Drepturile omului

Administrare cu... pumnul. Doi ciobani, bătuți de primarul din Rădeni

CIJM

Doi ciobani din satul Rădeni, Călărași, susțin că au fost bătuți de primarul localității, din cauza că pășteau oile pe o porțiune a imașului de pe care edilul intenționa să cosească și să vândă iarba. La rândul lui, primarul spune că el a fost cel atacat de ciobani și el doar s-a apărat. Cazul a fost semnalat pe Harta corupției a portalului Anticoruptie.md. Scandalul completează statistica cazurilor în care funcționari publici aleg pumnii ca să rezolve o problemă din comunitate. La mijlocul acestei luni, instanța l-a condamnat pe președintele raionului Edineț, Nicolai Melnic, pentru huliganism, după ce acesta a agresat verbal și fizic o consilieră locală și i-a distrus telefonul și parbrizul automobilului. 

„El a căzut și și-a rupt osul și medicii i l-au fixat greșit...”

Cei doi ciobani, care sunt și frați, spun că în ziua cu pricina ei pășteau oile ca și în alte zile, atunci când pe imaș a apărut primarul și, cum a coborât din mașină, a început să-i lovească.

„Ne-am pus jos și Edic zice „vine primarul”, „și dacă vine ce? Dacă o să ne fugărească - o să ne fugărească”, nici n-am dovedit să ne sculăm și el când a început a bate în noi și ne făcea în tot felul”, povestește Zahar Șulga, ciobanul care s-a ales în urma altercației cu o coastă fracturată.

„Întâi a început pe Edic a-l bate, Edic o dovedit și o fugit, dar eu n-am dovedit și o început cu pumnii și picioarele a ucide. Am căzut jos și o ucis ca-n câine”, spune Zahar.

Ciobanul spune că a fost salvat de soția și fiica primarului, care s-au speriat de cele ce se întâmplau și au încercat să-l oprească. Însă imediat ce fratele Edic a telefonat la 112, primarul ar fi urcat în mașină și a plecat.

„Eu ce am făcut? Am păscut oile. Paștem oile pe imașul satului și coborâm cu turma așa peste canal ca să ajungem la râu să adăpăm oile”, spune Zahar Șulga.

Și cel de-al doilea cioban spune că primarul a început să-i bată fără explicații și neagă că ei l-ar fi lovit.

„Mie mi-a dat două, dar eu am reușit și am fugit, dar el nici nu a putut fugi, a căzut și a primit bătaie”, spune Edic.

El a mai declarat că fratele săunici nu ar fi putut lovi pe cineva, căci are o mână care practic nu-i funcționează.

„El a căzut și și-a rupt osul și medicii i l-au fixat greșit. Iată, e ieșit osul și nu poate lucra cu această mână, nici nu o poate ridica, cum să lovească?”, spune Edic Șulga, fratele la care locuiește Zahar.

Gheorghe Jardan, om de afaceri în Rădeni, spune că aflat de această situație grație faptului că în ziua respectivă era rândul lui să ia laptele de la stână. A aflat că Zahar nu este la stână, deoarece se simte rău și l-a găsit acasă, respirând greu.

„Am chemat salvarea și l-a luat, au găsit că are o coastă ruptă în trei locuri. Luni am mers la primărie și i-am cerut să dea explicații, dar el a spus că s-a apărat. Dar ce a căutat primarul tocmai acolo pe șes? De ce să se apere?”, spune el, arătându-se hotărât să-i susțină în a-și face dreptate.

Gheorghe Jardan consideră că niciunul dintre proprietarii de oi nu ar fi fost contra intenției primarului de a împărți imașul, pentru ca iarba de pe o parte din acesta să fie vândută. Nimeni însă nu a discutat cu ei, doar s-a auzit din unii consăteni că primarul are asemenea planuri.

„Putea să le spună lor unde să mâne oile la păscut, să adune proprietarii de oi și să le spună care sunt planurile legate de imaș. Dar nu te duci să bați ciobanii. Noi și așa cu greu găsim oameni care să lucreze!”, adaugă Jardan.

Totodată, omul de afaceri menționează că, deși părți din imaș sunt date în arendă sătenilor pentru a cosi iarba, aceasta este făcut fără ca pământul să fie înregistrat.

„Noi achităm impozitele, 13 lei de ar de pământ, dar acesta nu este înregistrat, nu este decizia consiliului privind taxa pentru arendă”, spune Gheorghe Jardan.

„Conflictul a ânceput de la un lot de pământ...”

Primarul Ion Roșca susține că în acea zi era pe imaș în trecere și a văzut că oile sunt păscute pe masivul destinat cositului, însă când i-a întrebat pe ciobani ce caută acolo, ei au început a vorbi urât și l-au lovit. „Și eu atunci ce trebuia să fac? L-am lovit și pe unul, și pe altul. Înțeleg că e un lucru urât când primarul își permite lucrul acesta, dar care pași trebuia să-i fac, să aștept următoarea bâtă în cap sau să lovească în soție?”, spune primarul.

Ion Roșca menționează că ciobanii nu sunt de vină, ci ei ar fi fost puși la cale de unii săteni. „Ciobanii nu-s de vină. Este un grup de băieți și eu pe ei nu-i aranjez că vreau să-i pun să trăiască după lege și i-au pus la cale special să ducă oile acolo, să mă provoace, să sară la bătaie”, spune primarul.

În opinia primarului, nu imașul este problema, care este mai mult decât suficient și pentru animale, și pentru a cosi iarba.

„Sunt 212 ha de pășune pentru 35 de cai, 24 de bovine și 258 de oi, practic revine câte un hectar de pământ pentru un animal”, spune el.

Totodată, oamenii achită impozit pe animale 6600 de lei, pe când pentru cositul ierbii pe 31 de hectare de imaș au adus în bugetul primăriei 42 de mii de lei, bani foarte necesari pentru necesitățile primăriei și ale comunității. Primarul susține că la sfârșitul lunii mai imașul este cu acte în regulă.

Adevărata problemă, potrivit primarului, este că nu toți vor să se conformeze regulilor ce sunt instituite de primărie. El spune că și cu liderul din localitate, Gheorghe Jardan, conflictul a început din cauza unui lot de pământ pe care acesta vrea să-l procure, alături de unul pe care îl deține deja, unde este un garaj.

„El de fapt se folosește de acel lot, dar ar vrea să-l procure. Însă pentru a-l scoate la licitație, primăria trebuie să asigure intrare pe acel lot, iar singura variantă este prin cimitir și acolo sunt morminte și eu nu pot face asta”, explică primarul.

Potrivit lui, consiliul local anterior a pregătit setul de documente cu acces pe lot prin cimitir, dar el nu poate semna o asemenea decizie. Solicitat de Anticoruptie.md la acest subiect, Gheorghe Jardan neagă că ar exista vreo problemă cu lotul alăturat garajului care îi aparține.

„Totul este clar cu colțul acela de garaj, este un singur spațiu. Deja este decizia consiliului de anul trecut, în care scrie că acela e teren aferent construcției, a garajului, dar primarul se opune. Nu are lotul cela nimic”, spune Jardan, subliniind că singura problemă este că primarul nu trebuia să bată ciobanii.

 „Pedeapsa pentru o asemenea încălcare este de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 10 la 15 ani...”

Avocatul Sergiu Artene confirmă că Zahar a fost examinat de medici, care au constatat trei fracturi a unei coaste, iar poliția în prezent cercetează cazul. El susține că fapta comisă de către primar vizează două articole – art. 152 Vătămarea intenționată medie a integrității și corporale sau a sănătății și art. 166 - Tortura, tratamentul inuman sau degradant.

„Este o faptă săvârșită de către o persoană publică în privința a două persoane, inclusiv o persoană cu dizabilități. Pedeapsa pentru o asemenea încălcare este de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 10 la 15 ani”, a explicat Sergiu Artene.

Edilii locali, dreptate cu pumnii

Scandalurile nu lipsesc în administrația publică locală. Portalul Anticoruptie.md a relatat despre unele dintre ele, care au trecut fără îmbrânceli.  Pe 10 iunie curent, președintele socialist al raionului Edineț, condamnat pentru huliganism.

Funcționarul găsit vinovat de huliganism este președintele socialist al raionului Edineț, Nicolai Melnic. Conform hotărârii pronunțată de magistrata Cristina Prisacari, de la Judecătoria Edineț, Melnic urmează  să plătească o amendă de 27.500 de lei și prejudicii morale de 10.000 de lei victimei, consiliera Diana Nistor, pe care a agresat-o verbal și fizic, dar și i-a adus prejudicii materiale, distrugându-i telefonul și parbrizul mașinii. Melnic a pledat nevinovat, declarând că Nistor îl filma cu telefonul, fără a primi acordul său, iar el a încercat doar s-o oprească. Scandalul a fost reflectat pe larg de postul regional NordNews. 

Nistor a cerut prejudicii morale de 90.000 lei și a menționat că a fost colegă de partid cu învinuitul, iar actul de violență s-a produs în prezența copilului său minor.

Conform materialelor cauzei, Melnic „a aplicat asupra acesteia violenţa fizică manifestată prin a o îmbrânci şi a-i aplica o lovitură cu palma peste mână, astfel cauzându-i victimei dureri fizice, deteriorându-i totodată telefonul mobil pe care îl ţinea în mână, prin ce a manifestat o neglijare premeditată şi demonstrativă a conduitei sale în societate, urmărind manifestarea bravurii şi demonstrarea atitutidinii sale sfidătoare faţă de cei din jur”.

Melnic nu și-a recunoscut vinovăția, dar a declarat că „se află în relații ostile adânci cu Nistor Diana și cu tatăl acesteia Nistor Ion”. Conform funcționarului, anume el este cel care a fost agresat, deoarece nu a vrut să fie filmat de către consilieră.

 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii