Bani publici

Milioanele Primăriei Codru, îngropate sub un cartier de lux

Primăria orașului Codru, suburbie a Capitalei, a fost fraudată de cel puțin 60 de milioane de lei în urma înstrăinării a două hectare de teren, pe care a fost construit un cartier cu apartamente de lux. Printr-o schemă alambicată în care au fost implicați și reprezentanți ai justiției, un grup de afaceriști a reușit să acapareze terenul. Lotul de pământ a fost cumpărat, fără licitație, cu doar două milioane de lei, conform prețului normativ al pământului, prețul de piață fiind de cca 30 de ori mai mare.

Blocuri de locuit în zonă de parc

Terenul se află pe strada Grenoble, în apropiere de cartierul unde și-a construit casa și fostul deputat Constantin Țuțu, pe un sector împădurit de 7,51 hectare, declarat parc public municipal de către Primăria municipiului Chișinău prin decizia nr.8/27 din 2 aprilie 1999.

La 20 aprilie 2010, Consiliul orășenesc Codru a adoptat Decizia nr.2/49 „Cu privire la instituirea regimului de arie protejată”, prin care suprafeței împădurite i-a fost atribuit statutul de spațiu verde de folosință generală cu denumirea Parcul public Scuarul Codru.

Statutul special însă nu a împiedicat acapararea treptată a terenului, mai întâi pentru construcția caselor particulare, apoi și a unui complex rezidențial cu blocuri multietajate. În imediata apropiere sunt amplasate o benzinărie și o spălătorie auto.

Cartierul de pe strada Grenoble. Foto: CIJM

Parcul, cedat pentru construcția unui stadion

În 1996, Primăria Codru a transmis în arendă cinci hectare din terenul împădurit, pe un termen de 10 ani, Clubului Profesional de Fotbal Traian, societate cu răspundere limitată fondată în 1993 de către fostul fotbalist Anatol Borș. Lotul a fost transmis pentru construcția unui complex sportiv, cu amenajarea unui stadion. În 1998, contractul este modificat, termenul de arendă fiind extins până la 25 de ani.

În 2008, Primăria Codru a cerut în instanța de judecată rezilierea contractului de arendă cu CPF Traian, pe motiv că acesta nu și-a îndeplinit obligațiunile contractuale, nu a achitat plata pentru arendă și nici nu a construit nimic.

În timp ce dosarul se afla pe rol, în schemă este atras tânărul avocat Vasile Efros, care procură de la Anatol Borș 50 la sută din acțiuni, iar acesta câștigă în instanță procesul intentat de Primăria Codru. În același timp, Borș mai vinde încă 40 la sută din acțiuni, iar lui Vasile Efros îi face cunoștință cu Serghei Samoilenco, findu-i prezentat ca un potențial investitor. În 2009, Efros îi cedează lui Samoilenco 30 la sută din cota sa în schimbul promisiunii făcute de afacerist că va investi 3 milioane de euro în construcția stadionului.

Investiții „puse la murat” cu un dosar penal

În ultimele zile ale anului 2009, CPF Traian reînnoiește contractul de arendă funciară din 1998, semnat pentru un termen 25 de ani cu Primăria Codru, doar că suprafața terenului arendat este redusă la 1,78 de hectare. Conform clauzelor contractului, pe terenul respectiv urma să fie construit un complex sportiv la care să aibă acces locuitorii din orașul Codru, iar în caz de schimbare a proiectului, contractul urma să fie reziliat.

În iunie 2010, Primăria Codru a eliberat certificat de urbanism pentru construcția complexului sportiv de agrement, iar peste un an, și autorizație de construire.

În acest timp a fost pus și fundamentul pentru viitorul stadion, iar Samoilenco îl convinge pe Efros să-i cedeze încă 6 % din acțiuni pentru a acoperi investițiile.

La 1 august 2011, pe numele lui Vasile Efros este pornit un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Câțiva dintre colegii săi de breaslă au depus denunțuri la procuratură că acesta le-a propus pentru vânzare terenuri pentru construcție pe strada Grenoble, care în realitate erau publice.

Temelia, înregistrată la Cadastru drept construcție nefinisată

Pentru a evita arestul, apărătorul se retrage în România, iar „exilul” durează aproape patru ani, până când este scos de sub urmărire penală. Avocatul a depus o plângere la CEDO, iar la solicitarea instanței europene, părțile au reușit să ajungă la înțelegere amiabilă. În timp ce se afla în România, Efros transcrie restul acțiunilor pe numele lui Samoilenco. Ultimul i-a spus lui Efros că întâmpină dificultăți în dezvoltarea afacerii din cauza dosarului pe care îl are acesta.

În același timp, Samoilenco reușește să devină proprietar al 95 la sută din CPF Traian, după ce procură și acțiunile deținute de ceilalți cinci co-proprietari ai întreprinderii.

Proprietate publică, înstrăinată printr-o decizie de judecată „fulger”

La data de 2 noiembrie 2011, CPF Traian a reușit să înregistreze la cadastru temelia de pe terenul de la strada Grenoble și să-i atribuie număr cadastral. Peste cinci zile, administratorul întreprinderii a depus o cerere la Primăria Codru în care solicită să i se vândă terenul aferent construcției.

După 30 de zile de la depunerea cererii, CPF se adresează în instanță cu cererea de a obliga Primăria Codru să le vândă terenul, iar principalul argument pe care l-a invocat a fost că administrația publică nu a oferit răspuns în termenul de 30 de zile prevăzut de lege.

La 17 ianuarie 2012, magistrata Liuba Brânză admite cererea. Din decizie, rezultă că juriștii Primăriei Codru au solicitat respingerea acțiunii pe motiv că nu a fost respectată procedura prealabilă și nu s-a așteptat convocarea consiliului local, însă niciunul dintre ei nu a argumentat că este vorba de un teren public, declarat zonă de parc, care nu poate fi înstrăinat.

Curtea de Apel Chișinău menține, la 15 mai 2011, decizia primei instanțe de a obliga Primăria Codru să vândă arendașilor terenul la prețul normativ al pământului.

În același an, decizia este executată, CPF Traian devine proprietară cu actele în regulă a terenului, achitând suma de 2,2 milioane de lei.

În 2012, prețul mediu de piață al unui ar de teren pentru construcție în Chișinău era de 17,5 mii de euro. Astfel, Primăria Codru a ratat 3.115.000 de euro.

Terenul divizat, trecut prin off-shore și vândut pentru construcții

Urmează etapa divizării terenului, formarea bunurilor imobile noi, înstrăinarea într-o companie off-shore, apoi vinderea terenurilor întreprinderilor Volare Tour și Promilton.

La 9 iunie 2016, CPF Traian divizează terenul cu suprafața de 1,78 hectare în două loturi, cu suprafața de 1,38 hectare și cu suprafața de 40 de ari. Terenul cu suprafața de 40 de ari este vândut companiei Volare Tur cu 1.480.000 de lei chiar a doua zi după înregistrarea terenurilor divizate. Lotul de 1,38 hectare este înstrăinat companiei nerezidente Tommy Yang Invest LTD, suma oficială care figurează în documente fiind de 2.800.000 de lei.

Pe parcursul anilor 2016-2017, Tomy Yang Invest LTD perfectează mai multe contracte de vânzare-cumpărare cu Volare Tur pentru diferite suprafețe din lotul de pe strada Grenoble.

Ultimul contract, pentru un teren cu suprafața de 71 de ari, a fost perfectat cu SRL Promilton, cu suma de 1.528.000 de euro. Negocierile au fost duse de Serghei Samoilemco și sora sa, Nelli Pancova, care s-a dat drept reprezentant al companiei Tommy Yang Invest LTD.

Cât privește CPF Traian, în decembrie 2016 Samoilenco cedează toate acțiunile partenerului său de afaceri, Valentin Railean. Ulterior, este inițiat un proces de insolvabilitate, iar trei ani mai târziu întreprinderea a fost lichidată.

Dosare fără finalitate

În ianuarie 2019, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal în cazul CPF Traian, pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Ordonanța de pornire a urmăririi penale este semnată de procurorul Sergiu Morari. La 25 iulie 2019, Serghei Samoilenco a fost pus sub învinuire, fiindu-i incriminate infracțiunile de escrocherie și spălare de bani.  Pe mai multe imobile și conturi bancare deținute de alte firme fondate de acesta a fost aplicat sechestru.

Ion Popușoi, administratorul de facto al companiei Volare Tur a declarat în calitate de martor că Samoilenco i-a propus să cumpere terenul cu 4,5 milioane de euro. Pentru că nu avea atâția bani, a procurat treptat. Din declarația făcută anchetei de către administratorul SRL Promilton, rezultă că acesta a achitat cel puțin 21 de mii de euro pentru un ar.

La 19 noiembrie 2019, procurora Ina Frunză-Bargan de la Procuratura Anticorupție a emis ordonanță de sistare a procesului penal, motivând lipsa componenței de infracțiune. Samoilenco și un presupus complice de al său au fost scoși de sub urmărire penală, iar sechestrul aplicat pe bunuri a fost anulat.

Ordonanța semnată de Ina Frunză-Bargan a fost menținută de către Judecătoria Chișinău, iar legalitatea scoaterii de sub urmărire penală a lui Samoilenco urmează să fie decisă definitiv de către Curtea Supremă de Justiție.

Primăria Codru nu s-a plâns niciodată că a fost impusă să vândă la un preț derizoriu aproape două hectare de teren.

Cum comentează părțile implicate

Avocatul Vasile Efros susține că a fost înșelat de Samoilenco și că a fost comisă o ilegalitate cu înstrăinarea terenului, iar schema nu a putut să treacă fără mituirea unor funcționari.

Apărătorul a mai declarat că a depus mai multe plângeri în organele de drept, dar până la urmă a constatat că luptă cu morile de vânt. „Nu am știut despre intențiile lui Samoilenco. Am investit bani, am negociat cu federații de fotbal, am vrut să formez o echipă, să fac ceva frumos și util, dar nu a fost posibil. Pe urmă am înțeles că am fost folosit în schemă fără ca să știu, iar dosarul penal mi-a fost fabricat ca să plec și schema să fie implementată până la capăt fără probleme. Am aflat întâmplător că terenul este vândut abia în 2016, mi-a zis un prieten care lucrează la cadastru. Înțeleg că este târziu ca terenurile să fie restituite, dar este posibil ca Primăria Codru să solicite banii pentru teren conform prețurilor de piață. Așa ar fi corect”, a precizat apărătorul.

Vladimir Munteanu, primarul orașului Codru a refuzat să facă declarații. „Există o hotărâre de judecată, iar eu nu comentez deciziile instanțelor”, a motivat edilul.

Serghei Samoilenco este proprietarul mai multor firme care își au adresa juridică pe strada Calea Basarabiei 30 din Chișinău. Businessmanul nu a putut fi găsit, în schimb l-am găsit pe partenerul său, Valentin Railean, ultimul proprietar al CPF Traian. „Nu înțeleg de ce trebuie să mai investigați. A investigat Procuratura Anticorupție și a luat o decizie”, ne-a declarat Railean.

Businessmanul a promis să vorbească cu Samoilenco ca să ne contacteze. Ulterior, ne-a comunicat că Samoilenco nu dorește să facă declarații pentru presă.

Comentariul expertului

Fostul șef al Direcției funciare a Primăriei municipiului Chișinău, Nicolae Crăciun, consultant la PNUD Moldova, susține că este vorba de o schemă prin care au fost acaparate la prețuri derizorii mai multe terenuri din Chișinău. În opinia expertului, procesul de judecată a fost mimat și lasă multe semne de întrebare. „Este vorba de un teren public, declarat zonă verde și nici într-un caz nu putea să fie vândut, mai ales pentru construcția blocurilor locative. Cred că nu s-a trecut fără aportul juriștilor de la Primărie, care nu au informat instanța despre statutul terenului. Din păcate, nu este singurul caz când se mimează un proces de judecată pentru a acapara terenuri la prețuri derizorii. Vinderea terenurilor se face prin licitație publică. Dar în aces caz, chiar și prin licitație, înstrăinarea terenului era imposibilă”, ne-a declarat expertul.

Nicolae Crăciun a precizat că Primăria Codru ar putea să ceară revocarea deciziei impuse de a vinde terenul la prețul normativ și să ceară achitarea conform prețului de piață, doar că este „un proces anevoios și mai este nevoie și de dorință”.

Schemele cu terenuri, fenomen pentru Chișinău

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova a publicat mai multe anchete despre schemele de acaparare a terenurilor din Chișinău la prețuri simbolice, fără licitație. Și aproape de fiecare dată instanțele au avut un rol cheie în aceste scheme. Într-o anchetă publicată încă în 2014, reporterii CIJM au deconspirat o schemă cu terenuri care funcționa cu ajutorul justiției. Arhitecții schemei identificau terenul într-o zonă scumpă din centrul Capitalei, apoi o familie tânără solicita lot pentru construcția casei. Primăria refuza, iar avocații cuplului se adresau în instanță. De obicei procesele de judecată în dosarele civile durează ani, în aceste cazuri deciziile erau luate surprinzător de repede și neapărat în favoarea reclamanților. Imediat ce se obținea câștig de cauză, terenul era vândut la preț de piață. Tot în 2014, reporterii CIJM au deconspirat o altă schemă, similară celei descrise mai sus. O firmă identifica terenul, apoi se adresa la Primărie cu solicitarea arendei în scopul unui proiect social. De obicei, Primăria nu răspundea în termen, iar firma se adresa în judecată. Într-un timp record, instanța obliga autoritatea locală să dea în arendă terenul solicitat. Deși jurnaliștii au descris cu lux de amănunte și au prezentat probe, organele de drept nu s-au autosesizat, iar schemele continuă să funcționeze.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei media „Creșterea gradului de conștientizare a corupției în domeniul achizițiilor publice”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul National Endowment for Democracy.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii