Începând cu mai 2024, reprezentanții echipei lui Ilan Șor au organizat călătorii ale persoanelor din Moldova, inclusiv locuitori din Găgăuzia, la Moscova în cadrul proiectului Eurasia. Lista „călătorilor” include elevi și profesori din autonomie, care la revenire au promovat ideile Eurasiei. Proiectul a fost prezentat ca fiind educațional și distractiv, dar în realitate nu este decât o schemă politică de discreditare a referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Martori oculari ne-au povestit cum la Moscova li s-au inoculat tot felul de idei ale conducerii Federației Ruse, precum și despre cum mitingurile din Găgăuzia, prezentate drept o inițiativă a tinerilor, promovează ideile lui Șor, condamnat la 15 ani pentru furtul miliardului.
Eurasia: obiectivele creării - versiunea oficială
În primul rând, să analizăm ce informații despre proiectul Eurasia sunt incluse pe site-ul acestuia și, de asemenea, să urmărim cum a apărut Ilan Șor în acest proiect.
Pe 7 mai 2024, a fost creat site-ul Eurasia, pe care scrie că Eurasia este o organizație necomercială autonomă pentru promovarea cooperării internaționale. Scopul declarat este „Consolidarea proceselor de integrare reciproc avantajoase în spațiul post-sovietic, cu păstrarea identității naționale a popoarelor”. Site-ul Eurasia menționează programul „Cunoaște Rusia”, care în ultimele luni a fost intens promovat pe Facebook prin intermediul mai multor pagini. Versiunea oficială a lansării programului „Cunoaște Rusia” este „sprijinirea tinerilor în realizarea ideilor lor, schimbul de experiență și consolidarea legăturilor dintre țări, participarea tinerilor la evenimente majore: de afaceri, culturale, sportive și altele, prin excursii în Rusia”.
Eurasia recrutează „voluntari” - apariția lui Șor
Să trecem la momentul în care Ilan Șor a început să apară în proiectul Eurasia. La începutul lunii iunie 2024, Mika Badalyan, membru al Consiliului Eurasia, a anunțat crearea proiectului „Voluntarii Eurasiei”, împreună cu blocul politic Victoria (blocul politic al lui Ilan Șor). Potrivit lui Badalyan, voluntarii vor povesti moldovenilor „adevărul despre starea de lucruri din țară”, „vor arăta locuitorilor Moldovei cum prietenia cu țările eurasiatice poate fi utilă astăzi”, „vor explica de ce Moldova ar trebui să tindă să adere la UEEA, și nu la Uniunea Europeană”.
Iar în postarea sa din 19 iulie, Ilan Șor dezvăluie mai detaliat esența misiunii „voluntarilor”. El spune direct că voluntarii sunt adunați în legătură cu viitorul referendum, pentru a explica oamenilor de ce este „util” să prietenim cu Rusia și despre „cum se poate schimba viața dacă alegem o cale alternativă la cea propusă de regimul Sandu”.
„Colectorii” lui Șor - ce fac „liderii Eurasiei”?
În afară de voluntari, proiectul Eurasia sunt și „liderii Eurasia”. Potrivit Eurasia - aceștia sunt tineri promițători care sunt ajutați să-și realizeze potențialul prin traininguri și întâlniri. În același timp, o fată din Găgăuzia, Arina (nume schimbat), care a vizitat Moscova în cadrul programului „Cunoaște Rusia”, a povestit o versiune complet diferită a ceea ce se întâmplă acolo. Participanții sunt încurajați să atragă „fețe noi”, motivându-i cu „remunerare”.
- Ei sunt încurajați să devină lideri, ambasadori ai Eurasiei, să adune grupurile lor și să meargă încolo cu ei. Plus să scrie vreun proiect de un milion de ruble și ei îl vor finanța. O mulțime de lucruri pentru a-i atrage pe tineri”, a spus Arina.
Acum să-i vedem pe „lideri” în acțiune. Aceasta este corespondența unuia dintre grupurile de studenți de la Colegiul din Comrat. În chat este transmisă informația despre excursia în Rusia pe 23 octombrie.
„Deci, alo, prieteni, ne trezim și ne alăturăm! Cine s-a săturat deja de colegiu?”, scrie autorul postării. În același timp, își cere scuze pentru faptul că iarăși reamintește. Ținând cont de insistența autorului, se poate presupune că există o cerință de a recruta un anumit număr de persoane. De asemenea, este interesant cine adună oamenii la colegiu și pentru ce. Să începem cu prima: după inițialele chat-ului de Telegram, unde autorul a recomandat să fie transmise mesajele, s-a dovedit că este vorba despre o studentă de 21 de ani a acestei instituții.
Un tânăr din Comrat, Dimitri (nume schimbat), a dat detalii despre schema cu adunarea grupurilor spre Moscova. El spune că sunt mai multe etape.
- În prima rundă a programului Eurasia merg toți, îi iau pe toți. Iar a doua rundă este pentru lideri. Li se dau certificate care confirmă că sunt lideri și ambasadori ai programului Eurasia. Potrivit lui Dmitri, participanții în proiect nu se întorc cu mâna goală. Ei primesc o sumă de bani pe care trebuie să o ducă în Moldova și încă 100-150 de euro în plus ca stimulent pentru munca lor.
- Oferta nu se face tuturor. Se fac aluzii și dacă persoana reacționează i se dau bani. Plus că sunt plătiți separat pentru serviciile de adunare a oamenilor.
„Povesteau cât de rău este în Moldova și în UE”
Un participant în programul „Cunoaște Rusia” a povestit că la evenimente au fost făcute declarații care distorsionează tabloul real din Moldova. „Povesteau cât de rău este la noi. Nu avem limba noastră, nu acceptăm Transnistria la noi, până și steagul l-am luat de la România. Nu există libertate”.
Potrivit unui martor ocular, reprezentanții Uzbekistanului au prins a-i întreba pe participanții din Republica Moldova: „Chiar este atât de greu la voi acolo? Dacă venim ca turiști, ne vor lăsa să intrăm? Nu ne vor da afară?”.
Printre propagandiști, potrivit interlocutorului, este și o femeie născută în Moldova, din Transnistria, care acum lucrează în Dumă și în cadrul Proiectului Eurasia.
„În ultima seară, o femeie din Tiraspol, care lucrează în Dumă și în acest proiect, a început să povestească despre sine și a trecut ușor la politică. A iată povestea cât de greu este la Tiraspol, moldovenii nu îi apreciază și așa mai departe. Apoi a deschis prezentarea și acolo pe laturi erau Uniunea Europeană și Eurasia. Cât de rău este în Uniunea Europeană și numeroasele avantaje ale Eurasiei”.
Interlocutorul a mai menționat că toți vorbitorii și 90 la sută din participanți erau din Republica Moldova. Și doar un procent mic de participanți din Uzbekistan și Armenia.
„Doar așa, ca să nu apară suspiciuni”, a presupus interlocutorul.
Notă: Declarațiile făcute la Moscova reflectă narațiunea Kremlinului promovată în Moldova de reprezentanții conducerii ruse și politicienii pro-ruși. În particular, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, repetă frecvent că autoritățile moldovene au privat „ilegal” cetățenii săi de limba lor maternă, „moldovenească”. De asemenea, Zaharova vorbește despre „oprimarea” vorbitorilor de limbă rusă. Fugarul Ilan Șor, căruia îi aparține proiectul „Eurasia”, repetă constant că Moldova este în pericol să se unească cu România. Iar despre „lipsa de libertate” repetă constant politicienii de la Kremlin și cei pro-ruși din Moldova, după ce unele canale de propagandă rusească au fost blocate pentru răspândirea de falsuri și conținuturi menite să destabilizeze situația din țară.
Profesorii găgăuzi în proiectul Eurasia și contabilul lui Șor
În proiectul Eurasia participă nu doar studenți și tineri, ci și profesori din Moldova și din alte țări post-sovietice. Totodată, după vizita la Moscova, unii dintre ei încep să promoveze proiectele Eurasia. Astfel, între 25 și 28 iulie 2024, la Moscova a avut loc un eveniment numit Forumul Pedagogic Internațional „Schimbarea Eurasiatică”. La acesta au participat pedagogi din Armenia, Uzbekistan, Republica Kârgâză, Belarus, Tadjikistan, Kazahstan, Moldova, inclusiv profesori din Găgăuzia. Acest lucru este menționat pe pagina de Facebook a Direcției Generale Educație din Găgăuzia și pe site-ul oficial al Direcției.
După vizita la Moscova, pedagogii din diferite țări au început să distribuie același banner cu logo-ul „Consiliul Pedagogic Eurasiatic” și „Eurasia - continent al oportunităților”, făcând publicitate concursului anunțat în cadrul proiectului „Eurasia”. Iată, de exemplu, o postare a Svetlanei Ivanovna Jelezoglo, profesoară la gimnaziul din Beșghioz, Găgăuzia. Iar aceasta este o postare a lui Gohar Ghandilyan din Erevan, Armenia. Judecând după profilul ei și după fotografiile cu elevii, și ea este profesoară. Această postare a fost distribuită și pe Instagram, dar a fost blocată. Canalul de Telegram Eurasia a distribuit exact același banner de pe canalul „Consiliul Pedagogic Eurasiatic”. Canalul „Consiliul Pedagogic Eurasiatic” încurajează oamenii să se alăture la acest concurs. În una dintre postări este link către Regulamentul privind „Concursul de creație Inter-Eurasiatic” semnat de Nelly Parutenko, contabila lui Ilan Șor.
Canalul de Telegram Eurasia informează că prin intermediul acestui proiect școlile primesc autobuze și alte tipuri de asistență. Cu toate acestea, din modul în care această asistență este prezentată, se poate înțelege că Eurasia dorește să influențeze instituțiile de învățământ.
De exemplu, o postare din 1 octombrie. Președinta Consiliului de administrație al „Eurasia” și deputat al Dumei de Stat, Aliona Arșinova, după transmiterea autobuzelor în Kârgâzstan a declarat: „Intenționăm să dezvoltăm și patronajul asupra acestei sute de școli, unde am transmis autobuzele”.
Mitinguri în Găgăuzia ca parte a proiectului Eurasia
Interlocutorul Dimitri, care a vorbit despre schema de adunare a tinerilor pentru plecare la Moscova, a împărtășit informații și despre modul în care tinerii din Găgăuzia sunt aduși la mitinguri împotriva conducerii de la Chișinău și în sprijinul lui Ilan Șor. Potrivit lui, odată cu venirea la putere a bașcanului Evghenia Guțul, cei mai apropiați reprezentanți ai echipei sale au început să caute o persoană activă din rândurile tinerilor, care să conducă filiala găgăuză a organizației START, creată în iunie 2022 și care se subordonează lui Ilan Șor.
„La început au vrut să deschidă organizația de partid a lui Șor START. Ei (reprezentanții bașcanului) au spus că nu este o organizație politică. Mi-au oferit să conduc această organizație în Găgăuzia cu un salariu bun”, a declarat Dimitri.
Deși organizația START a fost numită „non-politică”, Dimitri a fost avertizat că START va trebui să organizeze mitinguri în Găgăuzia în sprijinul lui Șor și împotriva conducerii PAS. Dimitri a refuzat „postul vacant” oferit, motivând că el nu împărtășește astfel de inițiative și are o poziție politică diferită.
Unitatea START din Găgăuzia așa și nu a fost deschisă. Și în celelalte raioane ale țării această organizație treptat a „pălit”. Ultima postare pe pagina de Facebook a START este din 14 ianuarie curent.
Totuși, în Găgăuzia a apărut o organizație de tineret care merge la mitinguri în sprijinul lui Șor și împotriva autorităților din Chișinău. Este vorba despre Next Generation, condusă de consilierul municipal din Comrat Ivan Panea. Potrivit lui Dimitri, această organizație a fost creată ca o alternativă la START. Dacă vom urmări activitatea Next Generation, ne putem convinge că este un proiect al lui Ilan Șor. Pe 23 mai, Ivan Panea a scris pe pagina sa de Instagram că se află la Moscova în calitate de membru al delegației moldovenești Eurasia. Pe 6 septembrie, pe canalul său de Telegram, Panea scrie o postare despre cum activiștii organizației de tineret „Next Generation” au participat timp de 4 zile la programul „Liderii Eurasia”. În fotografie apare și Ilan Șor. După vizita la Moscova, pe 15 septembrie, participanții „Next Generation” au mers la un miting la Comrat „Pentru o Moldovă fără UE!” cu logo-ul blocului „Victoria”.
În fruntea mitingului era Ivan Panea.
Activistul din Comrat, Andrei Șeveli, a transmis un mesaj în care se spune că pentru mitingul desfășurat la Comrat pe 15 septembrie se promite o recompensă bănească. Iată mesajul în care expeditorul oferă 700 de lei pentru participe la trei evenimente (inclusiv mitingul din 15 septembrie).
Un grup criminal în vizorul serviciilor speciale: cum a fost pregătită schema și ce s-a constatat deja - „mărturiile” surselor coincid
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) a avertizat încă din primăvara acestui an despre posibile scheme de transportare a banilor, discreditare a referendumului și promovare a agendei Kremlinului. În raportul „Evaluarea participării Federației Ruse la procesele electorale din Republica Moldova în 2024-2025”, SIS scrie că Ilan Șor și structurile aflate sub controlul său pregătesc destabilizarea înainte de alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. SSI a constatat că Federația Rusă intenționează să readucă Moldova în sfera sa de influență. O parte a acestui plan este compromiterea referendumului privind integrarea europeană și a candidaților politici. Descrierea sarcinilor „Voluntarilor Eurasia” pare să reflecte o parte din scenariul despre care au avertizat serviciile speciale. SIS a mai aflat că se pregătește introducerea în Moldova din Federația Rusă a banilor cash prin intermediul „curierilor” și al reprezentanților mișcărilor pro-ruse din Moldova. Este foarte asemănător cu ce au povestit martorii oculari Arina și Dimitri. Faptul că „curierii” aduc bani în Moldova de la Moscova este confirmat și de organele de drept. Pe 16 august, în Moldova au avut loc percheziții într-un dosar penal privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a candidaților electorali, precum și de spălarea a banilor în proporții deosebit de mari de către un grup infracțional organizat. Poliția a declarat că perchezițiile sunt legate de scheme de mituire a alegătorilor și de implicarea persoanelor în activități de pretins voluntariat prin intermediul ONG-ului Eurasia. Pe 3 octombrie, din nou au avut loc percheziții. După cum a fost stabilit, persoanelor legate cu organizația criminală condusă de Ilan Șor li s-a pus sarcina să recruteze oameni care să participe la alegeri în schimbul recompenselor financiare. Au fost identificați peste 70 000 de susținători care ar fi trebuit să voteze în alegeri pentru un anumit candidat și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Acestora li se plăteau lunar sume cuprinse între 900 și 1.800 de lei. Potrivit Procuraturii Anticorupție, grupul criminal organizat este constituit din persoane aflate pe teritoriul Federației Ruse și își desfășoară activitatea prin intermediul persoanelor aflate pe teritoriul țării noastre. În total, doar în luna septembrie, 15 milioane de dolari au fost transferați din Rusia pentru mituirea alegătorilor. Și acestea sunt datele cunoscute doar de la începutul lunii octombrie. Ancheta este în curs de desfășurare.
Astfel, putem concluziona că „voluntarii” și „ambasadorii” care sunt atrași prin programele de formare și profesionalizare (în cazul profesorilor) sunt de fapt necesari ca instrument al lui Ilan Șor pentru a-și promova ideile înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Iar cu o zi înainte, Șor a anunțat că „echipa” sa a semnat un acord cu Eurasia privind alocarea a 250 de milioane de dolari „pentru implementarea proiectelor de infrastructură în Moldova”. De aici putem presupune că anume această sumă va fi folosită pentru promovarea intereselor lui Șor în Moldova.
Cine îi „prelucrează” pe participanții ONG-ului Eurasia și de ce au ei nevoie cu adevărat?
Cu „liderii” Eurasia (persoane chemate să extindă rândurile participanților la „proiect” și să-i promoveze ideile) comunică reprezentanți ai Kremlinului, precum deputați ai Dumei de Stat și reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Ea declară că „tinerii din întreaga lume înțeleg că ei înșiși vor să se clarifice unde este adevărul și unde sunt falsurile, unde este minciună”. În același timp, Zaharova însăși răspândește activ falsuri despre Moldova și Uniunea Europeană. La fel vorbește și Ilan Șor, care este prezentat drept membru al Consiliului de Administrație al Eurasia și lider al blocului politic „Victoria”.
Ce obiective urmărește în realitate Eurasia? Acest lucru poate fi înțeles din cuvintele lui Ilan Șor. „Sunt o persoană care crede că țările post-sovietice nu pot exista fără un spațiu economic, social și de politică externă comun”, a spus el. Rezultă că prin „ajutorul” pentru tineri și profesori pe care îl oferă Eurasia, oamenii sunt atrași în politică și în planul Rusiei de a stabili influența și controlul în spațiul post-sovietic.
Consiliul de administrație al ONG-ului Eurasia este condus de Alena Arșinova, prim-adjunct al deputatului Dumei de Stat pentru educație și coordonatoare a unor proiecte ale partidului Edinnaia Rossia. Pe canalul său de Telegram Alena Arșinova Z (simbolul agresiunii ruse în războiul împotriva Ucrainei), Arșinova împărtășește postări despre întâlnirile cu ambasadorii Eurasia. În una dintre aceste postări, Arșinova recunoaște că „execută ordinele președintelui” și prezintă fotografii în care oferă cadouri participanților la programul „Cunoaște Rusia”, făcând declarații defăimătoare la adresa UE. Mikael Badalyan este un scandalos blogger-dezinformator pro-rus din Armenia, participant și organizator de proteste. El folosește informații false pentru a destabiliza situația. Printre membrii Consiliului Eurasia se numără și Natalia Parasca, lider al Partidului Renașterii, parte a blocului Victoria, care „reprezintă interesele Eurasiei în Moldova”.
Programul de granturi Eurasia s-a încheiat la mijlocul lunii octombrie, cu mai puțin de două săptămâni înainte de referendumul planificat în Moldova privind aderarea la UE și alegerile prezidențiale. Procesul de recepționare a cererilor de participare în programul „Cunoaște Rusia” pentru călătoria la Moscova se încheie, de asemenea, cu puțin timp înainte de alegeri. Din momentul lansării programului „Cunoaște Rusia”, mii de persoane au vizitat Moscova. Având în vedere că „programul” și „granturile” nu au nicio continuare după alegerile din Moldova, precum și narativul promovat de Ilan Șor și blocul Victoria, putem concluziona că toate aceste „activități” au fost realizate cu scopul direct de a discredita ideea referendumului și parcursul european al Moldovei.
La 20 octombrie 2024 va avea loc referendumul, în cadrul căruia cetățenii moldoveni au posibilitatea să voteze pentru sau împotriva parcursului european. Dacă referendumul va avea loc și majoritatea alegătorilor vor vota pro, în preambulul Constituției va fi inclusă o mențiune privind identitatea europeană și ireversibilitatea parcursului european al Moldovei.
Ancheta a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova”, implementat de ERIM și CU SENS. Conținutul subiectului și opiniile expuse aparțin, exclusiv, autorilor.
Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii