Bani publici

„CRIZANTEMA” S-A VÂNDUT! CINE ESTE NOUL PROPRIETAR AL FOSTEI CAFENELE A STATULUI

Colaj CIJM

Cafeneua Crizantema din Chișinău, care a aparținut cândva Academiei de Științe a Moldovei, și a fost înstrăinată de guvernul Filip în 2018, a fost cumpărată, la începutul acestui an, de SRL Ultra Distribution, companie ce deține unul dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Republica Moldova. Totul după ce firma de construcții Astercon - Group a scos-o la vânzare pe internet, la un preț de peste CINCI ori mai mare decât cel de cumpărare de la stat. Cafeneaua de pe strada Academiei 1A ar urma să fie transformată în „clădire de producere”, iar pe terenul aferent de 0.44 ha se vor efectua construcții. Ultimul proprietar are conexiuni directe cu omul de afaceri Arcadie Topalo, activitatea căruia a fost investigată de portalul Anticoruptie.md. Deși a fost condamnat în 2017 pentru spălarea a zeci de milioane de lei, firmele pe care le gestionează din umbră continuă să câștige pe bandă rulantă concursurile de achiziții publice. 

 

Un an de negocieri

1 milion 800 de mii de euro. Atât a cerut compania de construcții Astercon - Group pentru fosta cafenea a Academiei de Științe a Moldovei și pentru terenul aferent de 44 ari, amplasat într-o zonă de parc a sectorului Centru din Chișinău. Imobilul, cândva al statului, a fost scos la vânzare pe internet, pe un site popular de anunțuri din Republica Moldova, și a stat acolo exact un an, până în momentul în care a fost cumpărat, la începutul lui 2024.

 

Contactat de portalul Anticoruptie.md, directorul Astercon-Grup, Vladimir Cojuhari, nu a dorit să ne spună care a fost suma finală a tranzacției, însă ne-a declarat că nici pe departe nu a vândut Crizantema cu prețul de un milion 800 mii euro, indicat în anunț. DIn câte se pare, după mai multe tentative de a identifica un cumpărător prin negocieri directe, s-a decis să fie plasat anunțul. totodată, Cojuhari spune că a decis să se despartă de proprietate pentru că urma să investească în alte proiecte.

„- Am decis s-o vindem pentru că acum am achiziționat altceva. Mult mai important și mai frumos. Nici pe departe n-am luat cât s-a cerut initial.

– Știți cumva ce intenționează noul proprietar să facă acolo?

–Idee nu am. Eu l-am cumpărat pentru construcții, dar am avut un plan de suflet să fac o grădiniță acolo. Acolo nu poți face altceva decât ce este indicat în codul urbanistic, adică nelocativ”, a declarat Vladimir Cojuhari, pentru anticorupție.md.

Telenovela Crizantema

În 2018, guvernarea democrată a vândut separat clădirea, fostă proprietate a AȘM, unei persoane fizice, numele căreia este ținut în mare secret de autorități, cu doar 6,6 milioane de lei. Mai mult, prețul păgubos pentru stat, cu care a fost vândut un patrimoniu national, a fost stabilit de „EVALUATORI LICENȚIAȚI”, plătiți pentru serviciile lor tot din banii statului. Într-un răspuns pentru anticorupție.md, Agenția Proprietății Publice a scris că „APP a organizat evaluarea iar potrivit raportului, valoarea de piață a complexului patrimonial unic a fost estimată la un preț și mai mic - 5 650 000 lei.”

Tot documentul APP-ului spune că la licitația cu strigare de privatizare a Î.S. de alimentație publică „Crizantema” a participat o singură persoană. Chiar dacă subiectul este de interes public, instituția a refuzat să divulge numele cumpărătorului, motivând cu „date cu caracter personal ale persoanei fizice care a procurat imobilul”.

„În condițiile Legii nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal, al cărei scop este asigurarea protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, în special a dreptului la inviolabilitatea vieții intime, familiale și private, Agenția Proprietății Publice este în imposibilitate de a prezenta informații privind persoana fizică care a fost desemnată câștigător al licitației cu strigare pentru privatizarea complexului patrimonial unic - Î.S. de alimentație publică „Crizantema”, a declarat Roman Cojuhari, directorul APP.

În opinia juristului Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), Sergiu Bozianu, autoritățile urmau să asigure accesul la informații.

„Cerințele  art. 10 din Legea nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal și art. 9 alin. (3) din Legea nr. 148/2023 privind accesul la informațiile de interes public, stabilesc altfel - datele cu privire la achizițiile publice care trezesc suspiciuni rezonabile, trebuie puse la dispoziție pentru a proteja interesul public”, a comentat Bozianu.

Preț diminuat intenționat?

Un expert imobiliar, cunoscut în Republica Moldova, dar care a dorit să nu-i divulgăm identitatea, a declarat că a existat o înțelegere la mijloc, între guvernarea de atunci și cumpărător. Astfel, prețul de privatizare  a fost intenționat subapreciat, pentru ca Crizantema să fie vândută cu mult mai scump. Acest lucru, întâmplător sau nu, s-a și produs.

„Valoare de piață, în 2018, a terenului de p str. Academiei 1 A era de 20-25.000 euro per ar, asta ar însemna în jur de 900 000 euro pentru 44 de ari. Prețul de 6,6 mil. Lei, la cursul valutar al EURO din 2018 (1 euro aproximativ 20 mdl)  ar însemna aproximativ 330 000 euro, ceea ce reprezintă 30% din valoarea reală de piață, la acel moment. Cred că au fost interese ascunse din partea persoanelor implicate, prețul de 660mil mdl posibil a fost argumentat de valoarea cadastrală, care este mult mai joasă decât prețul real de piață.”

Într-un raport al Curții de Conturi de acum 3 ani, privind auditul conformității privatizării bunurilor în perioada 2013-2019, se spune că terenul a fost vândut cu doar 920.800 de lei, în timp ce valoarea evaluată a terenului, potrivit Registrului Bunurilor Imobile, era de 4,84 milioane de lei. Asta ar însemna că preţul a fost diminuat cu circa patru milioane de lei.

Privatizată, vândută, gajată, re-vândută 

Ion Brahuta, potrivit surselor anticoruptie.md, acea singură persoană fizică care, în 2018, s-a înscris în concursul de privatizare a fostei cafenele, la un preț „preferențial”, pentru merite, deocamdată, necunoscute, a și câștigat licitația. Ulterior, după doi ani, Brahuta a luat un credit ipotecar de un million de lei, de la  compania de microfinanțare SRL „Organizația de Creditare Nebancară MIKRO KAPITAL COMPANY”, pentru a cumpăra și cei 44 de ari de teren aferent, iar clădirea fostei cafenele a pus-o în gaj.

Potrivit APP, „TERENUL AFERENT NU A CONSTITUIT OBIECT AL EVALUĂRII”, pentru că există o lege care ar permite acest lucru și a fost vândut la un preț estimativ de doar 48 de mii de euro. Ion Brahuta nu a dorit să discute cu noi la telefon și ne-a urat „o zi bună”.

La distanță de jumătate de an, Crizantema, cu tot cu pământ, avea să fie din nou înstrăinată. În data de 1 iunie 2021, noul proprietar devenea compania de construcții Astercon Grup, printr-o tranzacție oficială de vânzare-cumpărare. Istoria avea să se repete din nou în 2023, atunci când Astercon a scos, din nou, bunurile la vânzare, pe internet.

Potrivit Instituției Publice “Cadastrul Bunurilor Imobile”, ultima vânzare a clădirii și pâmântului pe care stă fosta cafenea Crizantema a AȘM a fost vândută în data de 19 ianuarie, 2024, în urma unui contract de vânzare-cumpărare. Din extrasul cadastral reiese că suma cerută de vânzător a fost achitată integral de către cumpărător deoarece nu sunt indicate grevări ale dreptului patrimoniale pentru acest imobil.

Noul proprietar este SRL.Ultra Distribution, deținătorul unuia dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Republica Moldova, administrată de Alexei Loboda, cu adresa juridică pe strada Ion Creangă, 6, iar cea fizică, pe strada Columna 170, ambele în Chișinău.

 

Potrivit documentului, acesta intenționează să transforme fosta cafenea în  „clădire de producere” iar cei 44 de ari - în șantier pentru construcții.  Am încercat să aflăm ce urmează să „înalțe” pe str. Academiei 1 A noul proprietar, dar ne-am lovit de un perete gros de rezistență neînțeleasă din partea noilor proprietari – informații despre aceștia aproape că lipsesc, numerele de telefoane sunt ascunse, iar unii dintre angajații de pe Creangă 6, ne-au răspuns agresiv, la solicitările noastre, făcute la telefon. Una dintre contabilele companiilor ne-a întrebat, la telefon, cu administrația cărei companii dorim să discutăm. Ulterior, după ce a auzit solicitarea, a închis nervos.

„-Bună ziua. Cu ce companie vreți să vorbiți? -Ultra Distribution. –Ce subiect? –Ne interesează în ce se va transforma imobilul de pe str. Academiei 1A, Chișinău, după procurare. –Directorul acum nu e pe loc.”

O altă persoană, contactată de pe un alt număr de telefon, pe care l-am găsit pe internet, ne-a sugerat să-l contactăm pe juristul companiei, dar acesta nu a răspuns la numărul de telefon oferit, nici chiar în ziua publicării investigației.

Legăturile „penale” ale Ultra Distribution

Ultra Distribution este administrată de Alexei Loboda, compania fiind, de anul trecut, și fondator unic al altei firme - BTS PRO. În privința acesteia a fost pronunțată o hotărâre irevocabilă, în 2021, pentru obstrucționarea controalelor și inducerea în eroare a Consiliului Concurenței. Firma a suportat de-a lungul existenței sale mai multe metamorfoze, dar de fiecare dată în calitate de fondatori și administratori apăreau persoane din anturajul omului de afaceri Arcadie Topalo, condamnat, în 2017, la 5 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani de 37 de milioane de lei.  BTS Pro SRL a fost fondată în 2008, dar în 2022 trece la Topalo, iar în 2023 - la Ultra Distribution SRL, ambele firme fiind sub același acoperiș.

Sentința, considerată de societatea civilă prea blândă, a dus și la sancționarea procurorului de caz. În noiembrie, 2023, Anticoruptie.md a descoperit însă că BTS Pro nu a încetat să câștige contracte nici în perioada în care, conform prevederilor legale, urma să fie eliminată din concursuri.

Reformarea „democrată” a AȘM

Înstrăinarea Crizantemei s-a întâmplat la un an de la anunțarea reformei Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iniţiată în 2017 de democraţii conduşi de Vladimir Plahotniuc, și ajutată de Guvernul Filip. Una dintre consecințele reformei a fost privatizarea unor terenuri și facilități ale Academiei, justificată de PD prin „o valorificare mai efficientă a resursele și activelor AȘM.

Această decizie a fost dur criticată de opoziția de atunci și societatea civilă, pentru că, potrivit lor, privatizarea unor active culturale și istorice importante pentru comunitatea academică și pentru publicul larg ar putea duce la pierderi în patrimoniul național și în identitatea culturală a țării.

 

Investigația a fost realizată în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente, cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii