Corupție

Corupţia din procuratură

Agora.md

La insistenţa Departamentului de Investigaţii al API, la bugetul de stat vor reveni peste 70.000 lei însuşiţi nelegitim de procurori

Anul trecut, Departamentul de Investigaţii al API semnala despre modul în care un grup de procurori, în frunte cu Vasile Rusu, pe atunci procuror general, a plămădit un proiect de hotărâre de Guvern pentru a se căpătui ilegal cu pensii de mii de lei şi cu indemnizaţii de zeci de mii de lei. Prin hotărârea respectivă (nr. 73 din 28 ianurie 2002), neconstituţională, Cabinetul Tarlev lărgea, la propunerea lui Rusu, categoria lucrătorilor din procuratură, care au dreptul să beneficieze de pensii la împlinirea vârstei de 50 ani.
Dacă până atunci puteau ieşi la pensie la 50 ani numai procurorii şi judecătorii cu un stagiu de minimum 12,5 ani, după intrarea în vigoare a hotărârii, de acest drept puteau beneficia şi jurişti ce activaseră în comitetele centrale ale Partidului Comunist, în organele de conducere ale Sindicatelor etc. Documentul fusese elaborat în interesul unei găşti, din care făcea parte şi Rusu. Prin urmare, cei plătiţi să lucreze în interesul poporului şi-au creat legi pentru propriul confort.

Un “tun” de zile mari

Perdanţii în această afacere am fost noi, contribuabilii, deoarece procurorii au sărăcit bugetul de stat cu – CITIŢI ŞI VĂ CRUCIŢI!!! - 4,5 MILIOANE LEI (circa 375.000 dolari). Toate acestea s-au făcut cu acordul tacit al Cabinetului de Miniştri şi al Parlamentului. Guvernanţii, care au aprobat hotărârea, ştiau că documentul e neconstituţional, deoarece stabilirea pensiilor şi a categoriilor de beneficiari se face doar prin lege organică. Paradoxul e că pe nimeni nu a pus în gardă faptul că pensiile se acordă printr-o hotărâre de Guvern.
Mai mult, în 2002, o comisie specială din cadrul PG a acordat, în mod fraudulos, mai multor procurori pensionaţi la vârsta de 50 ani indemnizaţii unice de zeci de mii de lei, în pofida faptului că, potrivit legii, de asemenea indemnizaţii pot beneficia doar cei care, la atingerea vârstei de pensionare, se concediază din procuratură. Or, mulţi dintre cei care au ridicat indemnizaţii de zeci de mii de lei continuă să lucreze în domeniu. Pe lângă salariul de funcţie şi pensia de mii de lei, ei s-au mai ales şi cu indemnizaţii unice între 40.000-60.000 lei. E firesc să ne întrebăm: cum rămâne cu “înalta ţinută morală şi profesionalismul angajaţilor PG”, cu care se mândrea recent, într-un comunicat de presă, actualul procuror general?

PG confirmă

În noiembrie 2003, procurorul general a fost demis, fără a fi invocat vreun motiv. Întrucât Rusu nu mai putea împiedica desfăşurarea unui control obiectiv, noi am reluat cererile de verificare a legalităţii acordării pensiilor. De data aceasta, am solicitat PG să examineze informaţiile din investigaţiile noastre, în baza art. 274 din Codul de procedură penală, ce prevede începerea urmăririi penale. Spre surprinderea noastră, după un an, PG a răspuns că „verifică sub toate aspectele cele descrise în investigaţii....”.
Recent, PG a informat că „...controlul legalităţii achitării indemnizaţiilor unice de concediere a procurorilor a stabilit că, din cauza interpretării (aplicării) eronate a prevederilor legii cu privire la statutul judecătorului, pe parcursul lui 2002, de către comisia specializată a PG au fost admise supraplăţi şi achitări neîntemeiate la compartimentul dat de 70.738,04 lei”. De asemenea, procuratura mai spune: „dat fiindcă controlul a fost în imposibilitatea de a aprecia gradul de vinovăţie al fiecărui membru al comisiei, iar acum au fost întreprise măsuri privind restituirea sumelor băneşti achitate neîntemeiat, la 13.05.2004 a fost emisă o rezoluţie de a nu porni urmărirea penală”.
Dacă la început nimeni nu vedea nici o ilegalitate în acţiunile găştii de la PG, iată că Procuratura recunoaşte parţial că s-au admis fraude de proporţii la achitarea indemnizaţiilor unice. Procuraturii însă nu-i ajunge curajul sau, poate, profesionalismul să stabilească vinovăţia celor care au facilitat însuşirea banilor publici. Dacă în PG ar exista procurori cu „înaltă ţinută morală şi profesionalism”, nu ar fi dificil să găsească uşor toată suma delapidată, inclusiv cea de pe urma stabilirii unor pensii ilegale, despre care conducerea PG preferă să tacă. Surse sigure ne-au spus că, în urma unui control efectuat recent la PG de către Curtea de Conturi, au fost depistate fraude în gestionarea surselor bugetare de ordinul milioanelor de lei. Pentru a verifica cele aflate, am făcut un demers la Curtea de Conturi, care ne-a confirmat că, în primul semestru al lui 2004, a efectuat o revizie financiară la PG, însă a refuzat să ne dea rezultatele acesteia, invocând că hotărârea sa „nu este definitivă, fiind pasibilă de atac în instanţa de judecată”.

Procurorul Balaban se face că plouă

Întrucât PG a confirmat că un şir de procurori au însuşit ilegal indemnizaţii, am solicitat numele pocurorilor care au fost obligaţi să restituie indemnizaţiile la pensie însuşite neîntemeiat, şi ale membrilor Comisiei care a stabilit pensii lucrătorilor procuraturii. Totodată, am vrea să ştim care este natura măsurilor luate pentru restituirea supraplăţilor achitate neîntemeiat, de 70.738,04 lei, despre care ne-a comunicat PG şi în baza cărui act normativ au fost luate. Dacă după primul proces câştigat de API împotriva PG pentru îngrădirea accesului la informaţie, această structură a început să ne răspundă la solicitările de informaţie în termenii prevăzuţi de lege, de câteva luni, pentru Procuratură, Legea privind accesul la informaţie a devenit lege moartă. Din câte am reuşit să aflăm, demersurile noastre sunt stopate în biroul proaspătului prim-adjunct al procurorului general, şcolit la Preşedinţie, Valeriu Gurbulea. Şi aceasta în pofida faptului că procurorul general, Valeriu Balaban, a declarat presei, la momentul preluării mandatului, că nu va admite nici o abatere de la lege. Nouă nu ne rămâne decât să apelăm şi de această dată în instanţă, pentru a afla cine şi câţi bani a luat ilegal de la bugetul statului. Din câte am reuşit să aflăm, numai fostul procuror general Vasile Rusu, care, actualmente este şef al Direcţiei Juridice a Executivului, are de returnat statului aproximativ 35.000 lei.

Au rupt de la gura noastră!

Câte salarii ar fi dat statul cetăţenilor săi din sumele însuşite ilegal de procurori? Foarte multe. Calculaţi şi dvs: de exemplu, într-un singur sat, pentru achitarea salariului lunar al profesorilor şi funcţionarilor primăriei e nevoie de 25.000 lei. Deci, dacă e să facem un simplu calcul, cele 4,5 milioane lei însuşiţi ilegal de procurori ar fi asigurat câteva sate, timp de un an, cu pensii şi salarii, iar concetăţenii noştri, poate, nu ar fi fost nevoiţi să plece la muncă peste hotare.
Dar câte astfel de delapidări au mai admis funcţionarii de stat şi oamenii legii, de care omul simplu nu are habar?

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii