Economic

Afacerea „Stadionul” - un cadou de sute de milioane de euro

ziaruldeinvestigatii.ro

Firma care va construi noul Stadion Republican într-o zonă istorică din centrul Chișinăului va investi 35 de milioane de euro, dar, grație “cadourilor” făcute de către Guvern, aceasta își va recupera investiția în patru ani și va avea un venit total de peste 300 de milioane de euro (!). “Afacerea stadionul” e cusută cu ață albă și scoate în evidență faptul că directorul Agenției Sportului din R. Moldova, Andrei Cimil, care a semnat contractul cu SRL-ul căruia i-a fost încredințată construcția stadionului, și-a promovat prietenii la această tranzacție destul de profitabilă.

În ultimii cinci ani, autoritățile centrale promit periodic că rezolvă problema construcției unui stadion în capitală care să corespundă cerințelor FIFA și UEFA, pentru ca naționala să nu mai fie obligată să dispute meciurile oficiale pe arena de la Tiraspol, unde președintele Voronin este declarat persona non grata. La un moment dat, se adunaseră promisiuni pentru construcția a trei stadioane – unul republican, altul olimpic și reconstrucția stadionului “Dinamo”. După ce au instalat acum doi ani banalul monument cu mingea în flăcări la viitorul și inexistentul încă stadion olimpic de lângă Circ și au demolat anul trecut vechea arenă a celui republican situat în centrul Chișinăului (pe banii statului bineînțeles – n.r.), puterea “a născut” și un contract care prejudiciază bugetul de stat în favoarea unui SRL. În plus, noul stadion va fi construit pe 55 la sută din suprafața vechii arene, restul terenului fiindu-i cedat gratis “investitorului”.

Statul cedează gratuit 51,7 hectare de teren

JURNAL a intrat în posesia contractului prealabil de colaborare între Agenția Sportului și SC “MGL Business” SRL, semnat la 14 ianuarie curent de către Andrei Cimil și directorul firmei respective, Ghislain Lenaers. Acordul final a fost semnat la mijlocul lunii februarie curent. Conform contractului prealabil, statul trebuie să-i asigure acestei firme garanția de stat pentru toate autorizațiile privind construcția stadionului, parcărilor, blocurilor locative, centrului comercial pe arena fostul stadion republican și a unui cartier rezidențial pe bd. Dacia din capitală, acolo unde statul trebuie să-i cedeze gratuit acestei firme 50 de hectare de teren (!) până la finele lunii aprilie curent. În plus, Guvernul îi cedează SRL-ului și 1,7 hectare din vechea arenă a stadionului unde urmează să se înalțe blocurile locative și un centru comercial. Stadionul va fi înghesuit, însă, doar pe 2,2 hectare.

Obligațiile seamănă cu favoruri

Obligațiunile “MGL Business” seamănă a fi mai mult favoruri oferite din partea statului. Firma este obligată să construiască noul Stadion Republican cu 24 500 de locuri în care să investească 35 de milioane de euro, să construiască pe lotul de teren amplasat în apropierea nemijlocită a stadionului o parcare cu capacitatea “nu mai mică de 1500 de automobile” și să administreze stadionul și construcțiile aferente timp de 30 de ani. Același SRL are dreptul să încaseze taxe pentru parcare în următorii 30 de ani, să organizeze pe stadion tot felul de evenimente sportive și culturale (și să perceapă, evident, plata pentru chiria de găzduire – n.r.), să construiască lângă stadion un centru comercial cu patru nivele, în colțurle stâng și drept ale terenului două blocuri de locuit și mai are dreptul preferențial de construcție a unei parcări supraetajate pe orice stradă din vecinătatea directă a arenei (!). Și asta în condițiile în care Federația Moldovenească de Fotbal a găsit un investitor austriac care era gata să investească peste 80 de milioane de euro în construcția Stadionului Republican, cerând statului doar să elibereze tot teritoriul vechii arene, sau 5,1 hectare.

Profit de peste 300 de milioane de euro

JURNAL i-a solicitat doctorului în economie Mihai Roșcovan să calculeze costurile reale ale investiției și profitul pe care îl va obține acest SRL în toată această afacere. Calculele lui Roșcovan (vedeți tabelul alăturat – n.r.) arată că “MGL Business” SRL va investi circa 38 de milioane de euro pentru toate construcțiile, nu numai pentru stadion, dar va obține un venit de peste 300 de milioane de euro. Cifrele nu iau în calcul și construcția cartierului rezidențial de pe cele 50 de hectare ale bd. Dacia care ar mări cu alte sute de milioane de euro profitul acestei firme. Toate veniturile acumulate numai la viitorul stadion republican vor fi împărțite însă în două, fiindcă, la 25 februarie curent, în “Monitorul Oficial” a fost publicată o hotărâre de Guvern prin care firma “MGL Business” a fondat împreună cu statul o societate pe acțiuni – SC “Stadionul Republican” SA, în care fiecare deține câte 50 la sută din acțiuni.

Prietenii lui Cimil

Care ar fi interesul statului să îmbogățească o firmă oarecare? La mijloc pare să fie mai degrabă interesul directorului AS Andrei Cimil care deține cetățenie belgiană, iar investitorul pe care l-au găsit face parte, deloc întâmplător, dintr-un grup investițional belgian – “Group GL”. Directorul “MGL Business” SRL este Ghislain Lenaers, tot el e cel care conduce acest grup investițional belgian. La ceremonia de inaugurare a lucrărilor stadionului republican de pe 15 martie curent, Cimil s-a salutat prietenește cu Ghislain Lenaers care a venit însoțit la eveniment de președintele Federației de Ciclism din R. Moldova, Luc Engelen, un bun prieten de-al ciclistului Cimil. Luc Engelen, belgian și el, ocupă și funcția de director al companiei „Carmez International”, care face și ea parte din același grup belgian. Surse apropiate președintelui Federației de Ciclism din R. Moldova ne-au comunicat că de construcția stadionului se va ocupa anume Luc Engelen. Nu întâmplător adresa juridică a „MGL Business” SRL – str. Independenței 30/4, coincide cu adresa Federației de Ciclism din R. Moldova. Iar la numărul de telefon înregistrat pe adresa juridică a firmei ne-a răspuns ofițerul de presă al Federației (!).

Stadionul poate ajunge o arenă de categoria a treia

 

Asa arata arena viitorului stadion

Stadionul republican urmează a fi dat în exploatare, așa cum a cerut însuși președintele Vladimir Voronin, peste un an, adică până la 30 martie 2009 (probabil în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare – n.r.). Ceea ce este, practic, imposibil, spun specialiștii. În primul rând, potrivit experților, este o greșeală faptul că a fost ales anume locul vechiului stadion republican pentru a ridica o arenă nouă, care să corespundă cerințelor FIFA și UEFA. Constructorul șef al stadionului „Zimbru”, Vasile Tănase, a declarat pentru JURAL că „cerințele UEFA și FIFA privind omologarea unei are vor crește cu timpul, iar acolo nu este spațiu necesar pentru a ajusta stadionul normelor impuse. Stadionul Republican poate ajunge o arenă de categoria a treia sau a patra”, consideră Tănase. Acesta crede că este practic imposibil să construiești un stadion de asemenea gen într-un an, mai ales dacă vor fi implicate firme de construcție moldovenești. Potrivit contractului semnat de Agenția Sportului cu firma „MGL Business” SRL, 80 la sută din personal care se vor ocupa de lucrările stadionului trebuie să fie din R. Moldova.

 

La Brașov, lucrările durează doi ani

Odată cu începerea lucrărilor la Stadionul Republican, au început și lucrările de demolare ale stadionului municipal din orașul Brașov, România. Acțiunea de demolare va dura aproximativ trei luni, după care va începe construcția noii arene. Ambele arene vor avea o capacitate de 25 mii locuri, doar că prețul de reconstrucție este diferit, precum și termenul de dare în exploatare. „Va fi un stadion doar pentru fotbal. Nu va avea piste de atletism sau altceva, tribunele vor fi foarte apropiate de teren. Estimăm să terminăm tribunele și terenul în maxim un an de zile, apoi urmând să facem și celelalte dependințe, respectiv hotel, magazine, utilități sportive. De asemenea, vor fi amenajate și 3 000 de locuri de parcare, pentru a îndeplini standardele UEFA și FIFA. Cred că în cel mult doi ani și jumătate stadionul va fi gata”, a spus patronul FC Brașov, Ioan Neculaie. Banii, aproximativ 30 de milioane de euro, vor veni câte jumătate de la primăria locală și de la grupul de firme „Prescon”, controlat de bossul lui FC Brașov, Ioan Neculaie.

Terenuri în proprietate privată

Guvernul i-a acordat firmei „MGL Business” SRL 5,1 de hectare pentru construcția Stadionului Republican și a tuturor acareturilor „personale”, dar nu a luat în calcul, deocamdată, că circa 20 la sută din acest teren aparține unor agenți economici care au toate actele de proprietate în ordine. Iurie Vacre, directorul comercial al firmei „Pacinter” SRL care deține pe acel loc terenuri amenajate pentru tenisul de câmp, a declarat pentru JURNAL că nimeni nu a discutat cu el referitor la preluarea terenului de către „MGL Business” SRL. Dar, autoritățile au dispus în ultimul timp o serie de controale la această firmă. „Mă aflu într-o situație incertă. Formal, putem să ne desfășurăm activitatea, dar pe de altă parte suntem strâmtorați să ne extindem”, ne explică Vacre. Întrebat dacă autoritățile l-au chemat la negocieri în eventualitatea unui schimb de terenuri, Vacre ne-a spus că toate propunerile celor de la Agenția Sportului au fost verbale, pe alocuri presărate cu amenințări. Vacre nu vrea să cedeze pământul pentru ca acolo să răsară blocuri de locuit sau un centru comercial. Celălalt proprietar, Sergiu Durleștean, care are un centru de sport acolo, ne-a spus că a fost chemat de ministrul Economiei și Comerțului, Igor Dodon, care l-a anunțat că, în cazul în care edificiul său va încurca viitoarelor construcții, atunci vor începe negocierile în vederea unui schimb de terenuri. „Dacă va fi o propunere din partea autorităților care îmi va conveni, sunt dispus să eliberez locul. Dar, deocamdată, nu a fost nimic oficial. Activam și noi de azi pe mâine”, a menționat Durleștean care, la rândul său, nu vrea să cedeze intimidărilor autorităților care îi trimit fel de fel de organe de control.

Stepaniuc minte

Solicitat de JURNAL, vecepremierul Victor Stepaniuc a declarat că alegerea investitorului în acest caz s-a făcut conform legii. „Este adevărat că nu s-a făcut licitație, dar sunt cazuri când nu este nevoie de așa ceva”, a spus Stepaniuc. Vicepremierul a respins acuzațiile potrivit cărora firmei „MGL Business” SRL i s-au făcut mai multe cadouri. „Nu este adevărat că pe teritoriul acesta vor fi construite blocuri locative sau că firmei „MGL Business” SRL i-au fost oferite 50 de hectare pe bd. Dacia. Noi trebuie să fim mulțumiți că vom avea un stadion foarte frumos, care va fi construit fără întârziere”, susține Stepaniuc. Directorul firmei „MGL Business” SRL, Ghislain Lenaers, care este și consul onorific al Belgiei în R. Moldova, și Cavaler al Ordinului „ștefan cel Mare”, a confirmat că în acea zonă va fi construit un centru comercial, dar că trebuie încă să se mai întâlnească cu reprezentanții Guvernului pentru a pune la punct ultimele detalii.

Casetă

Analiza dr. în economie, Mihai Roșcovan:

1.Presupuneri

Suprafața în arendă str. Bucuresti m.p. 17000
Suprafața în proprietate bd.Dacia m.p. 500000
Suprafața spațiu locuibil mp 20000
Capacitatea stadionului locuri 25000
Număr evenimente stadion nr. an 50
Capacitatea parcare locuri 1500
Capacitate Centru comercial m.p. 5000

În mod normal: 
Terenul de pe str. București trebuia dat în arendă, iar cel de pe bd. Dacia – cumpărat. 
Deoarece aceste terenuri au fost date în folosință și în proprietate gratuită, bugetul de stat a fost prejudiciat cu: 340 de mii de euro anual (str. Bucuresti) și 6 mil. de euro anual (bd. Dacia).

2.Prețuri și costuri
Am estimat următoarele tarife și costuri investiționale unitare: 

Preț arendă teren str. București Euro/mp 20
Preț arenda teren bd. Dacia Euro/mp 12
Cost 1mp spațiu locuibil Euro/mp 450
Preț vânzări spațiu locuibil Euro/mp 800
Cost 1 loc stadion Euro/loc 1000
Preț arendă stadion Euro/eveniment 15000
Cost 1 loc parcare Euro/loc 1600
Preț parcare anual Euro/loc 600
Cost 1mp spațiu comercial Euro/mp 350
Preț arendă centru comercial Euro/mp 360


3.Venituri
Veniturile anuale încasate (+costurile neefectuate pentru arenda de pe str. București) se estimează astfel:

Cost oportunitate teren str. București Euro 340,000
Venit arendă teren bd. Dacia Euro 6,000,000
Vânzări spațiu locuibil Euro 16,000,000
Venit arendă stadion Euro 750,000
Venit parcare Euro 900,000
Venit centru comercial Euro 1,800,000

4.Investiții
Investițiile totale se estimează la 38,15 milioane de euro:

Investiții stadion Euro 25,000,000
Investiții spațiu locuibil Euro 9,000,000
Investiții parcare Euro 2,400,000
Investiții centru comercial Euro 1,750,000

 

Investiția totală se recuperează destul de repede – începând cu al patrulea an.

5.Beneficii
Luând în considerare toate “cadourile”, afacerea este foarte profitabilă pentru “investitor”

Valoarea totală a încasărilor Euro 301,345,000
Valoarea totală a cheltuielilor operaționale Euro 14,963,093
Valoarea totală a cheltuielilor investiționale Euro 38,150,000
Flux net de numerar Euro 248,231,907
Coeficient de discontare   17%
Valoarea actualizată a afacerii Euro 30,062,083
Valoarea actualizată a afacerii MDL 508,049,194

 

Pe parcursul a 30 de ani, investitorul încasează peste 300 milioane euro, iar valoarea totală actualizata la rata destul de înalta a discontului (17%) este de peste 30 milioane euro sau în medie câte un milion de euro anual. Astfel, “investitorul “ va avea un beneficiu total de peste 500 milioane de lei.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii