Drepturile omului

"Transplantologul negru" și victimele din Moldova

De aproape un deceniu, procuratura și Centrul de Combatere a Traficului de Persoane (CCTP) au anunțat că îl caută pentru trafic de organe pe un doctor din Israel, Michael Zis. Acesta a lucrat cândva la Edineț, iar după ce a emigrat, a operat zeci de oameni în Turcia, Ucraina și Israel, prelevând organe pentru transplanturi. În prezent chirurgul se află în libertate în Israel, iar autoritățile moldovene nici nu încearcă să obțină extrădarea lui. În schimb, ofițerii vânează victimele lui Zis din Moldova și, în mare parte, le incriminează ca traficanți.

Identificarea victimelor

Începând cu anul 2004, organele de drept ale Republicii Moldova au descoperit în nordul Moldovei, mai exact la Edineț și Ocnița, mai multe persoane care își vânduseră un rinichi contra sumei de 10 mii de dolari. Oamenii au făcut-o benevol, pentru că aveau nevoie de bani, se arată în depozițiile din dosarele penale intentate ulterior.

Convinși de procurori și de ofițerii CCTP, unii dintre cei care și-au vândut organul au acceptat să depună plângeri. În consecință, în 2004 au fost deschise mai multe dosare penale pentru trafic de organe. Deși victimele au indicat ca recrutori cel puțin 3 persoane, în fața instanței a ajuns una singură – Marin Strungaru, un bărbat care își vânduse el însuși un rinichi. El a fost unul dintre cele 11 persoane, potrivit Procuraturii Generale, care a fost operat de chirurgul transplantolog Michael Zis.

Povestea ”transplantologului negru

Michael Zis a locuit mai mulți ani la rând, înainte de destrămarea Uniunii Sovetice, la Edineț și a lucrat chirurg la spitalul raional. Tot acolo a lucrat și soția sa, care este medic ginecolog. Familia a emigrat însă ulterior în Israel. În 2007, Zis a fost arestat în Ucraina, fiind învinuit că a efectuat ilegal mai multe operații de transplant la o clinică din Donețk, victime fiind cetățeni ai Ucrainei. După un proces în care era pe rând eliberat și arestat, autoritățile din Ucraina i-au schimbat într-un final învinuirea din ”trafic de organe” în una mai puțin gravă, ”încălcarea ordinii de transplantare a organelor”. Astfel, Zis s-a ales cu o amendă, apoi a fost amnistiat, pe motiv că are de crescut un copil minor.

Extrădat în Israel

Între timp, procuraturile Moldovei și Israelului îl dăduseră în căutare internațională și au cerut Ucrainei extrădarea doctorului. Astfel, la 20 octombrie 2009, Zis, care a fost numit de presa ucraineană ”transplantologul negru”, a fost cedat Israelului, iar a doua zi, a fost eliberat și cercetat în libertate. Avocatul doctorului, citat de presa din Ucraina, a recunoscut că Zis și-a dorit să fie extrădat Israelului. Cei care l-au dat în căutare internațională – Procuratura Generală și CCTP nu ne-au putut spune dacă în prezent pe numele lui instanțele de acolo au pronunțat vreo condamnare. Cert este că acum jumătate de an Michael Zis nu era în arest, deoarece a plasat pe contul său de pe FaceBook fotografii în care apare într-un decor exotic, aparent lipsit de griji. (foto)

Legăturile cu Moldova

Potrivit materialelor ce se conțin într-un dosar aflat în prezent la Curtea de Apel Bălți, un locuitor al orașului Edineț, Alexei Vataga, care este și nepot după mamă al doctorului Zis, și o femeie din aceeași localitate, Svetlana Rusu, care și ea și-a vândut cândva un rinichi, ar fi intermediat în anii 2002-2003 mai multe operații de transplant, și anume găseau oameni care vroiau să-și vândă organul. Oamenii plecau în Turcia, unde erau întâlniți personal de Zis, care îi ducea la o clinică privată din Istanbul. Acolo chirurgul le preleva organul. Peste câteva zile, oamenii se întorceau acasă cu 9-10 mii de dolari. Potrivit poliției însă, medicul încasa o sumă de pana la 10 ori mai mare pentru un rinichi. Nimeni nu a depus plângere până când ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de persoane au aflat despre aceste cazuri.

Arestarea lui Marin Strungaru

În 2005, în acest dosar a fost reținut un locuitor al satului Rotunda din raionul Edineț, Marin Strungaru. În 2002, el își vânduse un rinichi, după cum a mărturisit mai târziu, prin intermediul a două persoane - Svetlana Rusu și Alexei Vataga. El a fost expediat în Turcia, unde l-a întâlnit Michael Zis, care l-a operat, după care a revenit acasă cu 10 mii de dolari. „Nu l-am știut nici până atunci și nici de atunci pe Zis”, spune Marin Strungaru.

Strungaru a fost învinuit că ar fi traficat trei persoane – Angela Iacovlev, o rudă a acesteia, Boris Iacovlev, și Dorin Răzlog, un tânăr dintr-un sat alăturat, Hâncăuți. „Nu am făcut decât să dau unei cunoștințe de ale mele, Angela Iakovlev, telefonul celor prin care îmi vândusem eu rinichiul, spune Marin. Dar și pe ea am încercat să o conving să nu facă așa ceva, pentru că eu deja regretam. La scurt timp însă, Angela s-a căsătorit cu un polițist, iar asupra lui s-au făcut presiuni să o convingă să mă denunțe. Totul ca să poată fi scoși basma curată Vataga și Rusu”.

În scurt timp, Strungaru a fost declarat vinovat de trafic de ființe umane și condamnat la 8 ani și șase luni de închisoare.

„În acest dosar s-a urmărit scoaterea din vizor a lui Zis și complicilor”

„Foarte interesant a decurs dosarul aici, la Edineț, spune avocatul Vasile Martin, care l-a reprezentat pe Strungaru. Eu explicam în instanță: faptul că Marin i-a transportat, la rugămintea lor, pentru că avea mașină, de la Edinet la Chișinău, nu înseamnă deloc că el i-a dus la locul de destinație. De asemenea, nu ai lui au fost banii pentru biletele spre Turcia. Ei susțineau că a înșelat-o pe Angela. Cum a înșelat-o, dacă ea însăși l-a rugat: “Ajută-mă, am doi copii, vezi în ce sărăcie trăiesc, vreau și eu să fac 10 mii de dolari, ca și tine”. El pur și simplu i-a spus că a fost și a dat un rinichi și asta a fost toată implicarea lui. Vă spun cu toată responsabilitatea: în acest dosar s-a urmărit să-l închidă pe Marin ca să fie scos din vizor Zis, Svetlana Rusu și Alexei Vataga. Nu e o presupunere, ci o certitudine, pentru că numai după zeci de adresări ale lui Marin ei au reluat dosarul împotriva lui Rusu și Vataga”.

Avocatul mai povestește că la proces “se exercita o presiune extraordinară asupra lui Marin și Angelei”. ”Ofițerii de atunci de la combaterea traficului de persoane stăteau aici ca o sabie a lui Damocle asupra Angelei și o presau să îl incrimineze pe Marin. Pe Boris, Angela l-a convins să meargă împotriva lui Marin, iar pe Dorin, ofiterii l-au impus. Ei nu aveau dovezi, căutau dovezi împotriva lui. În principiu, Marin a stat la închisoare pentru nimic. El însuși fiind victimă a traficului de organe, a ajuns să stea la închisoare. Cei care l-au recrutat însă sunt și acum în libertate”, spune avocatul.

Amenzi pentru trafic de persoane

În total, Marin Strungaru și-a petrecut în închisoare 4,5 ani. În timp ce se afla în penitenciar, el a scris mai multe petiții, iar într-un final Svetalana Rusu și Alexei Vataga au fost puși sub urmărire penală. Acum un an, în iunie 2010, Judecătoria Edineț a condamnat-o pe Svetlana Rusu în baza art. 165 “trafic de ființe umane” la o amendă, chiar dacă pedeapsa minimă prevăzută pentru acest articol este de 5 ani privațiune de libertate. Alexei Vataga a fost achitat. Decizia i-a șocat chiar și pe ofițerii Centrului de Combatere a Traficului de Persoane. “Ar fi bine să monitorizați modul cum sunt luate deciziile în privința lui Vataga și Rusu, ni s-a spus la Centru. Dacă presa ar fi în sală, instanța ar lua o decizie obiectivă”. “Legea nu prevede amendă pentru o asemenea învinuire. Acolo e doar privațiune de libertate. Nu înțeleg cum instanța le-a dat o pedeapsă mai mică decât prevede legislația. Eu am lucrat judecător, la sovietici, dar la așa ceva nici nu puteai să te gândești”, spune fostul apărător al lui Strungaru, Vasile Martin.

Avocatul acuzatului: “Nici Zis nu este traficant”

De cu totul altă părere este avocatul lui Alexei Vataga, Ghenadie Odobescu. El susține că singura vină a lui Vataga este că acesta e rudă cu doctorul Zis. Dosarul este intentat din vânt, spune Odobescu, iar probe împotriva clientului său procurorii nu au. “Părțile vătămate își schimbă depozițiile foarte des. Dorin Răzlog, de exemplu, a spus în instanță inițial că a fost traficat de Strungaru, apoi de o persoană pe nume Vasile, apoi de una pe nume Mahmud. Nu am dovezi că asupra părților vătămate s-au făcut presiuni ca să își schimbe depozițiile, dar este evident că sunt declarații neveridice și false”, spune avocatul inculpatului.

Mai mult, Ghenadie Odobescu susține că nici Zis, dat cândva în căutare internațională de Israel, Ucraina și acum doar de Moldova, nu e traficant. “Zis a fost achitat în Israel și Ucraina. Eu am copia sentinței din Israel împotriva lui Zis, pe care am obținut-o prin interpelare și pe care am prezentat-o în instanța de aici, când îmi apăram clientul. Am arătat în instană că lucrurile nu sunt așa cum încearcă să le interpreteze procuratura. Sentința de achitare din Israel este din anul trecut. Așa că cei care îl numesc traficant trebuie să arăte dovezi că a fost condamnat”.

Ieșit din închisoare, caută dreptate la CEDO

Imediat ce a fost eliberat din închisoare, Marin Strungaru a depus o cerere la CEDO. “Cum se poate, eu, care am fost judecat ca traficant de oameni, să fiu acum victimă în dosarul cuiva? Nu vi se pare absurd? Am să dovedesc că am fost judecat pe nedrept. Chiar în sala de judecată așa-zisele victime ale mele spuneau că nu eu le-am traficat, ci Svetlana Rusu. Nu s-a ținut cont de asta. Cine a avut bani, a ieșit curat. Una dintre persoanele care apare ca parte vătămată în dosarul meu, Dorin Răzlog, este acum tot parte vătămată în dosarul Svetlanei Rusu. Păi cine l-a traficat, eu sau Rusu? Acum Angela Iacovlev m-a sunat de la Moscova și și-a cerut scuze: “Marin, scuză-mă, știu că tu nu ai fost vinovat, soțul m-a impus. Acum e despărțită de soț, de aceea își permite să îmi spună asta.”

Pe Svetlana Rusu am reușit să o găsim la telefon: “Pot să vă spun una – cine are bani, acela e nevinovat. Mă uimește să văd cum unii pot da vina în acest hal pe un om. Nici Marin nu este vinovat și nici eu. Cine e vinovat se plimbă acum în libertate”, a început a plânge și a pus receptorul.

Marin Strungaru: Sunt de 4 ori victimă

În prezent, Marin Strungaru locuiește cu soția în casa lor din Rotunda și încearcă să pornească de la zero. “Sunt de patru ori victimă – a traficului, a faptului că am fost judecat pe nedrept, victimă că am stat în pușcărie și că mi-am pierdut viața din cauza acestor persoane, spune Strungaru. Bineînțeles că îmi pare rău că mi-am vândut rinichiul, nu trebuia să mă duc. Mai bine munceam acești cinci ani undeva în Rusia și îmi făceam cu mult mai mulți bani. Pe ce dovadă s-au bazat ei că sunt vinovat? Banii hotărăsc totul. Cine nu are bani ajunge la pușcărie, ca și mine. Toți banii primiți pentru rinchiul meu i-am cheltuit ca să mă apăr. Nu cred nici în avocați, nici în judecători, nici în procurori, nu-s oameni cinstiți la noi în Moldova”, conchide Strungaru, care așteaptă deja de doi ani un răspuns de la Curtea Europeană. El a refuzat să fie fotografiat și să ne dea un interviu, spunând că este inutil. A început apoi să vorbească aproape fără întrerupere, când l-am întrebat cum de a ajuns din victimă ”traficant”.

Când l-am întrebat pe actualul șef al secției Conducerea urmăririi penale a CCTP, Iurie Podarilov, de ce doar Strungaru a ajuns după gratii în acest dosar, ni s-a răspuns: “El a fost primul reținut. Restul au fost deferiți justiției pe măsură ce erau dați în căutare și reținuți”. Cât privește vinovăția lui, Podarilov spune că “Strungaru a devenit din victimă recrutor, iată de ce a fost judecat”.

”Cum mă simt? Rău! Pentru că am fost prost și m-am dus la operație”

Dintre cele trei persoane care apar în dosar ca fiind victime traficate de Marin Strungaru, în Moldova se află doar Dorin Răzlog. Angela Iacovlev nu este în țară, iar ruda acesteia, Boris Iacovlev, s-a sinucis, strangulându-se, din motive necunoscute, la doi ani după operație. Am reușit să-l găsim pe Dorin Răzlog, care acum este chemat în instanță ca victimă a altor două persoane - Svetlana Rusu și Alexei Vataga. Dorin lucrează cioban la o stână din Edineț. Nu a vrut să vorbească sub nicio formă cu noi, dar s-a lăsat fotografiat. “Nu mai vreau să vorbesc cu jurnaliștii. Au venit și din America, și din Franța, au promis multe și nu au făcut nimic. Cum mă simt? Rău, dacă am fost prost și m-am dus la operație… Despre Strungaru nu vorbesc, nici despre Rusu. Nu mă duc la ședințele de judecată de la Bălți pentru că nu am bani de drum. Vedeți în ce lucrăm”. Este tot ce am vorbit cu Dorin Răzlog, pe care l-a găsit la stână.

Soția acestuia, Angela, spune însă că “noi cu Strungaru nu avem nimic”. “El nu a stat în închisoare pentru Dorin, ci pentru alții. Noi am dat deja în scris că nu am avut nimic cu el. Dorin s-a dus prin Rusu, cum să-l ducă Marin? Aici a fost așa, “muteală”. Noi nu am avut nimic cu dansul. Pur și simplu iaca așa veneau și așa îl muteau și el s-o bludnicit și de-am o spus și despre Marin. Cum Marin să-l ducă dacă pe Marin tot l-a dus cineva? Marin s-a dus de voia lui și Dorin s-a dus de voia lui. Dorin s-a dus ca să scape de sărăcie, pentru că a trăit greu. Cum se simte Dorin? Normal, are dureri, dar se tratează la Chișinău în fiecare an. Când termină lucrul la stână se internează la centrul de reabilitare din Chișinău”.

Cum victimele devin traficanți

În dosarul care se află în prezent la Curtea de Apel Bălți, în care pe banca acuzaților sunt Svetlana Rusu si Alexei Vataga, a apărut de curând încă un inculpat, Nicolae Buruiană. În 2002 el a fost operat de același doctor Zis. La fel ca și alții, a vrut să scape de sărăcie, și-a vândut un rinichi, apoi, când a fost rugat de vecini să le indice și lor unde se pot adresa ca să câștige bani, le-a divulgat. Peste mai mult de 6 ani, așa-zisa victimă a lui Buruiană, un bărbat din Rezina care venea în vizită la Edineț, a fost găsită de către ofițeri și pusă să depună mărturie. “Victima” nu are nicio pretenție și nici nu vine la ședințele de judecată, recunoaște că și-a vândut benevol rinichiul și a mers conștient la operație. Acum bărbatul își câștigă existența de „Traficant” care are de hrănit doi copii, muncind din greu peste hotare, și se gândește cum să iasă din această istorie.

Ce facem cu Zis? Nimic!

După ce a fost extrădat de Ucraina Israelului, Michael Zis se află în orașul Petah Tiqwa din Israel, așa cum indică el însuși pe FaceBook. La CCTP ni s-a spus că “Moldova a inițiat procedura de extrădare a lui Zis, dar întrebați mai bine la Procuratura Generală”. Răspuns de la Procuratură: Moldova nu a inițiat nicio procedură de extrădare a lui Zis pentru că este inutil! “Cel mult ce putem face este un transfer de procedură, adică să traducem dosarul de aici în engleză sau ivrit, să-l transmitem Israelului și să-l judece ei acolo”, ni s-a răspuns la Procuratura Generală.

După ce Centrul de Investigații Jurnalistice a cerut informații de la Procuratura Generală și de la CCTP despre doctorul Zis pentru această invesigație, Procuratura a difuzat un comunicat în care încearcă să facă o dare de seamă a muncii procurorilor pe acest dosar. Niciun cuvant despre cum au de gand organele de drept de la noi să încerce pedepsirea lui Zis. În schimb, se anunță că ”în total procurorii au trimis pe banca acuzaților 7 persoane inculpate în această rețea criminală”. Noi cunoaștem cel puțin 3 dintre aceste persoane ”trimise pe banca acuzaților” care sunt de fapt, victime. Iar art. 165 al. (4) Cod Penal prevede că ”victima traficului de ființe umane este absolvită de răspundere penală pentru infracțiunile săvârșite de ea în legătură cu această calitate procesuală”. Apare întrebarea: pentru incriminarea cui au lucrat oamenii legii?

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii