Corupție

Contrabandă “legală” cu produse petroliere

http://radioconstanta.ro/

Un şir de agenţi economici importă nestingherit produse petroliere fără a dispune de licenţe. 

În anul 2004, în Republica Moldova, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, s-a importat circa 241,8 mii tone de benzină, 298,6 mii tone de motorină şi doar 52,6 mii tone de gaze lichefiate. Dacă în cazul benzinei, potrivit datelor ANRE, s-a înregistrat o creştere de 19,3% a volumului importurilor, comparativ cu anul 2003, iar în cazul motorinei s-a înregistrat o creştere de doar 5,6 la sută, apoi în cazul gazelor lichefiate, importurile practic au stagnat.                        

Contrabandă de 800 mln lei 

Cifrele difuzate de ANRE, singura autoritate care acordă licenţă pentru importul de produse petroliere, diferă însă de cele înregistrate la vamă şi la Departamentul Statistică şi Sociologie. În cazul benzinei diferenţa este de circa 500 de tone, însă la motorină şi gaze lichefiate este vorba de 4800  tone şi, respectiv, 5000 tone. Această stare de lucruri este explicată de specialiştii ANRE prin faptul că un şir de firme importă produse petroliere fără a dispune de licenţă pentru acest gen de activitate. Dacă doar la o comparare a  datelor oficiale poţi depista câteva mii de tone de produse petroliere aduse ilegal în ţară, apoi proporţiile reale ale contrabandei cu produse petroliere pot fi doar deduse. Experţi independenţi afirmă că 30 la sută din produsele petroliere comercializate pe piaţa Republicii Moldova sunt aduse pe căi ilegale. Acest lucru este confirmat şi de un studiu realizat în anul 2004 de Business Consulting Institute, potrivit căruia  20% din produsele petroliere comercializate pe piaţa moldovenească au fost aduse prin contrabandă. Iacob Mogoreanu, ex-director al Terminalului din Giurgiuleşti, estimează valoarea contrabandei cu produse petroliere la circa 800 milioane de lei anual. Aceasta reprezintă o treime din valoarea produselor petroliere importate legal în Republica Moldova, care, în anul 2004, a fost estimată la circa 2,5 miliarde de lei. 

Protecţie la nivel înalt 

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a dezvăluit, în septembrie  2003, nişte scheme de import a gazului lichefiat de către firma „Tat-Gaz-Grup” SRL, care nu dispunea de licenţă pentru acest gen de activitate, însă avea protecţie la Departamentul Vamal, în persoana prim-vicedirectorului  Vitalie Slipenchi (vezi „Mafia gazului lichefiat – protejată la nivel înalt”, www.investigatii.md). Deşi, după investigaţia noastră, organele de drept au demarat o anchetă penală, promiţând să dezvăluie şi alte cazuri de contrabandă cu produse petroliere, peste un timp, dosarul respectiv a fost clasat, iar funcţionarii demişi -  repuşi în funcţie. În consecinţă, unele firme au continuat să importe produse petroliere fără a dispune de licenţă şi fără a vărsa în bugetul statului impozitele necesare. Această practică, după cum vedem, s-a menţinut şi pe parcursul anului 2004. Se vede că, dacă dispui de protecţie la nivel înalt, nu mai este nevoie să ţii cont de lege. 
 
Executivul Găgăuziei – importator de motorină

Potrivit datelor Departamentului Vamal, printre agenţii economici care, în 2004, au importat benzină fără a deţine licenţă pentru import, se numără şi firmele „Oztor” şi „Sindbad”. Ultima are doar licenţa pentru  comerţul cu amănuntul al produselor petroliere. Cantitatea de benzină importată de aceşti doi agenţi economici este însă neînsemnată - câteva sute de tone. Alta e situaţia la importul de motorină. Paradoxal, dar  printre importatorii de motorină fără licenţă figurează şi un organ al administraţiei publice locale - Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia. Acesta a importat în 2004, potrivit datelor Departamentului Vamal, peste 2000 tone de motorină, plasându-se printre cei mai mari importatori de motorină. Drept urmare, în bugetul de stat nu au ajuns taxe şi accize în sumă de 2,4 milioane de lei. La aceasta trebuie să adăugăm şi taxa de 180 mii de lei  pentru licenţa de import. Vicepreşedintele Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia Gheorghe Molla ne-a declarat că motorina a fost o donaţie a Guvernului Turciei şi din acest motiv nu s-a plătit nici un fel de taxe şi accize vamale. Deşi, ajutoarele de acest gen, sunt scutite de impozite prin decizii la nivel central, acestea nu o dată au făcut obiectul unor anchete penale ale organelor de drept. Mai adăugăm că printre firmele ce au importat motorină fără a avea licenţă figurează şi „Bavax” (circa 150 de tone), „Indjoil” (circa 750 de tone), „Scorpiol”, „Adecvat”, „Clivasima” şi chiar  Reţelele Electrice Chişinău din cadrul grupului „Union Fenosa”. 

Firmă fără licenţă în capul listei importatorilor de gaze lichefiate

UTA Găgăuzia este lider şi la importul, fără licenţă, a gazele lichefiate. Firma „Printemps”, înregistrată la Comrat, a reuşit să importe anul trecut peste 4800 tone de gaze lichefiate, fiind astfel al treilea importator de acest combustibil pe piaţa Republicii Moldova. În condiţiile în care o tonă de gaze lichefiate a costat cel puţin 4484 lei, afacerile firmei numai în urma comercializării gazului au depăşit  suma de 21 milioane de lei. Că acest agent economic nu dispune de licenţă de activitate, ne-o confirmă şi ANRE, care, anunţă, printr-un comunicat din 17 martie 2005, că i-a acordat firmei „Printemps” licenţă pentru importul şi comerţul cu ridicata a gazului lichefiat. După cum am aflat, în 2003, „Printemps” solicitase licenţă de acest tip de la ANRE, însă  în ultimul moment şi-a retras cererea. Prin urmare, în ultimii trei ani, această firmă a importat gaze lichefiate fără a dispune de licenţă. Numai pentru licenţă de import, „Printemps” nu a plătit la bugetul de stat peste jumătate de milion de lei. Dar mai există impozite şi taxe de la plata cărora s-a eschivat. De exemplu, în 2003, „Printemps” a importat circa 900 tone de gaze lichefiate. Conform datelor de la vamă, valoarea totală a gazelor lichefiate importată  în ultimii trei ani de „Printemps” se ridică la circa 70 milioane de lei.

Reprezentanţii Vămii Comrat consideră că „Printemps” importă legal gaze lichefiate, deoarece dispune de licenţă eliberată de Departamentul Standardizare şi Metrologie (DSM). Să nu ştie reprezentanţii Vămii că la 27 iulie 2000, Parlamentul a retras DSM dreptul de a acorda asemenea licenţe, iar din august acelaşi an, după publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr.1185, licenţele privind importul produselor petroliere acordate agenţilor economici de către DSM au fost declarate nule?  Singura autoritate abilitată cu dreptul de a acorda licenţe pentru importul gazelor lichefiate este, din 30 iulie 2001, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Toţi agenţii economici care au avut licenţe de tip vechi, eliberate de DSM sau Ministerul Finanţelor, au fost impuşi să le reperfecteze la ANRE.

Am încercat să aflăm la Inspectoratul Fiscal informaţia despre taxele şi impozitele plătite de „Printemps” în anul 2004. Natalia Plămădeală de la Direcţia evidenţa contribuabililor a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat a refuzat să ne confirme dacă acest agent economic achită sau nu taxe şi impozite. De parcă ar fi vorba de un secret de stat sau un secret comercial!

… şi cu  două coduri fiscale

Mai mult, firma „Printemps”, se vede, are trecere la autorităţi, deoarece foloseşte, în activitatea de import, două coduri fiscale, fapt ce constituie o încălcare a legislaţiei în vigoare. Conform datelor Departamentului Vamal, în luna martie 2004 pentru a importa gaze lichefiate „Printemps” a folosit codul fiscal 1002611000823 (identic cu IDNO), dar în restul cazurilor a folosit codul fiscal 000005325462. Specialiştii de la Inspectoratul Fiscal au rămas surprinşi la auzul că o firmă foloseşte două coduri fiscale. „E o încălcare gravă a prevederilor Codului Fiscal. Trebuie să aibă mare blat ca să poată utiliza două coduri fiscale”, a concluzionat un reprezentant de la Fisc. Altfel spus, fără protecţie din partea unor reprezentanţi din cadrul guvernului şi al vămii, aşa ceva este imposibil. La Camera Înregistrării de Stat am aflat că firma „Printemps” are ca domeniu de activitate  comerţul cu cereale, produse alimentare şi nicidecum importul de gaze lichefiate. Reprezentanţii firmei respective au fost de negăsit.  
 
Organele de stat – surde la sesizările ANRE

ANRE a sesizat în repetate rânduri Departamentul Vamal, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat şi CCCEC despre firmele care importă produse petroliere fără a dispune de licenţă pentru acest gen de activitate. Pe masa conducătorilor ţării au fost puse nu o dată liste cu firmele care nu respectă legislaţia în domeniu. Cu toate acestea un şir de agenţi economici continuă să aducă în ţară nestingherit sute de tone de benzină, motorină şi gaz lichefiat. Dacă această practică continuă, înseamnă că situaţia este sub control. Al cui? E timpul ca organele de drept să ne spună acest lucru. Mai ales că în ultimii ani din bugetul de stat s-au alocat sume impunătoare pentru întreţinerea structurilor abilitate cu contracararea contrabandei, dar şi a corupţiei.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii