Economic

Afacerea „scumpirea energiei din Ucraina”

Un intermediar privat adună milioane de dolari pe seama consumatorilor din RM

De la 1 iunie 2008, RM procură energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai. Prim-vicepremierul Igor Dodon a anunțat noul preț ca pe un „succes remarcabil”, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Prin culoarele de la Chișinău se vorbește însă că majorarea de preț s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane suspuse din conducerea Moldovei și Ucrainei.

„Succes remarcabil”?

La 20 mai curent, o delegație a R. Moldova, condusă de ministrul Economiei și Comerțului, Igor Dodon, a purtat negocieri la Kiev privind prețul energiei electrice ucrainene livrate RM. Delegația condusă de ministrul Dodon a inclus și manageri de la întreprinderile de stat „Energocom” și „Moldelectrica”, dar și un grup de oameni de afaceri. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Comerțului (MEC), în cadrul unei întrevederi cu ministrul Combustibilului și Energeticii al Ucrainei, Yuri Prodan, s-a ajuns la o înțelegere privind asigurarea unor livrări stabile de energie electrică din Ucraina către R. Moldova până la finele anului 2010. Totodată, s-a stabilit că, începând cu 1 iulie 2009, procurarea energiei electrice se va efectua la prețurile stabilite pe piața angro a Ucrainei, însă pentru RM va fi aplicat un coeficient de reducere.

Potrivit informației MEC, în prezent prețurile pe piața ucraineană angro de energie electrică ar constitui circa 6,2 cenți SUA/kWh, iar prețurile la care se exportă energia ucraineană în Ungaria, Slovacia și România sunt mai mari - 7 cenți SUA/kWh. În aceste condiții, înțelegerile privind livrările de energie electrică din Ucraina în RM sunt cele mai favorabile pentru Moldova, se menționa în informația ministerului moldovean. Ulterior, aceste date au fost confirmate și de ministrul Dodon. El n-a comunicat însă un fapt important - că, în urma „negocierilor”, în schema de import a curentului din Ucraina a fost inclus un intermediar privat. Este vorba de compania energetică „Energo-Partner” Kft din Ungaria, (înregistrată pe adresa 1113 Budapest, Bocskai út 77-79).

Despre activitatea acestei companii nu am putut afla nimic. Precizăm că, până în prezent, livrările de energie electrică din Ucraina se făceau doar prin intermediul companiei de stat „Ukrinterenergo”, operatorul ucrainean la importul și exportul de curent electric. Din partea Moldovei, operator este compania de stat „Energocom”. Conform vechii scheme de import, „Energocom” cumpăra energia electrică de la „Ukrinternergo”, după care aceasta ajungea la rețelele electrice de distribuție a energiei electrice RED Nord, RED Nord-Vest și RED Union Fenosa, care o furnizau consumatorilor. Pentru intermediere „Energocom” lua un comision de 2 bani/kWh. De la 1 iunie curent, „Energocom” percepe deja un comision de 3 bani/kWh. Dacă ținem cont de faptul că prețul anunțat al energiei este de 4,4 cenți SUA/kWh, adică circa 45 de bani, apoi cota comisionului ajunge la 7% din prețul energiei, deși, în mod normal, nu ar trebui să depășească 4-5%.

În buzunarele cui vor curge milioanele

Din iunie, în contractele de furnizare a energiei electrice a apărut pe neașteptate și firma „Energo-Partner” Kft, despre care nu se știe mare lucru, decât faptul că este un intermediar energetic ce opera în special în Ungaria. Includerea unui nou intermediar în schema de import a energiei în Moldova n-ar constitui o problemă, dacă prețul ar fi rămas neschimbat. Surpriza este însă prețul de import al energiei electrice. Astfel, dacă pentru energia furnizată de „Ukrinterenergo” Moldova, de la 1 iunie, plătește un preț de 4,1 cenți SUA/kWh, pentru cea de la „Energo-Partner” Kft - 5,3 cenți SUA/kWh, adică cu 1,2 cenți sau cu 29% mai mult. Conform unor clauze din acordul moldo-ucrainean semnat de Igor Dodon, circa 70% din energia importată din Ucraina „Energocom” o cumpără prin intermediul „Ukrinterenergo”, iar celelalte 30% prin firma maghiară. Ținând cont de faptul că, lunar, importăm 215-230 mln. kWh de energie electrică din Ucraina, apoi prin intermediul „Energo-Partner” Kft vom primi lunar între 65 și 75 mln. kWh. Altfel spus, lunar, diferența de preț aduce un profit de 650-750 mii USD, bani achitați de consumatorii din Moldova, care intră în conturile unei firme-căpușe. Până la finele anului, cifra ar putea ajunge la cinci milioane USD, iar pe durata de un an a contractului se adună circa 8-9 milioane USD.

Nu cunoaștem exact din ce motive și la inițiativa cui a fost inclusă în afacere firma „Energo-Partner” Kft. La solicitarea noastră de a clarifica apariția unui nou intermediar în schema de export a energiei ucrainene, directorul-adjunct pe probleme de export și import al companiei „Ukrinterenergo”, Irina Tihonciuk, a invocat secretul comercial și a refuzat să ne spună ce a determinat întreprinderea să cedeze o cotă de 30% din volumul de energie exportat în Moldova. Invocând același motiv, nu a dorit să ne spună nimic nici despre prețul energiei electrice și condițiile de export în Moldova. Solicitat telefonic, și directorul companiei „Energocom”, Alexandru Gusev, a refuzat să spună ceva despre contract, rugându-ne să revenim. Încercările noastre de a lua ulterior legătura telefonică cu Gusev au eșuat.

Unele surse ne-au spus că inițiativa ar fi venit de la autoritățile ucrainene, mai exact din partea unor structuri apropiate actualei guvernări de la Kiev. Nu este exclus că în această afacere să fie implicate structuri comerciale apropiate de ministrul Yuri Prodan, care a numit în funcțiile-cheie din sectorul energetic ucrainean persoane loiale, inclusiv la întreprinderile ce administrează centralele atomoelectrice și cele hidroelectrice. (Vezi studiul publicat pe pagina WEB http://www.advisers.ru/review_article/article2283.html.)

Alte surse spun că, de fapt, profiturile obținute pe loc gol se împart 50% la 50% între afaceriști moldoveni și ucraineni. Iar principalul efect negativ al acestei afaceri va fi creșterea, în scurt timp, a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali din RM.

Afacerea s-ar putea extinde

Ceea ce putem conchide e că afacerea pare cel puțin dubioasă, dacă nu chiar ilicită, și miroase a corupție. Dacă ar fi fost altfel, apoi prim-vicepremierul Igor Dodon ar fi trebuit să anunțe fără ezitare cauza adevărată a majorării prețului la energia electrică importată din Ucraina.

Afacerea cu intermedierea importului de energie ucraineană prin firma „Energo-Partner” Kft este abia la început. Conform unor surse, din toamnă prețul energiei importate din Ucraina prin intermediul firmei înregistrate în Ungaria ar putea crește cu încă 10-15% și există interesul ca firma să preia 50% sau chiar 100% din volumul importurilor de energie electrică din Ucraina, iar aceasta este o afacere ce va crește de la 87 mln. USD în 2007, la circa 130 mln. dolari în 2008 și la circa 180 mln. USD în 2009. Mai departe ar urma organizarea reexportului de energie electrică din Ucraina în România. Amintim că, în anii 2003-2004, Moldova a mai practicat reexportul energiei electrice din Ucraina în România, afacere în care era implicată conducerea Ministerului Energeticii din acea perioadă și care a fost stopată după investigațiile Centrului de Investigații Jurnalistice (vezi „Moldova îl finanțează pe Bin Laden (I)” și „Moldova îl finanțează pe Bin Laden (II)”, .

În același timp, afacerea cu intermedierea exportului de energie electrică produsă de Centrala electrică regională de sistem (CERS) Moldovenească, (cunoscută mai mult ca Centrala de la Cuciurgan), continuă cu succes. Amintim că, la 15 iulie 2007, Centrala de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană și controlată de compania „Inter RAO EES” (o subsidiară a monopolului rus RAO EES Rossii), a început să facă primele livrări de electricitate în România, în baza unui contract încheiat cu compania „Electrica”. Între Centrala de la Cuciurgan și Compania „Electrica” din România însă a fost interpusă firma „Eastern Europe Energy” Ltd - un off-shore britanic, fondat la 11 iunie 2007, special pentru această tranzacție, și care, potrivit unor surse, este administrat de persoane influente din Moldova și din cadrul „Inter RAO EES”. Despre această afacere noi am relatat în investigația „Milioane din exportul de energie se scurg în conturi off-shore”, https://investigatii.md/index.php?art=266. Afacerea respectivă nu a fost stopată, dar ea nu are un impact major asupra prețurilor interne la energie, ca în cazul afacerii cu importul de energie din Ucraina, care va aduce, în scurt timp, o nouă majorare a tarifelor interne pentru consumatorii finali – cu circa 10%.

În ultimii trei ani importurile de energie electrică din Ucraina au crescut semnificativ și ar putea ajunge anul curent la circa trei miliarde de kWh.

P.S.

La începutul lunii iunie curent, ne-am adresat oficial cu scrisori recomandate la Ministerul Economiei și Comerțului și la întreprinderea „Energocom”, solicitând informații despre motivele includerii în schema de import a curentului electric din Ucraina a firmei „Energo-Partner” kft și despre modalitatea de formare a prețului de import a energiei. Miercuri, 25 iunie, adică la mai mult de două săptămâni de la trimiterea cererii oficiale, am contactat MEC pentru a afla care-i soarta solicitării noastre. Responsabili de la cancelarie ne-au spus că de ea nu se ocupă încă nimeni și că abia săptămâna viitoare s-r putea ocupa cineva. Motivul invocat este că specialiștii în energetică de la fostul minister al Industriei și Infrastructurii încă nu au trecut la MEC. Trebuie să precizăm însă că negocierile cu Ucraina în privința importului de energie au fost duse de ministrul Economiei și Comerțului Igor Dodon, și nu de Ministerul Industriei și Infrastructurii. În aceeași zi, în sfârșit, cineva a răspuns la numărul de telefon mobil al lui Alexandru Gusev, managerul „Energocom”. Acel cineva ne-a spus că Gusev este în concediu și că ar putea reveni în țară abia săptămâna viitoare.

Cum a crescut importul și prețul de import al energiei electrice din Ucraina

Perioada 2005 2006 2007 Trim I 2008* Trim II 2008*
Volum import, mln kWh 1600,22 2881,54 2931,37 653,0 700
Preț mediu, cenți SUA/kWh 2,39 2,54 2,98 3,8 4,2
Valoarea energiei importate, mln USD 38,21 73,14 87,33 25,0 29,4

*Datele pentru trimestrul I și II din 2008 sunt estimative Sursa: Banca Națională a Moldovei și Biroul Național pentru Statistică

Schema de import a energiei electrice din Ucraina în Moldova

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii