Corupție

Boierul de la Căuşeni

 

Moto: Atunci când judecătorii „seamănă” grâu, iar comuniştii  „seamănă” judecători, rămâi şi fără şi pâine şi fără dreptate…. 

43 de ţărani din Chircăeşti nu mai au unde-şi căuta dreptatea, după ce Vladimir Voronin l-a numit în funcţia de preşedinte al judecătoriei Căuşeni pe cel care le-a lăsat  fără pâine, în prag de iarnă, familiile bieţilor oameni

 

În Căuşeni se vorbeşte deschis că pentru funcţia de preşedinte al Judecătoriei raionale s-ar fi plătit mulţi bani. Ţăranii din mai multe sate susţin că pentru obţinerea acestei funcţii ar fi mers şi grâul pe care trebuia să-l primească de la Petru Grumeza, proaspătul preşedinte al judecătoriei Căuşeni, care, de mai mulţi ani, după cum spun ei, le arendează cotele de pământ.  

 

La Judecătorie după pâine

 

Ţăranii din satul Chircăieşti ne-au povestit că şi-au dat pământurile în arendă judecătorului Petru Grumeza încă în 2000. La început le-a mai dat câte puţin grâu şi orz, însă de doi-trei ani îi tot poartă cu zăhărelul, ba că a fost secetă, ba că nu s-a făcut roadă şi tot aşa. Oamenii, buni din fire, l-au crezut, fiind bucuroşi să le achite măcar impozitul pentru pământ. Toate însă până la un moment, când ţăranilor le-a ajuns cuţitul la os. Au început să umble pe la judecătorie, cerându-şi partea ce li se cuvine.  

 

 „Cei care au mai făcut gălăgie şi care nu se dădeau duşi din cabinetul judecătorului s-au ales cu ceva”, ne spune Eugenia Sandu, arătând spre o femeie, care, mai apoi, confirmă cele spuse. Nadejda Miţu e mai îndrăzneaţă şi nu se sinchiseşte să meargă direct la Judecătoria raională, la  Petru Grumeza, să-i ceară socoteală. Iată ce ne povesteşte ea: „M-am dus  la el şi i-am spus în faţă: „Piotr Iliici, dvs sunteţi cu legea în mână, ar trebui să faceţi dreptate. Daţi-mi pâine că eu

v-am dat pământ, nu v-am dat gunoi”. Judecătorul, după cum ne spune Nadejda Miţu, i-a cerut „să rabde până va ara pământul”, apoi să aştepte până seamănă şi tot aşa. „Cât se poate să rabzi? Jumătate de sat a rămas fără pâine. El ne ţine pământul din 2000 şi de atunci tot umblăm din urma lui cu cerutul”, se revoltă Nadejda Miţu. „Mi-a promis că îmi aduce grâul acasă, dar nu şi-a ţinut cuvântul”. Eugenia Sandu ne spune amărâtă că Grumeza are să-i dea pâine „încă din anţărţ”. „Noi mergem la Judecătorie şi cerem pâine. Nu vrem tone, dar să ne dea ceea ce ni se cuvine”, zice ea. „Într-o zi l-am întâlnit şi-i spun să-mi dea ceva bani pentru că am prăşit câteva hectare şi am copii acasă pe care trebuie să-i hrănesc, iar el îmi zice „Vorbeşte mai încet”, ne spune Eugenia Sandu.

 

Anul acesta, după ce au făcut gâlceavă, ţăranii au obţinut de la judecătorul Grumeza câte 170 kg de orz şi 300 de kg de grâu. Dar ce fel de roadă au obţinut? Grâul şi orz cu pământ în două „pe care moara nu-l primeşte şi nici măcar animalele nu-l mănâncă”, ne-au spus cei cu care am discutat. Ca să ne convingem, ne-au dat şi noua din grâul şi orzul primit de la judecător şi ne-au îndemnat  „să-l arătăm preşedintelui Voronin”.

 

Promisiuni deşarte 

 

Ţăranii din Chircăieşti s-au plâns pe judecătorul Grumeza la primăria din localitate, la conducerea raionului, la Guvern, la Parlament şi la Preşedinţie. Peste tot  li s-a promis că „se vor întreprinde măsurile necesare”. A venit chiar şi o comisie de la Guvern, în frunte cu viceprim-ministrul Vasile Iovv. Demnitarii, printre care şi deputaţi comunişti, au ascultat necazurile ţăranilor şi le-au promis că „problemele vor fi soluţionate şi, într-o lună, pământul va fi arat”.  „După acesta au venit la noi nişte experţi de la raion şi ne-au făcut seminar despre cum să lucrăm pământul”, ne povesteşte Ion Untu. Cu acesta au şi rămas ţăranii din Chircăieşti.     

 

Cei  îndrăzneţi daţi deoparte

 

Cei 43 de ţărani din Chircăieşti care au îndrăznit să-şi ceară partea de la Grumeza, bătând pragurile diferitor structuri  în căutarea dreptăţii, până la urmă s-au trezit cu pământurile lăsate pârloagă. Partea lor, în total vrea 50 de hectare, a fost lăsată în paragină  într-o bătătură unde nimic nu se face. Cotaşii ne spun că deţineau câte o parcelă în vreo şapte locuri, astfel încât fiecăruia îi reveneau şi pământuri mai bune şi pământuri mai rele. Ei susţin că Grumeza, în felul acesta, s-a răzbunat şi, în cârdăşie cu liderii locali, i-a dat la o parte. Acum nu mai ştiu ce să facă. Nimeni nu vrea să le ia pământul în arendă. De lucrat,  nu au cu ce, bani nu au nici măcar pentru ca să-l are. „Noi suntem stăpâni ai pământului, dar nu avem folos de la el, pentru că nu-l putem lucra”, se destăinuieşte Ion Untu. „Grumeza ne spune că pământurile noastre sunt rele şi că nu s-a făcut roadă. Însă pe terenurile din Baltă s-a făcut răsărită bună anul acesta. Şi grâu s-a făcut”, spune un alt omulean - Nicolae Ştirbu. „Judecătorul ne-a spus că nu mai arendează pământ, însă noi ştim că el şi anul acesta vreo 300 de hectare”,  susţin ţăranii.

 

Fără contracte  

 

Ţăranii din Chircăieşti au avut încredere în Grumeza şi nu au insistat să încheie contracte de arendă a pământului, nebănuind care vor fi consecinţele. S-au gândit că el, fiind judecător, nu va îndrăzni să  încalce legea. Însă când au văzut că, sub diferite pretexte, evită să le dea partea ce li se cuvine din roadă, au insistat să semneze contracte de arendă. Atunci judecătorul a început să-i ocolească.

 

Nu a plătit impozitele

 

Dar problemele nu s-au terminat aici. La un moment ţăranii s-au pomenit bombardaţi cu citaţii de la Fisc. Au pornit iar la raion, unde au constatat că au datorii la plata impozitului pe pământ pentru câţiva ani. Au început iar să  umble prin instanţe, să bată pe la uşi, să scrie plângeri…       

 

La Inspectoratul Fiscal Căuşeni am aflat că judecătorul este binecunoscut şi acolo, deoarece în situaţia ţăranilor din Chircăeşti au mai fost, în anii trecuţi, şi cei din satele  Plop-Ştiubei, Grădiniţa, Leuntea şi Zaim. În ultimii ani, zeci de ţărani au depus plângeri la Inspectoratul Fiscal raional prin care explicau că au dat pământul în arendă lui Petru Grumeza şi că el s-a angajat să plătească impozitele. Acum câţiva ani, 47 de ţărani din satele Plop-Ştiubei şi Grădiniţa au depus la Inspectoratul Fiscal explicaţii în legătură cu neachitarea impozitelor. În 2001 ţăranii din satele respective au sesizat şi Procuratura Generală despre fărădelegile admise de Grumeza. Am mai aflat că Inspectoratul Fiscal a tot expediat Judecătoriei raionale procese verbale de percepere forţată a impozitelor, multe dintre acestea însă ajungeau  pe mâna lui Grumeza, care le returna, fără să le soluţioneze. În felul acesta s-a eschivat de la plata a zeci de mii de lei în bugetul statului.     

 

Potrivit surselor noastre, reprezentanţii Inspectoratului Fiscal Căuşeni au prezentat Consiliului Superior al Magistraturii mai multe documente,  inclusiv explicaţii ale ţăranilor din mai multe sate care au dat pământul în arendă lui Petru Grumeza, dar nu au fost luate nici un fel de măsuri.  

 

Adevărul este cunoscut nu numai la raion  

 

Situaţia creată în Chircăieşti, după cum am aflat, este cunoscută la Preşedinţie, Parlament şi la Guvern. La insistenţa ţăranilor din mai multe sate, în octombrie  curent, conducerea raionului Căuşeni a solicitat preşedintelui Voronin, preşedintei Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului, Maria Postoico şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să ia atitudine faţă de comportamentul  judecătorului Petru Grumeza. În scrisoarea respectivă, Consiliul raional menţiona că autoritatea lui Grumeza „este ştirbită considerabil de faptul că practică ilicit activitatea de întreprinzător, activitate incompatibilă cu funcţia de judecător”. „(…) el arendează terenuri agricole de la 43 de cotaşi din satul Chircăieşti, raionul Căuşeni, prin dl Cazacu Nicolae, persoană intermediară, însă mai mult dumnealui este ocupat de această activitate, cu folosirea situaţiei de serviciu. Impozitele pentru anul 2004 nu sunt achitate. Nu sunt declarate veniturile din această activitate. Oamenii de la care sunt arendate cotele au rămas pe drumuri (…)”, se arată în scrisoarea citată.

 

Cu toate acestea, la 5 noiembrie, preşedintele Voronin îl numeşte pe Petru Grumeza în funcţia de preşedinte al Judecătoriei raionului Căuşeni.      

 

CSM sfidează Constituţia   

 

Am încercat să aflăm la Consiliul Superior al Magistraturii dacă se cunoaşte ceva din „isprăvile” judecătorului de la Căuşeni. Acolo ni s-a spus că Grumeza este un judecător cinstit şi dosarul său este curat. Întrucât unele surse susţin că magistratul ar fi fost sancţionat pentru comportament necorespunzător funcţiei, am solicitat, prin demers oficial, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii informaţii privind numărul şi numele judecătorilor sancţionaţi în anii 2001-2004. Valeria Şterbeţ a refuzat să ne dea informaţia solicitată (!), îndemnându-ne să citim buletinele Centrului pentru Perfecţionarea Cadrelor Justiţiei şi al Curţii Supreme de Justiţie. Ce să mai zicem de judecătorii care încalcă legea, dacă chiar preşedintele CSM sfidează Constituţia şi legislaţia naţională, care obligă instituţiile de stat să satisfacă orice cerere de informaţie de interes public? Dacă Valeria Şterbeţ îşi permite să sfideze liberul acces la informaţie, atunci cum procedează când în joc sunt puse sume considerabile de bani?

 

Dosar curat? 

 

Cât priveşte dosarul judecătorului Grumeza, se pare, el a avut grijă să-l păstreze curat. De aceea a evitat să încheie cu ţăranii contracte de arendă. Tactica sa este următoarea. La Căuşeni am aflat că activitatea de antreprenor a judecătorului Grumeza se face prin intermediul unei gospodării ţărăneşti, condusă de Nicolae Cazacu. Potrivit actelor de înregistrare, gospodăria respectivă are doar două hectare de pământ. Ţăranii din Chircăieşti spun că Nicolae Cazacu  doar intermediază afacerile judecătorului şi că la început ei au negociat şi s-au înţeles cu Grumeza. Din mai multe surse am aflat că judecătorul lua în arendă pământurile ţăranilor dintr-o anumită localitate şi le ţinea până când aceştia începeau să-şi ceară partea sau vroiau să semneze cu el contracte, după care le abandona şi mergea în alt sat. În felul acesta, în ultimii ani, magistratul a dus de nas ţăranii din vreo patru-cinci sate din raionul Căuşeni. 

 

Combinele

 

Despre Petru Grumeza lumea din Chircăieşti vorbeşte multe. Că ar deţine un depozit  pe teritoriul Silozului din Căuşeni şi că ar fi proprietarul unei combine. Pentru a verifica cele aflate de  la ţăranii din Chircăieşti, am mers la Silozul din Căuşeni. În faţa depozitului care, după cum ne-au spus ţăranii,  ar fi al lui Petru Grumeza, se afla o combină „NIVA”. Reporterul Centrului de Investigaţii i-a spus paznicului că este proprietar de pământ dintr-un sat vecin şi ar avea nevoie de o combină pentru a recolta câteva hectare de porumb şi nu ştie unde să găsească una bună. Paznicul l-a sfătuit, fără să ezite,  să se adreseze lui Petru Grumeza, căci „combina e a lui Grumeza”. „Îl poţi găsi la judecătoria din Căuşeni, că e judecător”, ne-a spus el.    

 

Judecătorul se face că plouă

 

L-am telefonat şi pe Petru Grumeza la Judecătoria din Căuşeni. Aştepta sunetul nostru. Ştia deja că lucrăm asupra unei investigaţii, că am fost la Chircăeşti, cu cine am discutat şi ce ne-au povestit oamenii. Ne-a spus că nu are treabă cu ţăranii din Chircăieşti şi că nu a luat de la ei pământul în arendă, întrucât el, fiind judecător, „nu are dreptul să se ocupe de antreprenoriat”. Ceea ce ne-au spus ţăranii, potrivit lui, face parte dintr-o campanie de denigrare pornită împotriva sa în legătură cu faptul că preşedintele Voronin l-a numit în funcţia de preşedinte al Judecătoriei raionale. „Totul a început după ce am fost chemat la preşedintele Voronin”, spune judecătorul Grumeza. Aici ceva nu se leagă, pentru că noi am fost la Chircăieşti la sfârşitul lunii octombrie, iar decretul despre numirea sa a fost emis de şeful statului la 5 noiembrie. La momentul când am discutat cu ţăranii, ei încă nu ştiau că Petru Grumeza  va fi promovat de şeful statului.            

 

Ameninţaţi cu răfuiala  

 

Recent ne-a telefonat Nadejda Miţu, spunându-ne că după ce reporterii Centrului de Investigaţii la Chircăeşti, preşedintele Judecătoriei raionale a ameninţat-o că „după ce va trece tot scandalul acesta se va lămuri şi cu ea”. Ne-a spus că sătenii sunt indignaţi de faptul că Grumeza a fost promovat la conducerea Judecătorie raionale.  „Noi am vrea să auzim cuvântul preşedintelui ţării, să ne spună de ce susţine aşa oameni. Atâta răutate a făcut şi l-au numit şef de judecătorie”, se tânguia Nadejda Miţu. Nu ne-am mirat, deoarece, în procesul investigaţiei, am aflat că cu câţiva ani în urmă un jurnalist din partea locului a scris un articol despre fărădelegile admise de judecătorul Grumeza. La scurt timp, jurnalistul s-a pomenit cu un dosar penal (!). L-am contactat, însă el a evitat să discute la telefon, promiţându-ne că ne va găsi şi ne va povesti ce s-a întâmplat atunci.           

 

Întrebări pentru şeful statului   

 

În cei patru ani de când e la cârma statului, preşedintele Voronin s-a tot plâns că judecătorii sunt corupţi, că în judecătorii „se fac aucţioane”. Chiar nu demult,  într-o emisiune la PRO TV, el a afirmat că în sistemul judecătoresc este multă corupţie. Bine. Dar prerogativa numirii judecătorilor îi aparţine preşedintelui ţării, iar el a trecut prin sită toate cadrele din judecătorii.  Ce să înţelegem prin aceasta? Că actuala guvernare nu a fost capabilă să reformeze sistemul judecătoresc şi că acest sistem îi scapă de sub control?  

 

Ce să creadă acum ţăranii jăcmăniţi de judecătorul de la Căuşeni? Dacă şeful statului e sincer atunci când condamnă corupţia, atunci de ce nu le-a ascultat păsul? Sau poate persoanele care varsă bani în puşculiţa partidului sunt lăsate să-şi facă mendrele cum vor ele? Întrebări la care sătenii din Chircăeşti aşteaptă să le răspundă şeful statului.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii