Corupție

Deputaţi de lux

999.md

Obţinerea unei locuinţe i-a preocupat întotdeauna pe deputaţii din parlamentele pe care le-a avut R. Moldova după obţinerea independenţei.

Nu au rămas reci faţă de o asemenea posibilitate nici deputaţii din Legislativul care e pe ducă. Cei care, la alegerile din 2001, declarau că au imobile şi nu vin în Parlament să se îmbogăţească pe spatele poporului, nu au scăpat şansa să se mai căpătuiască şi ei cu încă o casă.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a reuşit să afle cum un grup de 48 de deputaţi - majoritatea din fracţiunile parlamentare ale Partidului Comuniştilor (38) şi Partidului Popular Creştin-Democrat (7) - s-a înghesuit în categoria celor defavorizaţi, obţinând de la Guvern facilităţi pentru construcţia unor locuinţe de lux chiar în inima capitalei.

Dar să le luăm de la capăt. În mai 2003, Guvernul Tarlev a creat Agenţia Naţională Locuinţă (ANL), declarând că unul din scopurile principale ale noii structuri e sprijinirea păturilor defavorizate ale societăţii la procurarea locuinţelor. Imediat, Guvernul a pornit să emită, pe bandă rulantă, hotărâri prin care transmitea Agenţiei, cu titlu gratuit, construcţiile îngheţate de prin republică. De exemplu, la 8 octombrie 2003, Guvernul decide transmiterea la balanţa ANL a trei construcţii nefinisate.

Locuinţe pentru săraci?

La 5 aprilie 2004, Guvernul transmite ANL 35 de obiective, iar la 14 iulie acelaşi an, Executivul decide, prin Hotărârea nr. 811, „să transmită, în termen de zece zile, cu titlu gratuit, de la balanţa Întreprinderii de Stat „Combinatul Poligrafic” la balanţa ANL obiectivul „Blocul editorial-redacţional” din str. Toma Ciorbă, municipiul Chişinău, construcţie nefinalizată, şi terenul aferent cu suprafaţa de 0,22 hectare, pentru construcţia unui bloc locativ”. Anume acest teren a şi fost repartizat pentru construcţia unui imobil modern, în care se vor muta, la toamnă, cei 48 de parlamentari.

Şi deputaţii sunt oameni!

Nimic rău, am zice, în faptul că statul răsplăteşte deputaţii pentru munca depusă în patru ani, acordându-le facilităţi la procurarea locuinţei, că sunt şi ei oameni, chiar dacă nu stau cu valizele în stradă sau la gară. Numai că guvernarea comunistă a avut grijă să le ofere slugilor poporului, care o duc mult mai bine decât majoritatea contribuabililor, locuinţe în detrimentul zecilor de familii care au cu adevărat nevoie şi nu au posibilităţi să-şi procure casă la preţuri de piaţă, chiar şi cu salariul „majorat” de câteva ori în ultimii ani. Mai ales că toţi cei „favorizaţi” de Guvern au cel puţin o locuinţă. Deci, când e vorba să obţină ceva „mai pe degeaba”, nici cei mai mari „patrioţi” nu ezită să se mai pricopsească cu ceva.

După noi - potopul

Potrivit angajaţilor firmei „Monolit”, care se ocupă de şantier, blocul în care vor locui, de la toamnă, cei 48 de deputaţi va fi unul „cum n-a mai văzut Chişinăul”. Imobilul cu şapte etaje a început să fie construit pe baza Blocului editorial-redacţional, ce aparţinuse Întreprinderii de Stat „Combinatul Poligrafic”, şi urmează a fi dat în folosinţă prin septembrie. Apartamentele cu două şi trei camere vor avea suprafeţe între 75 şi 100 metri pătraţi. Pentru un asemenea apartament, aleşii poporului vor plăti sume cuprinse între 25.000 şi 30.000 de dolari (în medie, 350.000 lei). Aceste preţuri sunt de două ori mai mici decât cele de pe piaţa imobiliară din capitală, care în prezent oscilează între 550-650 euro/metru pătrat. De exemplu, puţin mai sus, în blocurile recent construite pe strada Petru Movilă, un apartament modern cu o suprafaţă de 100 metri pătraţi costă nu mai puţin de 50.000 de euro (810.000 lei) sau 65.000 dolari (812.000 lei). Deci, deputaţii, după cum vedem, se vor alege cu locuinţe de lux, în centrul Chişinăului, la doar jumătate de preţ.

Credite preferenţiale

Pe lângă faptul că deputaţii au fost favorizaţi la obţinerea apartamentelor la preţuri mult mai mici decât cele de piaţă, ei au mai beneficiat, potrivit unor surse din Parlament, de credite avantajoase în valoare de 100.000 lei, destinate procurării de locuinţe. Termenul de achitare a costului apartamentului e de circa 12 luni. O primă taxă se plăteşte la semnarea contractului, iar restul sumei – la finisarea blocului. Conform listei viitorilor locatari ai blocului din strada Toma Ciorbă, pe care am obţinut-o, unii deputaţi au achitat în întregime costul locuinţei, iar cea mai mare parte – jumătate din sumă. În condiţiile în care deputaţii afirmă că primesc salarii lunare între 1.200 şi 1.500 lei, suma de 30.000 de dolari (375.000 lei) este destul de mare pentru a fi achitată dintr-un singur foc. Dacă e să calculăm în cât timp ar putea achita un deputat costul unui apartament, am constata că acesta ar trebui să strângă serios cureaua cel puţin 20 de ani. După cum vedem, deputaţii nu o duc deloc rău, dacă au reuşit să achite integral sau jumătate din sumă. Şi în asemenea situaţie nu putem să nu ne întrebăm dacă Guvernul a fost îndreptăţit să-i faciliteze pe aleşii poporului, ignorându-i pe cei mulţi şi nevoiaşi.

Angajaţii întreprinderii stau cu chirie

Mai mulţi angajaţi de la Combinatului Poligrafic cu care am discutat nu ştiau că întreprinderii i-a fost luat terenul din preajmă, unde era deja pusă temelia pentru construcţia Blocului editorial-redacţional. Ei susţineau că acolo au început lucrările de construcţie şi că, în curând, vor dispune de cele mai moderne tehnologii aşa cum a fost prevăzut. La rândul său, liderul sindical de la Combinatul Poligrafic, Liuba Rapcea, ne-a spus că „decizia e a Guvernului, iar Combinatul, întrucât e o întreprindere de stat, nu a avut de ales”. Ea a recunoscut că administraţia nu a informat şi nici nu a cerut părerea celor peste 230 de angajaţi ai Combinatului vizavi de cedarea obiectului respectiv. Potrivit liderului sindical, peste 40 de angajaţi aşteaptă în prezent locuinţe sau îmbunătăţirea condiţiilor de trai. În plus, sunt mai mulţi tineri care stau cu părinţii şi nu le-ar strica să aibă un colţişor al lor. Multe familii ale angajaţilor, a mai spus liderul sindical, locuiesc împreună cu doi-trei copii adolescenţi în numai două camere. Liuba Rapcea nu a putut însă să ne spună câţi angajaţi tineri stau cu chirie. Întrebată de ce Sindicatul nu a insistat ca acest teren să fie folosit pentru construirea unui bloc locativ pentru angajaţii Combinatului, ea ne-a spus că angajaţii, cu salariile pe care le au, nu-şi pot permite să cumpere locuinţe nici măcar la preţul la care acestea sunt oferite deputaţilor.

Tăcere cumpărată

Că Executivul a jecmănit Combinatul Poligrafic pentru a-i ajuta pe cei mai săraci cetăţeni ai statului – deputaţii – este evident. Ne-am întrebat de ce directorul Combinatului, Tudor Ctitor, a cedat atât de uşor un teren de 0,22 ha, în condiţiile în care un ar de pământ în centrul Chişinăului costă cel puţin 25.000 de dolari (circa 300.000 lei). Răspunsul l-am găsit tot în lista cu pricina. Tăcerea directorului Combinatului a fost cumpărată cu… un apartament cu o suprafaţă de 92,35 mp în valoare de 30.475 dolari în imobilul care se construieşte pentru aleşii poporului. El a achitat deja jumătate din preţul locuinţei – 15.237 dolari. Doamna de la Sindicat a rămas fără grai atunci când i-am spus că Tudor Ctitor urmează să se mute într-un apartament luxos din blocul care se construieşte pe terenul cedat de Combinat.

Noi am aflat de la alţi angajaţi că directorul nu este vitregit de soartă şi că ar avea nu o singură locuinţă în Chişinău. Una dintre acestea am reuşit s-o identificăm. Se găseşte la adresa: strada Petru Rareş 39/1.

Cine strigă „Prindeţi hoţul”?

Surprinzător, dar deputaţii PPCD, care au tot strigat „Prindeţi hoţul” când preşedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, a umblat la banii publici, făcându-se cu un apartament în centrul capitalei, au preferat să tacă atunci când Executivul, în loc să ajute Combinatul Poligrafic să construiască un bloc industrial - fapt ce ar fi condus la crearea a noi locuri de muncă şi, poate, ar fi adus din străinătate nişte părinţi la copii lor - a oferit facilităţi pentru obţinerea unor locuinţe de lux unui număr de 40 de deputaţi comunişti şi acoliţi ai acestora. Explicaţia e simplă: şapte deputaţi din cei 11 pe care-i are fracţiunea parlamentară a PPCD în actualul Parlament se regăsesc pe listele cu apartamente în blocul cu pricina.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii