Economic

(DOC) Secretele de la Moldtelecom sau cum câştigă prietenii licitaţii de milioane

Foto: moldtelecom.md

Prietenii şi partenerii de afaceri ai lui Vitalie Iurcu, şeful Moldtelecom, câştigă, prin intermediul unui grup de firme, licitaţii de milioane de lei, organizate de societatea pe acţiuni deţinută de stat. Conducerea Moldtelecom încearcă, însă, secretizarea acestui fapt şi evită, de aproape o lună, să ne ofere informaţii la acest subiect, neglijând brutal Legea cu privire la accesul la informaţie.

Vitalie Iurcu, directorul Moldtelecom, este fondator la trei firme, două în R. Moldova, „Progestact” SRL şi ÎI „Iurcu Vitalie”, şi una în România, „Hellis&Partners Imobiliare”, despre care am scris anterior. Ultima activează în Bucureşti, fiind specializată în închirierea şi subînchirierea bunurilor imobile. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Ministerul Justiţiei din România, firma „Hellis&Partners Imobiliare” a fost înregistrată în 2013 pe str. Preciziei, 34, într-un sediu achiziţionat în acelaşi an. Aceleaşi informaţii confirmă că şeful Moldtelecom, care deţine şi cetăţenia română, deţine 92,5% din activele firmei, având un aport la capital de 9250 de lei româneşti, echivalentul a aproximativ 40 de mii de lei moldoveneşti (MDL). Partenerul şi administratorul firmei lui Iurcu este o altă persoană născută în R. Moldova, cu cetăţenie română, Vitalie Frunze. Acesta a contribuit cu 750 de lei româneşti, având 7,5% din activele firmei. Activitatea principală a SRL-ului o constituie închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii. Ca şi activităţi secundare figurează câteva sute de domenii: de la cultivarea cerealelor până la extracţia cărbunelui. La sfârşit de 2014, firma deţinea active în valoare de 884 mii de lei româneşti, echivalentul a aproape 4 milioane MDL.

Partenerul din România câştigă contracte cu Moldtelecom

Revenim însă la compania „Hellis&Partners Imobiliare” şi la partenerul de acolo al lui Iurcu, Vitalie Frunze. Asta pentru că Frunze este implicat în afaceri nu doar în România, ci şi în R. Moldova, iar afacerile de la Chişinău se intersectează mai mult decât suspect cu activitatea Moldtelecom-ului condus de Vitalie Iurcu. Potrivit informaţiilor Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), Vitalie Frunze este unul dintre fondatorii firmei „Lobi-GP”, un SRL fondat în 2005 şi specializat în activităţi de comerţ. Partenerul lui Iurcu deţine 10% din firmă (circa 321 mii MDL), pe care o împarte cu Alexandru Vâlcu (40% — 1,28 milioane MDL), Maria Vâlcu (40% — 1,28 milioane MDL) şi Alina Talavira (10% — 321 mii MDL). SRL-ul are un capital social de 3,2 milioane de lei, activează pe str-la Studenţilor 2/4, fiind administrat de Vitalie Obrijan.

Relaţiile dintre firma „Lobi-GP” şi Moldtelecom sunt dezvăluite într-un raport al Curţii de Conturi care, în 2011, a verificat activitatea societăţii pe acţiuni din 2009—2010. Din raport aflăm că, în 2010, firma a câştigat un contract în valoare de 4,88 de milioane de lei cu Moldtelecom „pentru procurarea comutatoarelor (maşini electrice care transformă curentul alternativ în continuu şi invers, n.r.) şi modulelor”. Nu este exclus că relaţia dintre acest SRL şi Moldtelecom a continuat şi în anii următori, doar că societatea pe acţiuni nu-şi afişează achiziţiile, acestea fiind făcute cu nerespectarea Legii privind achiziţiile publice.

Moldtelecomul sfidează legea

Deoarece au apărut dubii la acest capitol, am solicitat reprezentanţilor Moldtelecom să ne ofere lista agenţilor economici care au câştigat licitaţiile la această societate de stat. Iniţial, am discutat cu diverşi angajaţi ai Moldtelecom, inclusiv cu Victor Gherasim, secretar al Comisiei de Licitaţie. Toţi, la unison, ne-au spus că nu ne pot oferi asemenea informaţii, redirecţionându-ne de la o persoană la alta. În aceste circumstanţe, vineri, 17 aprilie 2015, am formulat o solicitare în scris, pe care am trimis-o pe adresa mai multor oficiali Moldtelecom. În demers am întrebat care sunt firmele câştigătoare ale licitaţiilor organizate de Moldtelecom în 2011-2014 şi în primele 3 luni ale anului 2015, ce servicii au prestat/oferit, care este suma fiecărui contract, dar şi numele membrilor Comisiei care organizează licitaţiile şi desemnează câştigătorul.

Doi distribuitori cu acelaşi telefonConform art. 16 din Legea cu privire la accesul la informaţie, Moldtelecom urma să ne ofere un răspuns în maximum 15 zile lucrătoare. Doar că, reprezentanţii instituţiei au sfidat legea şi nu ne-au trimis încă un răspuns, deşi, practic zilnic, le-am solicitat să ni-l ofere. Pe lângă faptul că au sfidat legea, se pare că angajaţii Moldtelecom, inclusiv juriştii de acolo, nici măcar nu ar cunoaşte-o. Or, în urma mai multor discuţii purtate cu Eugen Dabija, responsabil de relaţii cu publicul la Moldtelecom, am înţeles că aceştia consideră că pot să ne ofere un răspuns după 30 de zile de la remiterea solicitării noastre, deşi Legea cu privire la accesul la informaţie spune altceva. Marţi, 12 mai 2015, i-am telefonat lui Vitalie Iurcu la telefonul său mobil, după ce, din anticameră, zile în şir ni s-a refuzat legătura cu el. Acesta a recunoscut că ştie despre solicitarea noastră, dar nu a avut un răspuns clar. „Ştiu că se pregăteşte un răspuns. Îl veţi primi”, ne-a zis Iurcu, precizând totodată că ar fi într-o deplasare şi că nu ne poate spune nimic mai mult.

Pentru că Moldtelecom nu ne-a răspuns în termen legal la solicitare, am decis să căutăm, pe cont propriu, detalii despre licitaţiile de la această societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat. Am pornit de la „Lobi-GP”, care a câştigat, în 2010, un contract de 5 milioane de lei. Deşi se prezintă că ar fi în special o companie cu activităţi în construcţii, pe site-ul www.lobi.md am descoperit alte activităţi. Aici aflăm că firma „Lobi-GP” se prezintă drept distribuitor oficial al produselor companiei letoniene Mikrotik, care produce echipamente de reţea, routere şi echipamente wireless. Simple căutări pe internet ne arată că şi Moldtelecom a folosit şi mai foloseşte produsele Mikrotik. „Folosim produse de la această firmă în special la persoanele juridice, adică la companii mari”, ne-a confirmat un angajat al Moldtelecom.

Pe site-ul oficial al companiei Mikrotik se menţionează că pentru
produsele companiei există cinci distribuitori oficiali în R. Moldova

Pe site-ul oficial al companiei Mikrotik se menţionează că pentru produsele companiei există cinci distribuitori oficiali în R. Moldova: „TL Integrator” SRL, „Aitec” CA SRL, „Trio-it” SRL, „Video-Security” SRL şi „IT-Lab Sistem” SRL. Am insistat să vedem ce reprezintă aceste firme, ce legături au între ele şi care dintre acestea au contracte cu Moldtelecom. Iar lucrurile au fost simple. Accesând datele de contact ale firmei „TL Integrator” SRL, ajungi pe site-ul www.lobi.md al companiei „Lobi-GP”, care se recomandă, de fapt, distribuitor al produselor Mikrotik. Firma, aşa cum am spus mai sus, este înregistrată pe str-la Studenţilor 2/4. Un alt distribuitor oficial al Mikrotik, „IT-Lab Sistem” SRL, are aceleaşi date de contact ca şi „Lobi-GP” şi „TL Integrator” SRL, fiind înregistrat tot pe str-la Studenţilor 2/4.

„Ştiu că sunt cumetri şi nănaşi”

Au mai rămas astfel doar trei SRL-uri, reprezentanţii cărora ne-au confirmat că nu câştigă niciodată licitaţiile organizate de Moldtelecom şi că, de ceva timp, nici măcar nu mai participă la ele, pentru că ar fi zadarnic. Precizăm că am discutat cu reprezentanţii firmelor „Aitec” CA SRL, „Trio-it” SRL şi „Video-Security” SRL, care au avut acelaşi mesaj. „Nu are niciun sens să participăm la licitaţii. Majoritatea contractelor sunt câştigate de „Lobi-GP”, care lucrează doar pentru Moldtelecom şi pentru nimeni nu e un secret că e apropiată conducerii acestei societăţi. Când „Lobi-GP” nu reuşeşte, o parte din contracte sunt redirecţionate către „It-Lab Sistem” SRL. Aceste două firme sunt legate cu o a treia, „TL Integrator”, ne spune reprezentantul uneia dintre firmele neprivilegiate. Bărbatul este sceptic că acest cerc vicios, în care firme apropiate conducerii Moldtelecom câştigă licitaţiile, în detrimentul altor firme, va fi rupt. „Sunt sigur că nici noi şi nici voi cu investigaţia pe care o faceţi nu pot schimba mersul lucrurilor”.

„Noi am fost primii care am adus produsele Mikrotik în Moldova. Am deschis Mikrotik-ul la Moldtelecom. Am dat la testare. Era prin 2010. După aia, când ei au înţeles că e un produs foarte bun… Da, câştigă cele trei firme, care de fapt sunt una singură. La aceste firme ştiu că sunt cumetri şi nănaşi. Noi nu am mai participat în ultimii ani la licitaţii pentru că nu câştigam. De ce? Deoarece nu suntem cumetri şi nănaşi”, ne-a zis reprezentantul altei firme. Precizăm că, în 2012, „Lobi-GP” a declarat venituri din vânzări de peste 160 de milioane de lei (!).

Relaţiile lui Vâlcu cu Iurcu

Firma „TL Integrator” SRL a fost deschisă în 2004, având adresa tot pe str-la Studenţilor 2/4 şi fiind fondată şi administrată de Alexandru Vâlcu, tot el unul dintre fondatorii „Lobi-GP”, împreună cu Vitalie Frunze, partenerul de afaceri al lui Vitalie Iurcu din România. Vâlcu este însă şi prieten de familie (s-ar putea să aibă şi alte relaţii) cu familia şefului de la Moldtelecom. Cei doi apar şi într-o poză împreună, postată de un alt prieten comun pe o reţea de socializare, poză în care este şi Magomed Galaev, preşedintele Companiei Zikkurat, dar şi alte persoane mai mult sau mai puţin cunoscute. „TL Integrator” SRL, la fel ca şi „Lobi-GP”, are declarate, oficial, activităţi în alte domenii decât comerţul cu produse wirelles sau routere: activităţi de transport, depozitări sau transport de mărfuri. În 2012, firma a raportat un venit din vânzări de 2,5 milioane de lei.

Acest SRL nu se ocupă doar de comercializarea produselor Mikrotik, folosite de Moldtelecom, ci are şi alte activităţi care se intersectează cu societatea pe acţiuni. Astfel, într-un document public de pe site-ul Centrului Naţional pentru Frecvenţe Radio (fostul Inspectorat de Stat al Comunicaţiilor), care certifică şi omologhează produsele din telecomunicaţii, informatică şi poştă pe teritoriul R. Moldova, am descoperit numele firmei în lista produselor certificate de către Organismul de certificare a produselor din telecomunicaţii, informatică şi poştă în 2013. Aceasta a obţinut certificat pentru „echipament pentru prelucrarea datelor Hybrid TV media player marca comercială KAMAI, seria 500, model 510”, pentru „echipament pentru reţele transport date, comutatoare marca comercială Huawei…”, „echipament pentru reţele transport date marca comerciala TIGER”, „echipament pentru reţele transport date, routere, marca comerciala Mikrotik Router Board”, dar şi pentru „echipament pentru reţele transport date prin fir marca comercială Cisco”.

„TL Integrator” şi produsele Moldtelecom

Persoanele care sunt abonate la televiziunea prin cablu a Moldtelecom (tehnologia IPTV) pot observa, majoritatea, că deţin media player de model Kamai, informaţie disponibilă şi în oferta Moldtelecom, postată pe site-ul instituţiei. Dispozitivele sunt produse de compania Entone. Deşi le-am trimis mai multe solicitări, până la această oră, nu am primit un răspuns din care să aflăm cine sunt distribuitorii oficiali ai companiei pentru R. Moldova. În cazul produselor Huawei, lucrurile sunt evidente, compania chineză fiind practic cel mai mare partener extern al Moldtelecom în anii 2009—2010, ea procurând produse în sumă de aproape jumătate de miliard de lei. Şi celelalte produse pentru care „TL Integrator” SRL a obţinut certificare sunt folosite de Moldtelecom.

La rândul său, firma „IT-Lab Sistem” are adresa tot pe str-la Studenţilor 2/4, dar şi un număr de telefon mobil care figurează şi în lista de contacte a firmelor „TL Integrator” SRL şi „Lobi-GP”. Oficial, însă, acest SRL, şi el unul dintre distribuitorii oficiali ai produselor Mikrotik, este fondat de un tânăr, Alexei Cioban, care figurează în calitate de fondator şi al altor două SRL-uri, „ICT Soluţii” şi „IT-Lab Group”, dar şi administrator al firmei „Gametech Plus”, fondată de Chen Pinhas din Israel. Alexei Cioban, fondatorul şi administratorul din acte al firmei „IT-Lab Sistem”, ne-a spus că firma sa ar fi doar parteneră cu firmele „Lobi-GP” şi „Integrator TL”. „Suntem parteneri, le vindem tehnică şi nu avem nimic comun cu Moldtelecom-ul. Nu e treaba voastră de ce avem acelaşi număr de telefon. Vă rog să nu vă băgaţi nasul de jurnalişti în afacerile noastre cu aceste firme”, ne-a repezit Cioban, învinuindu-ne că am îndeplini o comandă politică, fără a specifica ce legături ar avea el cu politica. În contextul celor declarate de Cioban, ţinând cont de faptul că firma „IT-Lab Sistem” este distribuitor al produselor Mikrotik, dar susţine că nu are contracte cu Moldtelecom, iar firma „Lobi-GP” are contracte cu societatea statului, dar nu este distribuitor, nu este exclus ca firma „IT-Lab Sistem” să vândă produsele firmei „Lobi-GP”, care ulterior le vinde la Moldtelecom. Totul — pentru a creşte preţul final.

„Avem şi noi câteva poziţii la care suntem tari…”

Vitalie Obrijan, administratorul „Lobi-GP”, ne-a confirmat că firma administrată de el este furnizor către Moldtelecom, dar declară că nu ştie nimic despre relaţiile dintre fondatori şi şeful societăţii, Vitalie Iurcu. „Dacă avem noi un succes, cum credeţi, cât de corect ar fi sub aspect de business să ne împărtăşim secretele comerciale? Licitaţiile sunt publicate pe site-ul Moldtelecom. Aflăm de acolo. Credeţi-mă, nu este chiar o colaborare de succes, cum aţi spus. Sunt companii care activează şi colaborează cu succes cu alte instituţii, inclusiv cu Moldtelecom. Nu suntem cei mai mari furnizori. Avem câteva poziţii la care suntem tari, dar avem şi poziţii la care, regret, dar nu facem faţă”, ne spune Obrijan. El susţine că „IT-Lab Sistem” şi „TL Integrator”, chiar dacă au acelaşi număr de telefon şi adresă, iar „Lobi-GP” şi „TL Integrator” chiar şi acelaşi fondator, ar fi doar partenere.

Vitalie Iurcu, directorul Moldtelecom, contactat repetat, a refuzat din nou să discute la subiect. Acesta a motivat că s-ar afla într-o deplasare şi că nu poate vorbi. Întrebat despre firmele prietenilor şi partenerilor săi, care câştigă licitaţiile la Moldtelecom, acesta a spus: „Scrieţi o scrisoare oficială pe numele meu şi o să vă răspund”, după care a închis. Şeful de la Moldtelecom ne-a sugerat să mai adresăm o scrisoare oficială, chiar dacă la prima scrisoare instituţia condusă de el nu ne-a oferit vreun răspuns, chiar şi la expirarea termenului legal.

„Cuibul” din str-la Studenţilor, gaj pentru credite de milioane

Legăturile dintre prietenii şi partenerii lui Vitalie Iurcu şi Moldtelecom nu se opresc aici. Or, Alexandru Vâlcu, pe lângă calitatea de fondator pe care o are la firmele „Lobi-GP” şi „TL Integrator”, a mai fondat alte cinci firme„Lobi Logistic”„Ramin Lux”„Tehvin-Metal”„Lobi-M” şi „Nucagrogrup” SRL. Unele dintre acestea au activităţi care în anumite momente se pot intersecta cu afacerile de la Moldtelecom. Totodată, „Nucagrogrup” SRL, pe care Vâlcu a fondat-o împreună cu sora sa, Maria, dar şi cu un SRL pe care-l deţine, a fost implicată, în 2013, în operaţiuni suspecte de procurare a valorilor mobiliare ale Moldova Agroindbank, operaţiune suspendată într-un moment de Comisia Naţională a Pieţei Financiare.

Majoritatea firmelor investigate de noi activează pe str-la Studenţilor 2/4. Acolo sunt mai multe depozite şi clădiri care au fost privatizate în 2005, iar acum, conform datelor cadastrale, aparţin SA „Tehnovin”, administrată de acelaşi Alexandru Vâlcu. Din anul 2007, terenul şi clădirile au fost puse în gaj la Victoriabank pentru obţinerea unor credite de zeci de milioane de lei, majoritatea dintre care încă nu au fost stinse.Alexandru o are ca parteneră în toate firmele pe sora sa, Maria Vâlcu. Cei doi sunt copiii lui Nicolae Vâlcu, fostul şef al Vămilor. Alina Talavira, o altă fondatoare a „Lobi-GP”, a înregistrat, la rându-i, 3 firme, printre care şi „Lobi Steel Trade”. Vitalie Frunze, partenerul de afaceri al lui Vitalie Iurcu, deşi stă în România, aşa cum spune pe un site de socializare, este administrator, în R. Moldova, al Întreprinderii Mixte „Expert Credit Bureau” SA, instituţie de tip închis. Aceasta activează pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 65 şi, coincidenţă sau nu, are printre activităţile declarate prelucrarea datelor, lucrul cu băncile de date, activităţi legate de tehnica de calcul, activităţi care, la fel, se pot intersecta cu interesele Moldtelecom-ului.

Firmele Hellis

În Bucureşti, pe str. Preciziei 34, acolo unde este înregistrată firma lui Iurcu şi Frunze, „Hellis&Partners Imobiliare” activează şi o altă firmă cu o denumire similară, „Hellis NR” SRL, cu fondatori din R. Moldova. Printre acţionari îl regăsim pe acelaşi Vitalie Frunze, partenerul şefului de la Moldtelecom, pe Marian Frunze şi Alexandru Vâlcu, şi ei originari din R. Moldova, dar şi pe Mukhmad Galaev, preşedintele Companiei „Zikkurat”, cetăţean rus cu afaceri în R. Moldova. În 2014, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat un control în privinţa lui Vitalie Iurcu în urma unei informaţii în care se menţiona că şeful Moldtelecom ar fi procurat acţiunile companiei lui Galaev. Aceste fapte, însă, nu s-ar fi confirmat, la fel cum nu poate fi confirmată oficial nici implicarea lui Iurcu în firma „Hellis NR” SRL, care activează la aceeaşi adresă cu firma sa. La această adresă activează şi firma „Hellis Logistic”, care are deschise oficii în mai multe oraşe din România.

Ce spune legea cu privire la accesul la informație

Articolul 16.Termenele de satisfacere a cererilorde acces la informaţie

(1) Informaţiile, documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai târziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie.

(2) Termenul de furnizare a informaţiei, documentului poate fi prelungit cu 5 zile lucrătoare de către conducătorul instituţiei publice dacă:

a) cererea se referă la un volum foarte mare de informaţii care necesită selectarea lor;

b) sunt necesare consultaţii suplimentare pentru a satisface cererea.

(3) Autorul cererii va fi informat despre orice prelungire a termenului de furnizare a informaţiei şi despre motivele acesteia cu 5 zile înainte de expirarea termenului iniţial.

P.S. Cerem Moldtelecom-ului pe această cale, repetat, să ne ofere informaţia solicitată la data de 17 aprilie 2015. Totodată, fiind conştienţi de faptul că Moldtelecom ar putea să cenzureze datele pe care ar urma să ni le furnizeze, cerem instituţiilor abilitate, Centrului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate să verifice datele prezentate în articol şi legalitatea organizării licitaţiilor la Moldtelecom.

UPDATE: Firma IT-LAB Sistem, a venit cu o reacție după apariția articolului. La fel cum a menționat și atunci când l-am contactat, Cioban a negat că firma sa ar avea vreo legătură cu licitațiile Moldtelecomului, precizând însă că este partener cu unele firme pe care le-am indicat. Totodată, într-o discuție telefonică, Cioban ne-a zis că adresa comună, dar și numărul de telefon mobil comun cu două din firmele care câștigă licitații la Moldtelecom reprezintă doar coincidențe.

Alexei Cioban ne-a spus că numărul de telefon al său, 069 999 975, pe care l-am găsit la datele de contact ale firmelor „Lobi-GP” și „Integrator TL” (inclusiv pe site-ul oficial al companiei Mikrotik), a fost indicat acolo acum câțiva ani, când firma sa, „IT-Lab Sistem” le-a făcut celor de la „Lobi-GP” site-ul. „Atunci, numărul meu de contact a fost indicat acolo temporar. A fost greșeala mea că nu am solicitat ca numărul să fie scos de acolo. Acum am vorbit cu ei și numărul a fost schimbat”, ne-a spus Cioban, precizând încă o dată că nu are nicio legătură cu licitațiile de la Moldtelecom. După apariția articolului, de pe site-ul „Lobi-GP”, dar și de pe site-ul oficial al companiei letoniene Mikrotik, acest număr de telefon fie a fost înclocuit, fie în genere, înlăturat.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii