificative" cu privire la respectarea acestui angajament de către partea moldovenească.

Potrivit documentului, miniștrii de externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare anunțate pentru februarie 2019 "să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător".

Proiectul de text exprimă îngrijorare cu privire la "numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni și intimidări" în adresa opoziției, a presei libere și a societății civile în ansamblu. Proiectul Concluziilor Consiliului Afaceri Externe al UE mai cere autorităților din Republica Moldova să asigure tuturor candidaților acces la mass-media și șanse egale de a participa la alegeri. De asemenea, proiectul de text cere Chișinăului să asigure existența "unui număr corespunzător de secții de votare" atât în țară, cât și în străinătate.

”Avem o mare nedumerire: care dintre prevederile de mai sus, în opinia domnului Meleșcanu, nu ar întruni condițiile pentru adoptarea unui raport, așa cum au convenit, în interesul cetățenilor Republicii Moldova, toate celelalte țări europene? Ne întrebăm cum sprijinirea unei guvernări care se comportă tot mai mult ca regimul de la Kremlin servește intereselor României?”, se întreabă liderii PAS și PPDA de la Chișinău.

Guvernul R.Moldova, Partidul Democrat nu au venit deocamdată cu o reacție pe marginea acestui subiect.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe de la București a anunțat că România nu a considerat că sunt întrunite condițiile pentru un raport critic în Consiliul Afaceri Externe la adresa Republicii Moldova. ” România va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova și să promoveze necesitatea implementării reformelor asumate în relația cu Uniunea Europeană. În același timp, în calitate de stat membru UE, România este deplin angajată în promovarea politicilor comune ale UE în relațiile cu Republica Moldova, contribuind cu propria expertiză și proiecte de asistență în procesul de consolidare a asocierii politice și integrării economice dintre UE și Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele reciproce asumate prin Acordul de Asociere si Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA)”, se arată într-un comunicat al MAE.

”Considerăm că este foarte important ca Uniunea Europeană să promoveze în vecinătatea sa o politică echilibrată, coerentă şi pragmatică. România susţine desfăşurarea unui dialog constant şi substanţial între oficialii UE şi autorităţile Republicii Moldova, context în care sunt comunicate în mod direct poziţiile, aşteptările şi sprijinul UE pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului şi în raport cu procesul de reforme”, mai spune MAE.

La sfârșitul lunii noiembrie, Uniunea Europeană confirma reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Moldova. ”Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația și în special, asigurarea că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă”, susține Delegația UE în R.Moldova.

Materialul a fost realizat de RFI România.  

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului