La începutul anului curent cetățenii Republicii Moldova au primit o veste bună de la Moody’s – ratingul țării a fost re-evaluat de la ”B3 Negativ” la ”B3 Stabil”, iar autoritățile de la Chișinău, cu această ocazie, s-au afișat la televizor cu declarații triumfaliste, scrie portalul Mold-street.
Dacă în anii precedenți evaluările de țară difuzate cu regularitate de către agenția americană de rating economic au fost comentate în majoritatea cazurilor de către economiști, lansarea în prima jumătate a lunii ianuarie a ratingului actualizat de Moody’s a servit drept motiv de deschidere a șampanie în tabăra guvernării. Deoarece Republica Moldova nu a înregistrat progrese economice reale în ultima perioadă, sunt necesare câteva explicații esențiale pentru a înțelege cum trebuie tratate calificativele acordate de Moody’s și de ce autoritățile moldovene creează o percepție publică falsă.
Moldova nu a evoluat – s-a îmbunătățit doar perspectiva
Astfel, pe 13 ianuarie 2017 agenția de rating internațional Moody’s Investors Service a informat despre reconfirmarea ratingului de țară B3 pentru Republicii Moldova, dar cu schimbarea perspectivei de la ”B3 Negativ” la ”B3 Stabil”. Potrivit comunicatului companiei, factorii-cheie pentru schimbarea perspectivei de rating de la Negativ la Stabil sunt:
- reducerea riscurilor de finanțare guvernamentale ca urmare a semnării Memorandumului cu FMI în noiembrie 2016, care a făcut posibilă și redeschiderea finanțărilor din partea partenerilor de dezvoltare;
- adoptarea noului cadru de reglementare bancară menit să consolideze gestionarea sistemului bancar, fapt ce reduce probabilitatea asumării de către guvern sau banca centrală a unor datorii contingente suplimentare din acest sector.
În realitate, Republica Moldova nu a evoluat în ratingul Moody’s, calificativul B3 fiind păstrat în continuare. Motivele menționate pentru reafirmarea acestui calificativ sunt:
- mediul politic mai calm după multiplele remanieri guvernamentale din perioada 2014-2015, când s-a produs frauda bancară;
- datoria guvernamentală a crescut brusc din cauza costurilor BNM pentru recapitalizarea sistemului bancar, dar datoria rămâne gestionabilă, ca urmare a ponderii ridicate a datoriei concesionale în mixajul datoriei guvernamentale;
- ratingul Moldovei rămâne limitat în mod semnificativ de un nivel ridicat de sărăcie, o bază economică îngustă, impedimente structurale în calea creșterii economice și a puterii instituționale foarte slabe ale țării. De asemenea, în ratingul B3 este reflectat și riscul politic legat de conflictul transnistrean.
Ce au văzut politicienii și instituțiile statului în ratingul Moody’s
La scurt timp după comunicatul Moody’s au apărut și reacțiile de bucurie ale politicienilor și instituțiilor de stat. Astfel, premierul Pavel Filip a menționat printre altele: „Specialiștii în economie, mai ales, știu cât de importantă și de îmbucurătoare este o asemenea veste pentru țara noastră. Ea este rezultatul direct al eforturilor pe care și noi la Guvern, și colegii de la Parlament, și toți cetățenii moldoveni le-au făcut să depășim o criză economică și una politică dificile. Este rezultatul îndeplinirii, în 2016, a unei Foi de Parcurs cu UE, a demarării unor reforme importante și a semnării acordurilor cu FMI și Banca Mondială”.
La prezentarea rezultatelor unui an de la instaurarea guvernului, primul ministru a făcut referință și la calificativul obținut de țara noastră afirmând că: „După primul an de guvernare, lucrurile se schimbă și avem certificare internațională: chiar vinerea trecută, agenția internațională Moody's, un reper pentru investitorii străini, a îmbunătățit ratingul de țară al Republicii Moldova de la "Negativ B3" la "Stabil".”
Și liderul celui mai important partid de la guvernare, Vlad Plahotniuc a turnat o doză de optimism la acest subiect: „Republica Moldova și-a îmbunătățit considerabil ratingul internațional. Acum potențialii investitori din afară au un indicator clar că țara noastră înregistrează o dinamică ascendentă și poate oferi garanții sigure pentru cele mai diverse și de amploare proiecte economice”.
În același timp, atât pe pagina oficială a Guvernului, cât și a Ministerului Finanțelor au fost plasate comunicate cu conținut care pe alocuri distorsionează realitatea, chiar dacă ambele în final fac trimiteri la sursa primară. Spre exemplu, în comunicatul Guvernului se spune că „Moody’s a modificat calificativul acordat Republicii Moldova din ”Negativ” în ”Stabil””, ceea ce nu corespunde adevărului, întrucât calificativul de B3 a țării, despre care cei de la Guvern nu pomenesc nimic, a rămas același, fiind supusă schimbării doar perspectiva.
Și cei de la Finanțe afirmă că „Moody's a îmbunătăţit puternic ratingul de ţară al Republicii Moldova”, o aserțiune care iarăși este în afara realității.
Vedeți continuarea articolului pe portalul Mold-street.
Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii